Klub za dnevni boravak penzionara pri Domu “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” u Novom Bečeju jedna je od institucija sa najraznolikijim programima namenjenim našim sugrađanima koji su zašli u “zlatno doba”.

Pored mnogobrojnih izložbi, priredbi i druženja, u Klubu se često organizuju i različita predavanja. Tako je u sredu, 20. marta, organizovano predavanje o istorijatu i značaju kanala Dunav-Tisa-Dunav. O ovom velikom vodnom sistemu govorila je Dušanka Radin, penzioner, ranije zaposlena u preduzeću “Vode Vojvodine”.

Govoreći o sinoćnjem predavanju, ona je, neposredno pred početak, rekla: “Penzioneri su poželeli da čuju temu posvećenu kanalu Dunav-Tisa-Dunav, a to ne verujem da mnogi znaju. Ja ću dati malo uopšteno, par reči da se upoznaju i sa tim. Govoriću o kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Bačka i Banat, sa posebnim osvrtom na Banat koji drži radna jedinica Novi Bečej”.

U toku predavanja koje je trajalo gotovo sad vremena, okupljenoj publici, Dušanka Radin govorila je o prvim počecima hidrosistema u Vojvodini, o značaju koju kanal DTD ima kako za celu Vojvodinu i Banat, tako i za Novi Bečej, ali i o gotovo dvodecenijskom nastajanju ovog hidrosistema. Ona je prisutne podsetila i na idejnog tvorca Kanala, Nikolu Mirkova, a govorila je i o svojim iskustvima u višedecenijskom radu u vodoprivredi i izazovima sa kojima su se zaposleni u radnoj jedinici Novi Bečej suočavali u tim godinama.

Hidrosistem DTD dugačak je, sveukupno, 960 kilometara, a u njegovoj izgradnjiučestvovalo je 400 inženjera, urađeno je 1.300 elaborata na 135.000 kucanih strana i preko 35.000 grafičkih crteža. Prilikom gradnje Hidrosistema DTD ugrađeno je pola miliona kubika betona. Interesantan je i podatak, poređenja radi, da je za gradnju ovog kompleksnog hidrološkog sistema bilo potrebno iskopati 130 miliona kubika zemlje, a za nastanak Panamskog kanala 179 miliona kubika zemlje.

Predavanju je prisustvovao i sekretar saveta mesne zajednice Novi Bečej, Miroslav Macura, koji je, ovom prilikom, istakao da je od ključnog značaja da mlađe generacije, kojima i on pripada, čuvaju i unapređuju ono što je u minulim decenijama i godinama građeno i stvarano, a naročito tako bitan resurs kao što je kanal DTD.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

FLICKR