U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan od strane Klastera Potiskog regiona, a podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Novi Bečej.

 

Kako je objasnila Tamara Drobnjak, predsednica Klastera Potiskog regiona, ovaj sajam je okupio dvadesetak vinarija iz regiona, a osim izlagačkog dela, program je obuhvatio i predavanje o potencijalima za razvoj vinskog turizma i izložbu "Kulturno nasleđe Srba u Potisju".
"Usled nepovoljne epidemiološke situacije manji je obim izlagača, ali verujemo da će upravo Vinofest Potisja na neki način biti "začetak" budućih manifestacija sličnog tipa na ovom području".

Na platou ispred hotela "Tiski Cvet", posetioci su mogli da isprobaju najbolja vojvođanska vina i razne specijalitete domaćina i gostiju, kao i da se provesele uz tamburaške pesme.

Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin otkrio nam je odakle su došli izlagači.
"Izlagači su uglavnom iz Novog Bečeja, Bečeja, Čuruga, Malog Iđoša, ali tu su i naši prijatelji iz Vršačkog regiona, kao i Čoke. Na žalost, naš izvorni Krokan još nije stigao da završi celokupnu proizvodnju i nije danas izložen", rekao je Dujin i dodao da su putevi vina kroz Srbiju odavno "utabani" i da su na red sada došli naši krajevi.

Da je turizam, usled pandemije izazvane korona virusom pretrpeo najviše gubitaka, potvrdila je i Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacija Vojvodine.
"Vinofest Potisja organizujemo poštujući sve propisane zaštitne mere, a nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna i to ne samo u Novom Bečeju, već u svih 11 opština u Potisju".

Pored izlagačkog dela programa, u okviru sajma "Vinofest Potisja", održano je predavanje o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji.
Predavač, Dragana Arsenijević Dudić, ekonomista za turizam, angažovana ispred strane Agencije "Vaša vizija" iz Beograda istakla je da vinski turizam svuda doživljava ekspanziju.
"Većina naših vinara, pored same proizvodnje vina, bavi se i vinskim turizmom jer su upravo tu videli potencijal, u smislu većih prihoda i mogućnosti da tako zaokruže svoju vinsku priču. Pored Šumadijskog vinskog puta, imamo razvijene i puteve Vršačkog vinogorja, zatim Palić, tu je i Beogradsko vinogorje sa Smederevom, kao i Negotinski rejon. To su sve razvijeni vinski putevi, a imamo i ove druge, gde pripada i Potisje, koji ima svoj potencijal, ali još uvek čeka neku svoju ekspanziju u smislu vinskog turizma".

Bogat program prvog "Vinofest Potisja", zaokružila je i izložba "Kulturno nasleđe Srba u Potisju" Nemanje Karapandžića, kustosa bečejskoj muzeja.
"Izložba predstavlja omaž znamenitim ličnostima iz svih Potiskih opština koje su dale svoj doprinos za očuvanje nacionalnog identiteta i vere. Obuhvata period od druge polovine XVIII, do polovine XX veka", rekao je Karapandžić i dodao da se izložba sastoji od kataloga i 16 panoa.
"Tako su se na panoima pronašla imena Stevana Sremca, Josifa Marinkovića, Radivoja Popovića, Lukijana Mušickog, Bogdana Dunđerskog, Eufemije Jović, Vladimira Glavaša i mnogih drugih značajnih ličnosti".


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: 12 lica pozitivno n…

Bečej: 12 lica pozitivno na brzim testovim...

novembar 09, 2020

Bečej: Nove mere Opštinsk…

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne si...

novembar 14, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih sluč...

novembar 20, 2020

Novi Bečej: Trenutno 6 akt…

Kako portal Webinfo saznaje, od marta 2020...

novembar 10, 2020

Bečej: Na današnji dan 44…

Bečej: Na današnji dan 44 aktivnih sluča...

novembar 14, 2020

Posao za mašinskog inženj…

Posao za mašinskog inženjera. ...

novembar 20, 2020

Uhapšen osumnjičeni Beče…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslov...

novembar 10, 2020

Novi Bečej još jednom pok…

Dvadesetčetvorogodišnjoj Valentini Njegov...

novembar 14, 2020

NAJNOVIJE

Proverite da li posao zbog kojeg dolazite možete obavit...

Na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije opšti...

Za ponedeljak 30. novembar, zakazana je 5. sednica SO Be...

Bečej: Na današnji dan 190 aktivnih slučajeva zaraže...

Prema odluci opštinskog Veća opštine Bečej, uvodi se...

Radno vreme ugostiteljskih objekata, trgovinskih centara...

NAJČITANIJE

Bečej: 12 lica pozitivno na brzim testovima ...

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne situacije. ...

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih slučajeva zaraže...

Kako portal Webinfo saznaje, od marta 2020.godine, prema...

Bečej: Na današnji dan 44 aktivnih slučajeva zaražen...

Posao za mašinskog inženjera. ...

FLICKR