U utorak, 5. novembra, u prizemlju Doma kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba fotografija posvećena prelasku srpske vojske iz primorja na Krf, a istom prilikom je predstavljena i knjiga dr Mile Mihajlović „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“.

 

Knjiga i izložba čine tematsku celinu koja se dotiče manje poznatog dela istorijata Prvog svetskog rata i baca svetlo na čestu zabludu da su u transportu srpske vojske glavni činilac bili francuski brodovi otkrivajući arhivsku građu koja svedoči o tome da su tu ključnu ulogu odigrale italijanske lađe i brodovlje. 

Narodni poslanik, Mirko Krlić, predsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, koji je otvorio izložbu i predstavljanje knjige, istakao je da je teško odrediti značaj ove knjige, ali da je on, nesumnjivo, ogroman. „Mi imamo tu dugogodišnju priču o spasu srpske vojske od strane francuskih lađa i armije, a malo toga znamo o učešću italijanske ratne mornarice koja je, ako ne više, a, ono, barem, jednako pomogla srpsku vojsku i njena pomoć je bila presudna s tim da moramo istaći da je to bila pomoć bez ucene od strane ruskog cara da će se povući iz Velikog rata u slučaju da se Srbima ne pomogne već je bila, pre svega humana“, rekao je Krlić. On je dodao i da se nada da će ovo poslužiti kao podsećanje ne samo u Novom Bečeju, već i širom Srbije na neke istorijske istine koje su sticajem različitih okolnosti pale u zaborav. 

Dr Mila Mihajlović, autorka, istakla je da su fotografije i video zapisi koji su ovde izloženi jedina postojeća arhivska građa o izvlačenju srpske vojske iz Albanije, a koje su deo italijanskog vojnog dokumenta objavljenog u Parizu i Milanu. „Stotinu godina bio je van dometa i saznanja srpske istoriografije. Italijani su u ovoj veličanstvenoj humanitarnoj akciji spasili oko tri stotine hiljada srpskih vojnika i civila. Ona je humanitarna jer je civila bilo dva puta više nego vojske, a u njoj su spaseni srpska vlada, kralj, parlament, inteligencija, crkva, dragocenosti, srpska mladost. Nije slučajno što je profesor doktor Momčilo Pavlović rekao da je u ovoj akciji, Italija i italijanska mornarica spasila kičmeni stub, srž nacionalnog bića Srbije“, rekla je dr Mila Mihajlović. Ona je istakla i da je istorija dinamična nauka i da promena jednog delića saznajnog mozaika koji je čini može promeniti čitavo poimanje određenog događaja ili epohe. 

Da je interesovanje za ove teme veliko posvedočila je sala u prizemlju Doma kulture koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a izložba je dostupna posetiocima u radnom vremenu ove ustanove.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Akcija sakupljanja starih f…

Počev od 1. maja, privrednici su imali oba...

maj 12, 2022

Bačko Gradište: Vozio aut…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 19, 2022

Konkurs za 3. Reviju kratko…

U okviru festivala „Bečej noću”, koji...

maj 16, 2022

U sredu, 18. maja, akcija d…

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi od...

maj 16, 2022

U utorak i sredu, 17. i 18…

U utorak i sredu, 17. i 18. maja, bez struj...

maj 16, 2022

Posao za dva bravara u PIK-…

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

maj 16, 2022

Posao za 20 radnika u hotel…

Posao za 20 radnika u hotelu Experience u B...

maj 16, 2022

Novi Bečej: Javni konkurs …

Raspisan je Javni konkurs za učešće priv...

maj 16, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

Počev od 1. maja, privrednici su imali obavezu da pređ...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

U okviru festivala „Bečej noću”, koji se organizuj...

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u ...

U utorak i sredu, 17. i 18. maja, bez struje delovi Beč...

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

FLICKR