U četvrtak, 26. septembra, u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej, prikazan je film i predstavljena je knjiga o životu Lukijana Bogdanovića, poslednjeg srpskog patrijarha ustoličenog u Sremskim Karlovcima. 

 

 Patrijarh Lukijan Bogdanović bio je interesantna istorijska ličnost. Čovek evropskog formata koji je živeo i radio krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, obrazovan u duhu pravoslavlja od najranije dobi, imao je i sreću i nesreću da bude izabran za patrijarha srpskog u trenucima velikih iskušenja za naš narod. Za života je privlačio veliku pažnju u mnogim krugovima, a njegova smrt 1913. godine je ostala nerazjašnjena do današnjih dana. O svemu ovome govorili su Srđan Ercegan, autor knjige „Lukijan Bogdanović – život i sudbina poslednjeg karlovačkog patrijarha“ i Stefan Dimitrije Dimić, autor dokumentarnog filma koji obrađuje istu tematiku. 

Ercegan je istakao da pored misteriozne smrti, Lukijan Bogdanović zaslužuje da bude zapamćen i po drugim stvarima: „On je zanimljiv i kao jedan darovit patrijarh, patrijarh koji je za kratko vreme koliko je upravljao crkvom, crkvu i zadužio, a, pogotovo, Srbe u Vojvodini. A, opet, nestao je na tako misteriozan način“. On je objasnio da je građa prikupljana po porudžbini eparhije sremske i da je na sastavljanju ove knjige radio čitav tim ljudi koji je skupljao podatke kako iz srpskih izvora, tako i iz nemačkih, austrijskih i mađarskih, a, povod je bila stogodišnjica Bogdanovićeve smrti.

Što se dokumentarnog filma tiče, Stefan Dimitrije Dimić istakao je da je on sniman uz podršku Grada Novog Sada na više lokacija u zemlji, ali i u inostranstvu i da je tako dobijen dokumentarac u trajanju od nekih pedeset minuta koji pored narativnih delova obuhvata i više različitih intervjua sa istoričarima i zaposlenima u muzejima koji su bacili novo svetlo na život Lukijana Bogdanovića. „Knjiga Srđana Ercegana je poslužila kao osnova da mi napravimo neku određenu priču. On je bio i stručni konsultant. Knjiga i film idu jedno s drugim, korišćene su i neke ilustracije iz knjige u samom filmu, tako da se može reći da idu zajedno“, zaključio je Dimić.

Govoreći o tome kako je došlo do ove interesantne večeri u Narodnoj Biblioteci, Vladimir Davidovi, v.d. direktora ove ustanove, rekao je: „U velikom odabiru kulturnih sadržaja koje nudi, ne samo ovaj vojvođanski prostor, nego čitava naša zemlja, odlučili smo da prikažemo jednu istorijsku knjigu i film snimljen po toj knjizi. Mislim da mi malo znamo o tom delu istorije i da će publika uživati u saznavanju istorijskih činjenica koje su oblikovale ovaj prostor“.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Danas i sutra bez g…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

februar 17, 2021

Novi Bečej: Asfalt za još…

U okviru projekta predsednika Opštine Novi...

februar 17, 2021

Bečej: Rasvetljeno razbojn…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslov...

februar 18, 2021

Posao za stručnog saradnik…

Posao za stručnog saradnika za pravne posl...

februar 18, 2021

Sutra bez grejanja delovi B…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

februar 21, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradsk...

februar 22, 2021

Posao za prodajne predstavn…

Posao za prodajne predstavnike u Poletu. ...

februar 22, 2021

Fop: Posao za mehatroničar…

Posao za mehatroničara i operatera uređaj...

februar 22, 2021

NAJNOVIJE

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:00 časova, b...

Posao za mehatroničara i operatera uređaja za lasersko...

Posao za prodajne predstavnike u Poletu. ...

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradskog pozorišta...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

Posao za stručnog saradnika za pravne poslove u Poletu ...

NAJČITANIJE

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

U okviru projekta predsednika Opštine Novi Bečej „No...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju r...

Posao za stručnog saradnika za pravne poslove u Poletu ...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradskog pozorišta...

FLICKR