U utorak, 20. novembra, u multimedijalnoj sali Doma kulture opštine Novi Bečej svečano je obeleženo sto godina od oslobođenja Turskog Bečeja i Vranjeva u Prvom svetskom ratu.

Organizator svečanog obeležavanja je udruženje građana “Put svetosavlja”, a u programu su, pored članova udruženja, učestvovali i istoričarka Jovana Kasaš, kao i učenici OŠ “Josif Marinković”.

Govoreći o ovom novoosonovanom udruženju, Marko Strahinja Galetin, predsednik udruženja, rekao je: “Udruženje građana “Put Svetosavlja” je osnovano sa ciljem da se sačuvaju vrednosti naše pravoslavne duhovnosti, tradicije, kulture i da promovišemo te vrednosti i da sačuvamo u svom sećanju istoriju našega naroda koja je toliko dragocena u današnje vreme”. On je istakao i da je ovo obeležavanje jubileja prva aktivnost njegovog udruženja, ali da je njen cilj, kao i cilj budućih aktivnosti, pokušaj stavljanja događaja u kontekst jevanđeljske istorije. “Naše udruženje ima snažnu notu i cilj da se bavi hrišćanskim vrednostima. Tako će i večerašnji program započeti jednom uvodnom besedom koju ću ja održati, koja se naziva “Zavet slobode” gde ćemo se setiti svih najvažnijih hrišćanskih vrednosti. Slobode, ono kako je sloboda opisana u Svetom pismu i epilog, završni deo tog mog govora, posvećen je svetom Teodoru Vršačkom, banatskom episkopu i svetitelju, zaštitniku naše banatske eparhije koji se stavio na čelo ustanka Srba u Banatu u 16. veku i mislili smo da je to dobar uvod kao najava te borbe za oslobođenje u Prvom svetskom ratu bude pomenut i sveti Teodor Vršački jer ta borba naših predaka u Prvom svetskom ratu nije bez korena i upravo su koreni u zavetu svetoga Save, u zavetu svetog velikomučenika kneza Lazara i u zavetu svetog Teodora Vršačkog” rekao je Galetin.    

Jedna od učesnica u programu bila je i Jovana Kasaš, master istoričarka, koja je ovom prilikom rekla da joj je velika čast da govori u gradu svojih roditelja i, na neki način, svom gradu. “Udruženje “Put svetosavlja” i Marko Strahinja Galetin su me pozvali da kao istoričar kažem o tom velikom datumu. Sutradan je stogodišnjica, 21. novembra, od oslobođenja Turskog Bečeja i Vranjeva i okoline. Znači, Beodra, Karlovo, Kumane, Bočar su, takođe, oslobođeni. Srpska vojska je oslobodila ova mesta u naletu pošto je i teritorija Banata bila u ratnim ciljevima Kraljevine Srbije. Kraljevina Srbija je imala za cilj oslobođenje sve neoslobođene svoje braće, Srba u svim delovima Banata, Bačke i Baranje” rekla je Kasaš iskoristivši priliku da podseti da se sledeće nedelje obeležava i jedan drugi bitan datum. “Pored 21. novembra, obeležavamo i 25. novembar, tada je na Velikoj narodnoj skupštini izglasano prisajedinjenje ove teritorije Kraljevini Srbiji” objasnila je Jovana Kasaš.   


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

FLICKR