U ponedeljak, 12. avgusta, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej, svečano je otvorena ovogodišnja Tiska akademija akvarela koja se ovog avgusta organizuje 24. put u Novom Bečeju.

U galeriji “Selo”, otvorena je izložba radova prošlogodišnjeg saziva ove likovne kolonije, a u 21 čas, u gradskom parku, održan je koncert Zrenjaninskog kamernog koncerta koji je izveo mnoga poznata dela klasične muzike čime je, i zvanično, otpočela još jedna Tiska akademija akvarela.  

Govoreći na  svečanosti otvaranja, direktor Doma kulture, Novica Blažin, istakao je da je ovogodišnja Tiska akademija akvarela specifična i po tome što, prvi put od svog osnivanja, ima zadatu temu. Naime, slikari koji budu stvarali u Novom Bečeju ove nedelje baviće se temom Specijalnog rezervata prirode “Slano Kopovo” koji će i posetiti na početku rada u koloniji. “To je fuzija prirode i umetnosti. Znamo da umetnici imaju nešto drugačiji pogled na stvari i na svet. Kako oni vide Slano Kopovo. To svoje viđenje će preneti na papir i, zajedno sa bojama i vodom, to izneti i baš sam radoznao da vidim kako će to izgledati”, rekao je Blažin, ali i iskoristio priliku da najavi izložbu radova nastalih na ovom sazivu Akademija, a koja će se, najverovatnije, održati februara ili marta naredne godine. On je podsetio i na to da se ove godine Akademija organizuje u sklopu projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” u okviru “Interreg-IPA” programa prekogranične saradnje zbog čega će i izložba biti organizovana početkom sledeće godine: “To će biti završetak ovog prekograničnog projekta na kojem je opština Novi Bečej partner, a grad Šandorfalva iz Mađarske, nosilac”. 

Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture, složila se sa tim da je ovogodišnja Tiska akademija akvarela posebna u pogledu toga što ima temu. “Mislim da je i samim učesnicima veoma interesantno i već razmišljaju kako pristupiti celoj toj tematici. Da li razmišljati apstraktno ili koristiti realizam? Jako me zanima kakvi će sve radovi da se rode do kraja nedelje. Mislim da će biti prava avantura ova cela nedelja”, kazala je Zerebelji Tenji ovom prilikom.

Tiska akademija akvarela završava se u subotu, 17. avgusta koncertom “Pesnici s muzikom”, a u sredu 14. avgusta, na Tiskom keju, biće izloženi akvareli nastali na prethodnim sazivima.

 

Ovogodišnja likovna kolonija “Tiska akademija akvarela” održava u okviru projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” u okviru “Interreg-IPA” programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji implementiraju grad Šandorfalva (Mađarska), kao nosilac i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Okosnica projekta je razvoj regiona baziran na prirodnim i kulturnim vrednostima oba partnera, a ukupna vrednost projekta je 557.602,20 evra, dok je doprinos Evropske unije 473.961,87 evra.
Period realizacije projekta: 01.04.2018-31.03.2020.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Posao za dva bravara u PIK-…

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

maj 16, 2022

Posao za 20 radnika u hotel…

Posao za 20 radnika u hotelu Experience u B...

maj 16, 2022

Novi Bečej: Javni konkurs …

Raspisan je Javni konkurs za učešće priv...

maj 16, 2022

Bečej: U subotu Sajam spor…

Sajam sportova će biti održan u Gimnaziji...

maj 16, 2022

U sredu i četvrtak bez str…

U sredu i četvrtak bez struje delovi Boča...

maj 16, 2022

Program „EcoBike-Net” p…

Program „EcoBike-Net, Zajednički razvoj ...

maj 17, 2022

U četvrtak i petak, 19. i …

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez str...

maj 17, 2022

Sledeće nedelje, Majske ig…

Najstariji festival scenskog stvaralaštva ...

maj 11, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

Posao za dva bravara u PIK-u Bečej. ...

Posao za 20 radnika u hotelu Experience u Bečeju. ...

Raspisan je Javni konkurs za učešće privrednih subjek...

Sajam sportova će biti održan u Gimnaziji u subotu 21...

U sredu i četvrtak bez struje delovi Bočara i Novog Mi...

Program „EcoBike-Net, Zajednički razvoj prekograničn...

FLICKR