U petak, 27. septembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, predstavljena je nova knjiga novobečejske pesnikinje, Slavice Majin.

Radi se o zbirci pesama pod naslovom „Kada uđeš u moj san“  za koju je pesnik, Miroslav Aleksić, u recenziji napisao: „San misao i sećanju su najčešći prostori kroz koje se provlači i svetli lirska nit pevanja Slavice Majin. U poslednja tri stiha pesme „Kada uđeš u moj san“ nalazimo prizvuk pavićevske fantastike. Pesnikinja kaže: Kada si deo mog sna ne zaboravi, dane nedotrajali, da se u tvom snu tražim i ja. San je ponekad kao i poezija zamena za život, ali je od Kalderona i Novalisa, od Poa do Laze Kostiće i njegove pesme Spomen na Ruvarca, neka vrsta paralelne stvarnosti i jednako ispunjen život“.

Književno veče vodio je Miloš Galetin, poznati novobečejski pesnik, koji je ukazao na kvalitet pesama Slavice Majin i istakao da je ova zbirka možda i najbolja koju je do sada napisala budući da je stilski i sadržinski najujednačenija.

Sama autorka istakla je da je srećna što je posle godinu dana njena nova knjiga ugledala svetlost dana i dodala: „Mislim da je ovo najbolje urađena knjiga što se tehničke strane tiče. A, oni koji su je čitali, kažu da je i najzrelija. Pa, mislim da je i bilo vreme da bude zrelosti u poeziji koju pišem“. Majin je rekla i da u današnje vreme nije lako izdati knjigu, ali da je zahvaljujući, pre svega, prijateljima uspela da dođe do sredstava za objavljivanje. Govoreći o pesmama sabranim u ovoj zbirci, ona je rekla: „Sada je to poezija koja dotiče dosta toga. Dok sam bila mlađa, uglavnom se to odnosilo na ljubav koja mladost prati, a sada kada sam videla da se ta ljubav može videti jednako u reci kao što se može naći u nečijim očima, da se može naći u onoj Arači staroj koliko se može naći u pogledu, a tu je i odnos majke i ćerke koji se isto nalazi u mojim pesmama. Mislim da je ova zbirka obuhvatnija i da se mnogi tu mogu naći“.

Književno veče su upotpunili Luka Bošnjak i Bela Farkaš koji su prostore između blokova poezije popunili melodijama poznatih pesama kao što su „Eleonor Rigbi“; „House of the Rising Sun“ i „Stand By Me“ što je naišlo na odobravanje mnogobrojne publike okupljene u multimedijalnoj sali Doma kulture.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U četvrtak i petak, 19. i …

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez str...

maj 17, 2022

Sledeće nedelje, Majske ig…

Najstariji festival scenskog stvaralaštva ...

maj 11, 2022

Bečej: Vozio bicikl sa vi…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 17, 2022

Posao za referenta finansij…

Posao za referenta finansija. ...

maj 11, 2022

Neprijatni mirisi dopiru sa…

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, ...

maj 17, 2022

Posao za dva recepcionera

Posao za dva recepcionera. ...

maj 11, 2022

Posao za kuvara

Posao za kuvara. ...

maj 17, 2022

Posao za 3 radnika u proizv…

Posao za 3 radnika u proizvodnji na pilani...

maj 11, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez struje delovi Be...

Najstariji festival scenskog stvaralaštva dece i mladih...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za referenta finansija. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

Posao za dva recepcionera. ...

FLICKR