Preptoslednje takmičarsko veče festivala komedije „Jovan Knežević Caca“ proteklo je u znaku Branislava Nušića i njemu svojstvene kritike društva i politike. Predstavu „Vlast“ prema tekstu ovog velikog srpskog komediografa izveli su glumci dramske sekcije „Velimir Veljko Sandić“ Doma kulture Sivac, a režiju i scenografiju potpisuje Milivoje Mlađenović.

 

Ovaj Nušićev komad obrađuje temu političkog uspona izvesnog Toze koji ničim nije zaslužio ministarski položaj, ali se na njemu, ipak, nekako, obreo. Kako to obično i biva, njegov položaj više znači članovima njegove porodice nego njemu samom koji kroz sopstvene projekcije i računice prisvajaju deo njegovog uticaja. Naravno, to dovodi do konfuzije u kojoj se nesrećnom Tozi pripisuje skandal sa kojim nema nikakve veze, a koji preti da mu ugrozi karijeru. Kroz predstavu defiluju i njegovi kumovi, školski drug, tast i tašta, komšinica Mica i jedna makijavelistička supruga koja bi učinila sve da pošalje svog muža na drugi kraj sveta ukazom novopečenog ministra Toze.

Publika je predstavu nagradila ocenom 8.12, a za glumca večeri, glasovima publike, proglašen je Milorad Stijepović za tumačenje uloge tasta. Zahvaljući na priznanju publike, on je rekao: „Dosta nagrada sam dobio i sad imam sve više želju da ne budem ja taj lik koji dobija nagradu. Neka mlađi dobijaju nagrade da ih malo stimulišemo da dolaze u pozorište, da glume, da imaju snagu i volju da dobiju glavnu ulogu, ne samo ja“. Stijepović je istakao i da je na sceni punih pedeset godina, te da ga sada privlače epizode i uloge „minjonke“, ali i da igra zbog ličnog zadovoljstva i radosti igre.

Član stručnog žirija, Aleksandar Volić, podsetio je da je Milivoje Mlađenović koji je režirao „Vlast“ doktorirao na bajci i piše za decu, ali da je očigledno da poznaje jezik pozorišta. „Predstava dotiče krugove korupcije, mita, nepotizma, zatim, novokomponovane svesti i novokomponovane turbo folk muzike. Osavremenjena je tako što se koristi i televizor i usisivač i pije se viski. Dakle, predstava je pomerena osamdeset godina ka savremenom dobu. Ona tretira savremene probleme društva u kome živimo“, rekao je Volić, zaključivši da ovo još jednom ukazuje na svevremenost Nušićeve misli. 


U programu namenjenom najmlađima, u sredu, 6. novembra, odigrana je predstava „Agencija za lepo ponašanje“ novobečejskog pozorišta „Radionica snova“, a u sredu, od 20 časova, na pozornicu izlaze gosti iz Petrovca na Mlavi, pozoriše „Bata Bulić“ koji će igrati, takođe, Nušića, ali, ovog puta, „Sumnjivo lice“.

U pratećem programu festivala, u sredu, 6. novembra, u 18.30 časova u prizemlju Doma kulture je predstavljena knjiga „Paralelna istorija teatra – alternativni teatar Srbije 1980-2000“ dr Milana Mađareva, teatrologa. 

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Akcija sakupljanja starih f…

Počev od 1. maja, privrednici su imali oba...

maj 12, 2022

Bačko Gradište: Vozio aut…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 19, 2022

Konkurs za 3. Reviju kratko…

U okviru festivala „Bečej noću”, koji...

maj 16, 2022

U sredu, 18. maja, akcija d…

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi od...

maj 16, 2022

U utorak i sredu, 17. i 18…

U utorak i sredu, 17. i 18. maja, bez struj...

maj 16, 2022

Posao za dva bravara u PIK-…

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

maj 16, 2022

Posao za 20 radnika u hotel…

Posao za 20 radnika u hotelu Experience u B...

maj 16, 2022

Novi Bečej: Javni konkurs …

Raspisan je Javni konkurs za učešće priv...

maj 16, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

Počev od 1. maja, privrednici su imali obavezu da pređ...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

U okviru festivala „Bečej noću”, koji se organizuj...

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u ...

U utorak i sredu, 17. i 18. maja, bez struje delovi Beč...

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

FLICKR