Izložbom na otvorenom i koncertom zatvoren 24. saziv Tiske akademije akvarela

 

U subotu, 17. avgusta, izložbom akvarela nastalih na prethodnim sazivima Tiske akademije akvarela postavljenom na Tiskom keju i koncertom „Pesnici s muzikom“ u gradskom parku, zatvorena je XXIV Tiska akademija akvarela. 

Ove godine, u radu Akademije učestvovalo je dvanaest slikara i slikarki iz Srbije i Mađarske, a osobenost ovogodišnjeg saziva je i u tome što su, prvi put od osnivanja ove umetničke manifestacije, slikari imali zadatu temu. Naime, ove godine, tema vodilja bila je Slano Kopovo budući da se ovogodišnja Tiska akademija akvarela održala u sklopu projekta „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ koji zajednički realizuju mađarski grad Šandorfalva i opština Novi Bečej.

Govoreći o radu slikara ove godine, Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture opštine Novi Bečej, rekla je: „Mogu reći da su veoma interesantni radovi. Kao što smo rekli i na otvaranju, zanimao nas je rezultat, kakvih će sve biti slika i koji će pristup koristiti slikari. Ima tu i realizma i apstrakcije, ima svega. Bogato je u rukopisu. Slikari su bili iz Mađarske i Srbije, ali uspeli su da se sporazumeju. Mislim da je najbitniji jezik umetnosti, a to svako razume. Ovo je dokaz da jedna kolonija može i tako da funkcioniša. Čula sam da su svi koji su prvi put u Novom Bečeju oduševljeni ovim gradom i mislim da se to na radovima i vidi“. Ona je rekla i da slikarima nije predstavljalo problem to što je ove godine tema bila zadata, a ne slobodna, ukazavši na to da i slobodan i vezan tematski pristup imaju svoje prednosti, te će u narednim godinama, najverovatnije, biti negovana oba. „Ostaviti slobodnu temu nam daje jednu vrstu bogatog pristupa. Isto tako, ako se zada neka konkretna tema interesantan sam proces i pristup toj temi, a nama je interesantno gledati kako se to stvara“, zaključila je Zerebelji Tenji. 

U završnici programa, veče je upotpunjeno koncertom „Pesnici s muzikom“, svojevrsnim konceptom koji je svoju premijeru imao 2017. godine na kantautorskom festivalu „Poezika“. Nemanja Nešić (vokal, gitara), Miloš Zubac (vokal, gitara), Milan Кorać (vokal, gitara), Svetozar Nešić (klavir) i Nenad Patković (gitara) svirali su kompozicije koje su pratile tekstove pesama poznatih pisaca kao što su Crnjanski, Dis, Miroslav Antić, Pero Zubac i mnogi drugi, ali i pesama našeg novobečejskog pesnika, Miloša Galetina. 

 

Ovogodišnja likovna kolonija održana je u okviru projekta „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ u okviru „Interreg-IPA“ programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji implementiraju grad Šandorfalva (Mađarska), kao nosilac i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Okosnica projekta je razvoj regiona baziran na prirodnim i kulturnim vrednostima oba partnera, a ukupna vrednost projekta je 557.602,20 evra, dok je doprinos Evropske unije 473.961,87 evra.

Period realizacije projekta: 01.04.2018-31.03.2020.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U četvrtak i petak, 19. i …

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez str...

maj 17, 2022

Sledeće nedelje, Majske ig…

Najstariji festival scenskog stvaralaštva ...

maj 11, 2022

Bečej: Vozio bicikl sa vi…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 17, 2022

Posao za referenta finansij…

Posao za referenta finansija. ...

maj 11, 2022

Neprijatni mirisi dopiru sa…

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, ...

maj 17, 2022

Posao za dva recepcionera

Posao za dva recepcionera. ...

maj 11, 2022

Posao za kuvara

Posao za kuvara. ...

maj 17, 2022

Posao za 3 radnika u proizv…

Posao za 3 radnika u proizvodnji na pilani...

maj 11, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez struje delovi Be...

Najstariji festival scenskog stvaralaštva dece i mladih...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za referenta finansija. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

Posao za dva recepcionera. ...

FLICKR