A tánckísérő hangszerek és együttesek sokrétűsége, a tekerő, citera, köcsögduda, a tambura- és fúvószenekarok egymás mellett élése egyúttal a táncéletben lezajlott változás egyes fázisairól is tanúskodik.

 

A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A táncosok kezdetben motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el az adott táncnyelv szerkezetének megfelelően. Az effajta tudás teszi lehetővé, hogy az a táncos, aki igencsak „jól beszéli” a tánc nyelvét, képes legyen közvetíteni ilyen formában a mondanivalóját; „beszélni a táncával”. Talán ez a legfontosabb dolog, amelyet egy igazi táncosnak el kell sajátítania.
A tánccal, a mozgással való beszéd, illetve önkifejezés lehetővé teszi azt (amit a falvakban és városi közösségekben már régen felfedeztek), hogy a puszta üzleti-, vagy munkakapcsolatok háttérbe szorításával előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok.A modern magyar társadalom életében kitűnő lehetőséget nyújt az effajta kapcsolatteremtésre, az az táncház-mozgalom, mely elsősorban nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött.

A gyakorlással és fellépésekkel eltöltött évek, illetve évtizedek, nemcsak a tánclépések és koreográfiák elsajátításával gazdagítja az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra.
Egy-egy táncfajta megismerése nem merül ki csupán a mozdulatok megtanulásában. Fontos a helyi hagyományokkal való ismerkedés, akár tényleges kutatás formájában. Érdemes térképen felkutatni az aktuális tájegységet, illusztrációkat, énekfelvételeket használni, megismerni az adott területre jellemző népviseletet.
Gyerekek esetében a különböző népi játékokkal való megismerkedés is fontos. Ezek az eljárások, illetve az akár szülőktől, nagyszülőktől hallott mesék, énekek, balladák mind segítenek abban, hogy a jelen fiatal nemzedéke megismerhesse, majd a későbbiekben továbbadhassa saját nemzeti kultúrájának kincseit.

A magyar néptánccal való foglalkozás segít megismerni saját kultúránkat, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Egy-egy jól sikerült fellépés nem csak a közönségnek, de a táncosoknak is hatalmas élményt jelent. Abban, hogy a magyar kultúra ezen ága továbbra is megmaradjon, éppúgy az idősebb korosztálynak, mint a fiatalabb generációnak is nagy szerepe van. Előbbi a tanításban, és az értékek átadásában, utóbbi a tanulásban és az értékek megőrzésében kell, hogy helytálljon.

 

Projekat podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Medijski prilozi ne odražavaju nužno zvanične stavove Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Sutra bez grejanja delovi B…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

februar 21, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradsk...

februar 22, 2021

Posao za prodajne predstavn…

Posao za prodajne predstavnike u Poletu. ...

februar 22, 2021

Fop: Posao za mehatroničar…

Posao za mehatroničara i operatera uređaj...

februar 22, 2021

Novo Bečej: Sutra bez stru…

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:...

februar 23, 2021

Novi Bečej: Dodeljeno 47 s…

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maks...

mart 03, 2021

Novi Bečej: Koncert gudač…

Muzički kvartet „String Ladies“ obrado...

mart 03, 2021

Sutra bez struje delovi Bo…

Deo naseljenog mesta Bočar, odnosno, ulica...

mart 03, 2021

NAJNOVIJE

Danas su potpisani ugovori o dodeli sredstava za realiza...

Danas je održana 10. sednica Štaba za vanredne situaci...

Deo naseljenog mesta Bočar, odnosno, ulica Zmaj Jovina ...

Muzički kvartet „String Ladies“ obradovale su novob...

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović i stu...

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:00 časova, b...

NAJČITANIJE

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradskog pozorišta...

Posao za prodajne predstavnike u Poletu. ...

Posao za mehatroničara i operatera uređaja za lasersko...

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:00 časova, b...

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović i stu...

FLICKR