U četvrtak, 7. novembra, u Novom Bečeju, svečanom dodelom priznanja završen je program jedanaestog festivala komedije „Jovan Knežević Caca“ koji je počeo u subotu, 2. novembra, a u sebi je obuhvatio pet takmičarskih predstava na velikoj sceni i dve predstave za decu u prepodnevnom programu.

 

Stručni žiri je ove godine radio u sastavu: dr Milan Mađarev, teatrolog, predsednik žirija, Aleksandar Saša Volić, reditelj i pozorišni pedagog, i Vladeta Sudarski, novobečejski glumac. Prema mišljenju žirija, najbolja predstava na ovogodišnjem Festivalu bila je „Tetka od milion dolara“ pozorišta iz Aleksinca „Teatar 91“. Branislav Nedić dobio je i nagradu za najbolju režiju na festivalu za ovu predstavu, a Bojan Cvetković za najbolju mušku ulogu festivala. Osim toga, glasovima publike „Tetka od milion dolara“ dobila je prosečnu ocenu 9.1 i time ponela i priznanje za najbolju predstavu po mišljenju publike čime je u Aleksinac otišlo četiri od, ukupno, osam nagrada.

Nagrada za ostvarenu najbolju žensku ulogu pripala je Ani Pavlović iz „BAG Teatra“ iz Boljevaca za ulogu Lujze u „Kovačima“. Nagrađeni su još i Dragan Sovilj za najbolju scenografiju u predstavi „Sumnjivo lice“ pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi, za najbolju autorsku muziku u predstavi za decu „Lepotica i zverka“ Bojan Stojčetović i Lazar Milošević, a dodeljena je i nagrada za najbolju kolektivnu igru kojom je nagrađen ansambl predstave „Sumnjivo lice“.

Oboje glumaca zadovoljni su postignutim rezultatima.  Ana Pavlović istakla je da joj je ovo prvo igranje u Novom Bečeju, da je njeno pozorište prvi put ovde nastupilo, ali da je veoma zadovoljna: „Publika nas je nagradila velikim aplauzom i bilo je divno igrati ovde. A, što se tiče nagrada, uvek znači kada publika ili žiri prepoznaju vrednost predstave ili uloge koju tumačite tako da samo najlepše reči imam za Novi Bečej i ovaj festival“. Sa druge strane, Bojan Cvetković je više puta učestvovao na novobečejskom festivalu i, kako kaže, utoliko mu je značajnija ova nagrada: „Volim ovaj festival. Volim da dođem da igram u vašem gradu za vašu publiku. Utisci su fenomenalni. Svaka čast i želim mnogo uspeha organizatorima u budućnosti“.

Ova godina donela je i jednu promenu na festivalu. Naime, umesto „Cacinih lenti“ nagrađenima su dodeljeni „Cacini koferi“. O čemu se radi objasnio je Saša Milenković, predsednik organizacionog odbora festivala, koji je rekao: „Mi smo sa „Cacinom lentom“ počeli tražeći način da budemo specifični, ali i da za malo para napravimo nešto što će biti interesantno, a ta lenta je, sama po  sebi, bila i jedno i drugo. Postoji ideja da se napravi spomen obeležje Jovanu Kneževiću Caci, a pošto mi ne možemo da nađemo njegov lik, čak, ni Sofija Košničar koja je izdala knjigu o njemu nije mogla da dođe do toga, onda smo bili u razmišljanjima da spomen obeležje bude ili zaprežna kola kojima su oni putovali ili nešto što asocira na putujuće pozorište. Kofer je nešto što asocira na putovanje, a putujuće pozorište jeste večiti putnik“. Milenković je podsetio i na to da se festival završava, ali da se ne zatvara, već da živi nekim svojim životom i u periodima između dva takmičarska ciklusa.

Posle svečane dodele nagrada, na novobečejsku scenu izašli su članovi „Bunjevačkog kola“ iz Sombora koji su u čast nagrađenih izveli predstavu na bunjevačkom jeziku „Ča Grgina Huncutarija“ prema tekstu Đure Franciškovića, a u režiji Nenada Zubovića.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Posao za elektroinstalatera

Posao za elektroinstalatera. ...

januar 26, 2022

Počeo rani javni uvid u Pr…

Rani javni uvid u materijal za izradu Prost...

januar 21, 2022

Posao za 15 radnika na proi…

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u...

januar 24, 2022

Novi Bečej: Ministar Momir…

Ministar građevinarstva, saobraćaja i inf...

januar 24, 2022

Bečej: Svetao primer u sak…

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I...

januar 26, 2022

Novi Bečej: Podeljeno 50 p…

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske d...

januar 26, 2022

NAJNOVIJE

Posao za elektroinstalatera. ...

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske dece sa smetnj...

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I i III Mesne ...

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture T...

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u Bačkom Grad...

Rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana p...

NAJČITANIJE

Posao za elektroinstalatera. ...

Rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana p...

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u Bačkom Grad...

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture T...

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I i III Mesne ...

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske dece sa smetnj...

FLICKR