U celoj Srbiji se, prve nedelje oktobra, obeležava Dečija nedelja, sedmica u kojoj škole i druge institucije pripremaju vaspitne i obrazovne sadržaje šarolikog karaktera namenjene deci i mladima, a sve u cilju poboljšavanja položaja dece i mladih. SLogan ovogodišnje Dečije nedelje je “Moje je pravo da živim srećno i zdravo”.

 

Ni opština Novi Bečej ne zaostaje, te su tako počele aktivnosti na teritoriji svih naseljenih mesta. Tako, ponedeljak, 1. oktobra, u OŠ “Josif Marinković” održana je radionica “Stop diskriminaciji” u organizaciji udruženja građana “Obrazovni impuls” iz Bečeja. Aleksandra Bakrač, predsednica udruženja, rekla je ovom prilikom: “Godinama radimo, najviše na neformalnom obrazovanju, kako mladih, tako i odraslih i evo, ovoga puta smo ovde, u vašoj sredini. Konkurisali smo i evo, realizovali projekat koji se zove „Stop diskriminaciji“, a zapravo smo pokušali u predhodnih 5-6 meseci da napravimo mali korak, ali da tim malim korakom napravimo velike promene kod mladih, upravo što se tiče dikriminacije i nasilja koje postoji među mladima. Oni uglavnom vide oko sebe šta se dešava i šta ne bi trebalo da se radii kako da se ponaša, ali često ne znaju kako bi to trebalo. Sada su imali priliku da vide i onu bolju stranu, naravno, posle one negativne strane. Pre toga su učestvovali još od maja meseca u radionicama, koje su se odigravale u okviru odeljenja i mislim da su one doprinele da znaju da prepoznaju nasilje, da znaju da prepoznaju vrstu diskriminacije, ali su kroz radionice i obučavani da uče kako da reaguju u konfliktnim situacijama i kako bi trebali da utiču na, kako smo danas videli, posmatrače i na ostale aktere u tim, ponekad nemilim događajima”

Ovo je samo prva u nizu aktivnosti u ovoj osnovnoj školi o čemu je posvedočila i pedagog, Maja Vidaković: “Cele nedelje imaju zamenu uloga, tako da sam ja danas imala jednu učenicu koja je bila pegagog, isto tako, imamo učenike koji menjaju nastavnike i u dogovoru sa njima oni su pripremali časove koje će držati, zatim učenike koji su menjali pomoćno osoblje, biblioteku i našu kuvaricu, Bebu”. Pored toga, u planu su sportski dani, radionice, ali i druženja sa učenicima drugih osnovnih škola sa teritorije naše opštine.

Za to vreme, i u Srednjoj školi Novi Bečej održava se mnogo zanimljivih aktivnosti. Sedmica je počela maskenbalom kada su učenici i profesori proveli nastavni dan maskirani po sopstvenom nahođenju. U utorak je predviđen sportski dan, u sredu igre bez granica. U četvrtak, učenici i profesori menjaju mesta i učenici će držati po jedan čas u dogovoru sa predmetnim nastavnikom. U petak, učenici organizuju prikupljanje odeće i drugih predmeta za Crveni krst.

Sa druge strane, Crveni krst se uključio u Dečiju nedelju tako što su osnovnim školama podeljeni pamfleti o Crvenom krstu za učenike od prvog do četvrtog razreda na osnovu kojih će ih učitelji poučiti o tome šta je to Crveni krst i čime se ova organizacija bavi. Posle toga, učenici će imati zadatak da nacrtaju šta je za njih Crveni krst, radovi će se dostaviti ovoj organizaciji i tročlani žiri će odabrati najbolje u svakom uzrastu koji će biti simbolično nagrađeni.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Još 6 lica pozitiv…

Štab za vanredne situacije opštine Bečej...

jul 27, 2020

Bečej: 6 lica pozitivno na…

Štab za vanredne situacije opštine Bečej...

avgust 03, 2020

Novi Bečej: Uručene novč…

I ove godine, opština Novi Bečej nagradil...

jul 28, 2020

25. saziv Tiske Akademije A…

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. ...

avgust 04, 2020

Novobečejski Dom zdravlja …

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem g...

jul 28, 2020

Posao za 3 prodavca u Gomek…

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

avgust 04, 2020

Novi Bečej: U petak onlajn…

Jovica Jašin, vrsni glumac iz Zrenjanina, ...

jul 28, 2020

Posao za 5 radnika u Bečej…

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

avgust 04, 2020

NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

NAJČITANIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej raspolaže s...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

I ove godine, opština Novi Bečej nagradila je đake ge...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem ginekološke o...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

FLICKR