U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u četvrtak, 27. septembra, otvoreni su 19. Dani Teodora Pavlovića koji ove godine traju do 5. oktobra.

 

Sinoćnju svečanost otvorio je mešoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac”, dok je prisutne pozdravio u ime lokalne samouprave Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej. Tokom ceremonije otvaranja uručene su i dve nagrade “Teodor Pavlović” - Milanu Miciću za knjigu “Ab ovo” i Miloradu Grujiću za životno delo. Poseban kuriozitet koji je naišao na odobravanje posetilaca bili su momci i devojke u narodnim nošnjama koji su dočekivali goste na tradicionalan način, sa hlebom i solju.

Govoreći o nagradama i nagrađenima, dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu i predsednica žirija, rekla je: “Ove godine, na konkurs je pristiglo desetak publikacija. Ovog puta, zaista, nismo imali pretežak zadatak zato što je knjiga “Ab ovo” izuzetno delo čoveka koji ima veliko spisateljsko iskustvo i preporučujem knjigu širokom publikumu na čitanje zato što je toliko zanimljivo i lepo napisana knjiga da može da se čita od najmanjeg uzrasta do odraslog, svakome će biti zanimljiva. Pokriva jedan dug period istorije, različiti su pejzaži koje možemo da upoznamo kroz tu knjigu i misli koje se tu sreću su retke i veoma lepo iskazane. Milan Micić je jedan izuzetan stilista i ja sam potpuno oduševljena što smo dobili ovakvu knjigu na konkurs. Milorad Grujić, sa druge strane, je za čitav životni opus dobio nagradu “Teodor Pavlović”. S punim pravom, zato što je pokretao različite publikacije, bio predsednik izdavačkog preduzeća Matice Srpske, bavio se i književnošću i spisateljstvom i publikovanjem tuđih dela. Zaista, jedan čovek koji je obeležio jedan period u istoriji spisateljstva Novog Sada i istorije književnosti koju je obogatio različitim delima”.   

Milan Micić istakao je da mu je velika čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime po jednom od najznačajnijih Srba XIX veka, a o ovom prilikom je rekao: “Ja sam počastvovan dobijanjem ove eminentne nagrade. Stajem u red eminentih dobitnika ove nagrade koja je prestižna u književnom svetu. Nagradu je dobila jedna moja knjiga proze, knjiga kratkih priča. Tematski, ona se vezuje za osamnaesti vek. Istovremeno je i realna i nadrealna i u tom vremenu druge polovine osamnaestog veka kada su se događale mnoge uznemirijuće stvari i mnoga duhovna kretanja, vrenja na prostorima Evrope i na prostorima gde živi srpski narod. Stvorila se atmosfera da se tokom devetnaestog veka pojave ljudi poput Teodora Pavlovića koji su bili dovoljno obrazovani, učeni, sa završenim školama, a, istovremeno, u sebi su čuvali srpsko nacionalno osećanje. I ne samo da su čuvali srpsko nacionalno osećanje, već su i dizali srpski nacion kroz svoj neposredan rad”          

Milorad Grujić, pak, kaže da mu je posebno značajno što su mu ovu nagradu dali Banaćani. “Znači mi što su mi dali Banaćani, a moj otac je rođen ovde, ja sam rođen u Zrenjaninu. I svi njegovi unatrag su odavde. Ja sam dolazio kao dete i to je prva nagrada koju ja iz Banata dobijam. Ove sve druge su mi iz drugih nekih mesta”. On je dodao i da, iako je ovo nagrada za životno delo, njegov rad se ne završava ovde, već se nastavlja jer pisac piše dokle god je fizički sposoban za to.

Precizan program 19. Dana Teodora Pavlovića možete pročitati OVDE  


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

FLICKR