Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom primenjuje se od 1. jula 2018. godine kao i Strategija za podsticanje rađanja koja je revidirana i dopunjena sadržajima vezanim za migracije i aktivno starenje, a sve kako bi se zaustavio negativni trend opadanja prirodnog priraštaja.

Opširnije u video prilogu.

 

Opština Novi Bečej je, sasvim sigurno, jedna od retkih opština u Srbiji koja izdvaja oko 12 posto realnog budžeta za socijalnu, odnosno populacionu politiku.

Kako navodi Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, jedan od strateških pravaca u prevazilaženju problema nedovoljnog rađanja i postizanja poželjnog demografskog razvoja jeste pružanje finansijske podrške porodici, a novobečejska opština sprovodi i svoje demografske mere.
-Jednokratna pomoć opštine Novi Bečej za novorođenče, odnosno za jedno dete je 20.000 dinara, za blizance 60.000 dinara, trojke 100.000 dinara i četvorke i više 150.000 dinara. Tu je i naknada troškova boravka za treće i četvrto dete u predškolskim ustanovama kao i 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju po paru.

Kako navodi Ivana Dobožanov, koordinatorka Kancelarije za mlade, opština poštuje naknade zarada za porodiljsko odsustvo, zatim dečji i roditeljski dodatak, ali i druge socijalne odnosno populacione mere.
Pored već navedenih mera tu su i besplatne užine za đake iz socijalno ugroženih porodica, zatim besplatan školski pribor za učenike prvih razreda. Za decu koja su bez roditeljskog staranja, koja su korisnici novčane socijalne pomoći, deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invalidititetom, a koja se školuju van teritorije opštine Novi Bečej, kao i za onu decu koja dolaze u Novi Bečej, opština obezbeđuje besplatan prevoz, odnosno regresiranje troškova autobuske ili vozne karte.
Tu je svakako i stipendiranje studenata i prvog i drugog stepena u iznosu od 7.000 dinara. Za učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju izuzetne rezultate izdvajaju se određena sredstva za nagrade u smislu knjiga, tablet računara i slično.
Koordinatorka Kancelarije za mlade podseća da na teritoriji opštine Novi Bečej postoje i nevladine organizacije koje se bave decom, mladima, socijalno ugroženim kategorijama i generalno – humanističkim radom za šta se takođe izdvajaju značajna sredstva.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta “Publicitet za natalitet”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

FLICKR