a magyarság hagyományos öltözködési módja. Fő táji típusai a dunántúli, a felföldi, az  alföldi és az  erdélyi.

 

A népviselet tudatos ápolása beszűkíti annak alkalmazási körét és mereven megkötheti egyes jellegzetességeit. A viselet elszakad a mindennapi élettől, és a történelem egy darabjának tekintik: ez a historizálás, ami rögzíti és megmerevíti a formát, mintegy múzeumi vitrinbe zárva. Mások a régi népi motívumokat eredeti környezetükből kiragadva, háztartási textíliákon és egyes ruhadarabok díszeként szerepeltetve igyekeznek megőrizni a népi formakincset.

A viseletet törvények és rendeletek szabályozták. Másként öltözött a nemes, a jobbágy és apolgár. A különböző vidékek lakói viseletükkel is megkülönböztették magukat a többi vidék lakóitól és a nemzetiségiektől.

A régi ruhadarabokat házilag készítették tartós anyagból, hogy több nemzedéket is kiszolgálhassanak. A 19. század végéig az ing, bő gatya, székely harisnya anyagát továbbra is otthon szőtték . A viselet többi részét egyre inkább gyári alapanyagból varrták. Az egyes községek kialakították a csak rájuk jellemző stílust. A berendezés, a szép tárgyak és a női viselet a nők kezében volt.

Ma már inkább csak ünnepekre vesznek fel népviseleti ruhát. A 20. század közepétől főleg a palócvidéken, Erdélyben és Kalocsa környékén él tovább.

Története

A ruhadarabok elkészítése eleinte a család nőtagjaira hárult. Ők készítették a fogyó textíliákat és a díszes ünnepi darabokat, a kelengyébe szánt öltözéket, amit a család lányai férjhez menetelük után viseltek. Ez tartalmazta a hétköznapi ruhákat csakúgy, mint az asszony egész életére szóló díszes ünnepi textíliákat; összesen több száz darabot. Ennek előállítása munkában és pénzben is sok áldozatot követelt. Egyes fejlett szövő-hímző kultúrájú vidékeken,  több mint tíz évig készült, és az egyszerűbb daraboktól a bonyolultabbak felé haladt. Ami nem készült el a lány férjhezmeneteléig, azt utólag pótolták. Összesen akár 600–800 sing vásznat is felhasználtak a különböző vásznakból. A pamutfonalat pénzért kellett venni.

A régi magyarok a hosszú inget kedvelték, de ezt a rövid ing váltotta fel, és csak a csángóknál

maradt meg. Egyes vidékeken a női ingek szabadon hagyták a melleket, a hasat és a hátat; ezeket vagy a magasra húzott pendely, vagy egy vászonöv takarta. Egyes helyeken a női inget elöl nyitott vászonkabát helyettesítette.

A férfiingek egy ősi típusa a lobogó ujjú, derekatlan, borjúszájú ing. Régi paraszti viselet, a 19. század közepéig volt általános. Régebben még rövidebbre szabták. . Készültek hosszabb, derekas borjúszájú ingek is. A csípő alá érő ingeket a gatyába tűrték. . A lobogó ujjú derekas ingek a 19. század második felében terjedtek el az Alföldön, ezek már gyári alapanyagból készültek. Az újabb ingek már szűkebb ujjúak voltak, és kézelővel is el voltak látva.

Szoknyafélék

A szoknyafélék a kötényekből alakultak ki. Egyes vidékeken mind a nők, mind a férfiak viseltek kötényt, máshol csak a nők hordták.

A pendely tulajdonképpen egy hosszú lepel, ami körbeölelte a nő testének alsó részét. Madzaggal lehetett összehúzni. A hosszú inghez nem vettek pendelyt.

Régebben a lányok és az asszonyok országszerte színes, elöl nyitott leplekben jártak, aminek nyílását köténnyel takarták. Ilyen például a muszuj. A 19. század második felétől ezek helyett zárt szoknyát, rokolyát kezdtek hordani.

 

Projekat podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Medijski prilozi ne odražavaju nužno zvanične stavove Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej dobio spomen ob…

U Novom Bečeju je u utorak, 14. septembra ...

septembar 15, 2021

SO Novi Bečej: Kreativni…

Danas je održana 11. sednica Skupštine op...

septembar 16, 2021

Bečej: Rad vakcinalnog pun…

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju o rad...

septembar 16, 2021

I Bečej obeležio Dan srps…

Srbija i Republika Srpska obeležili su dan...

septembar 15, 2021

Bečejpromet upošljava adm…

Bečejpromet upošljava administrativnog ra...

septembar 15, 2021

Novi Bečej: Sutra suzbijan…

Ciklonizacija A.D. Novi Sad će u četvrtak...

septembar 15, 2021

Obaveštenje iz Potisja Be…

Iz Potisja Bečej podsećaju građane da pr...

septembar 15, 2021

Posao za metalostrugara

Posao za metalostrugara. ...

septembar 15, 2021

NAJNOVIJE

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju o radu vakcinalnog...

Danas je održana 11. sednica Skupštine opštine Novi B...

U Novom Bečeju je u utorak, 14. septembra održana Kome...

Srbija i Republika Srpska obeležili su danas zajedničk...

Posao za trgovca u „Elbraco group”. ...

Posao za trgovca. ...

NAJČITANIJE

U Novom Bečeju je u utorak, 14. septembra održana Kome...

Danas je održana 11. sednica Skupštine opštine Novi B...

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju o radu vakcinalnog...

Srbija i Republika Srpska obeležili su danas zajedničk...

Bečejpromet upošljava administrativnog radnika i opera...

Ciklonizacija A.D. Novi Sad će u četvrtak 16. septembr...

FLICKR