U četvrtak, 24. oktobra, skupom fotografa i foto entuzijasta u Novom Bečeju, počeo je foto safari koji se realizuje u okviru IPA projekta prekogranične saradnje „Rehab NatCult Heritage“, a koji zajednički sprovode opština Novi Bečej i mađarski grad Šandorfalva.

 

Fotografi će boraviti u Novom Bečeju do nedelje, 27. oktobra, a za to vreme će se upoznati sa prirodnim, ali i kulturnim znamenitostima ovog mesta i bliže okoline. Govoreći o aktivnostima u narednih nekoliko dana, Jovana Vokić, menadžer na projektu, rekla je: „Mi smo ga nazvali foto safari, a, u suštini, on je jedna fotografska šetnja kroz sam Novi Bečej i kroz opštinu Novi Bečej, a sve kako bi profesionalni fotografi ili zaljubljenici u fotografiju, svojim okom, nama i svima drugima, predstavili kulturno i prirodno nasleđe Novog Bečeja. Mi, za sada, prema onome koliko ljudi je stiglo i koliko je prijavljeno, imamo više od dvadeset učesnika, a neki od fotografa su nam se najavili samo za subotu i nedelju. Mi računamo da ćemo u subotu, kada ćemo ceo dan provesti na Slanom Kopovu, imati negde između trideset i četrdeset učesnika fotosafarija“.

Ona je istakla i da je fokus foto safarija na prirodnim dobrima i da će glavni deo biti subotnji odlazak na Slano Kopovo, što će fotografi, uz "malu pomoć" izlaska i zalaska sunca, ovekovečiti svojim aparatima. Osim toga, u petak, oni će posetiti muzej „Glavaševa Kuća“ , zatim istorijski lokalitet Arača, dok će nedelja biti posvećena reci Tisi, centru Novog Bečeja, ali i svakodnevnim dešavanjima u njemu poput pijace i svega toga što pijačni dan u Novom Bečeju nosi sa sobom. „Hoćemo da vidimo kako to Novi Bečej izgleda nekome ko nije iz Novog Bečeja i kako to izgleda "umetničkom oku". Želimo da dobijemo fotografije koje će u budućnosti biti prezentacija, jer svaki od fotografa će nam, po svom izboru, nakon što se foto safari završi, ostaviti po pet fotografija od kojih ćemo mi odabrati određene i na osnovu tih fotografija napraviti izložbu“, rekla je Vokić.
Ovom prilikom, ona je podsetila i na to da se ove godine Festival ždralova prvi put organizuje u trajanju od dva dana, 15. i 16. novembra, kada će se deci iz Novog Bečeja pridružiti deca iz Šandorfalve i kada će dva dana biti organizovane radionice vezane za Slano Kopovo, izradu suvenira od prirodnih materijala i na maske koje će deca praviti, a koje će biti inspirisane Slanim Kopovom.

Poseban kuriozitet je i to što su se foto safariju pridružili i fotografi Vlada Marinković i Geza Farkaš. Vlada Marinković je fotograf čije su se slike našle na stranicama „Guardian“-a i britanskog „Digital Photo Magazine“, a osvojio je i prvo i drugo mesto na Mensa World Photo Cup, kao i na većem broju drugih takmičenja. Sa druge strane, fotografija „Srne“ Geze Farkaša snimljena na Slanom Kopovu početkom ovog meseca osvojila je prvo mesto na takmičenju „Priroda u pozitivu“, koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i časopis National Geographic na srpskom jeziku.

 

Projekat „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ u okviru „Interreg-IPA“ programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementiraju grad Šandorfalva (Mađarska), kao nosilac i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Okosnica projekta je razvoj regiona baziran na prirodnim i kulturnim vrednostima oba partnera, a ukupna vrednost projekta je 557.602,20 evra, dok je doprinos Evropske unije 473.961,87 evra.
Period realizacije projekta: 01.04.2018-31.03.2020.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Program „EcoBike-Net” p…

Program „EcoBike-Net, Zajednički razvoj ...

maj 17, 2022

U četvrtak i petak, 19. i …

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez str...

maj 17, 2022

Sledeće nedelje, Majske ig…

Najstariji festival scenskog stvaralaštva ...

maj 11, 2022

Bečej: Vozio bicikl sa vi…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 17, 2022

Posao za referenta finansij…

Posao za referenta finansija. ...

maj 11, 2022

Neprijatni mirisi dopiru sa…

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, ...

maj 17, 2022

Posao za dva recepcionera

Posao za dva recepcionera. ...

maj 11, 2022

Posao za kuvara

Posao za kuvara. ...

maj 17, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

Program „EcoBike-Net, Zajednički razvoj prekograničn...

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez struje delovi Be...

Najstariji festival scenskog stvaralaštva dece i mladih...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za referenta finansija. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

FLICKR