Počeo deseti Festival komedije “Jovan Knežević Caca”

 

U ponedeljak, 15. oktobra, počeo je deseti, jubilarni, pozorišni Festival komedije “Jovan Knežević Caca” koji se održava u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Kako je naglasio Saša Milenković iz Amaterskog pozorišta Novi Bečej koje i organizuje ovaj festival, on nikada nije zatvoren. Prema njegovim rečima, 2014. godine, posle višegodišnje pauze, njega je otvorila velika Mira Banjac i on od tada nije zatvaran, te ni ovo nije otvaranje, već samo nastavak života ovog bitnog kulturnog događaja. Prisutne je pozdravio i direktor Doma kulture, Novica Blažin, koji je ukazao i na to da čitav tim koji stoji iza organizacije festivala radi svih 365 dana godišnje da bi festival izgledao kako izgleda i bio ovo što jeste.

Ove godine, stručni žire čine Aleksandar Volić, reditelj, doktor Milan Mađarev, teatrolog i Vladeta Sudarski, glumac.

U prvom festivalskom danu, odigrane su dve predstave Teatra91 iz Aleksinca i to predstava za decu “Semaforko” u popodnevnom programu van konkurencije i predstava “Mi čekamo bebu” u okviru takmičarskog dela na velikoj sceni. Prema oceni publike, predstava “Mi čekamo bebu” dobila je prosečnu ocenu 4.93, a za glumicu večeri je proglašena Zorica Stevanović za ulogu komšinice. Zahvaljujući se na nagradi, Stevanović je rekla: “Osećam se, prosto, neverovatno. Za jednu istu ulogu, u razmaku od dvadesetak godina dobila sam nagradu i to mi je dokaz da sam to što sam uradila, uradila na pravi način. Jednostavno, ta komšinica je svakodnevna žena, neko koga svi poznajemo, s kim živimo, neko ko je pored nas, ko u sve mora da se umuva, sve da zna, sve da posavetuje. Nije mi bilo teško jer sam ja po vokaciji glumica, ali po profesiji socijalni radnik i meni to, da kažemo, socijalno, uopšte, nije strano”.  

Predsednik žirija, beogradski reditelj, Aleksandar Volić, zadovoljan je prvim festivalskim danom. “Za desetogodišnjicu festivala,  strašno je značajno da početak, start bude sa ovakvom komedijom. Ovako igranom komedijom, autentično, sa nekom radošću, sa dobrom energijom. To su glumci koji vole komediju, koji neguju komediju. Mislim da su ponajbolji u našoj zemlji u istraživanju svih vrsta komedije od farse, preko komedije situacije i komedije karaktera do vodvilja i treba im čestitati. Mislim da je i novobečejska publika sjajna. Negde je disala sa glumcima. Pojavio se taj dvospreg gde je zanos glumaca išao u gledalište, a publika je uzvraćala svojom emocijom” rekao je Volić. On je istakao i da veliki kvalitet ovog ansambla leži u tome što svi ujednačeno glume, što se ne osete velike razlike među njima i što, u suštini, nije bilo glavnog lika već su celu predstavu nosili ravnopravno.

U utorak, 16. oktobra, od 20 časova, na programu je predstava “Daj mi svoju ženu” pozorišta “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi, dok je u 19 časova otvaranje izložbe posvećene istorijatu novobečejskog pozorišta.  


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

FLICKR