U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u četvrtak, 27. septembra, otvoreni su 19. Dani Teodora Pavlovića koji ove godine traju do 5. oktobra.

 

Sinoćnju svečanost otvorio je mešoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac”, dok je prisutne pozdravio u ime lokalne samouprave Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej. Tokom ceremonije otvaranja uručene su i dve nagrade “Teodor Pavlović” - Milanu Miciću za knjigu “Ab ovo” i Miloradu Grujiću za životno delo. Poseban kuriozitet koji je naišao na odobravanje posetilaca bili su momci i devojke u narodnim nošnjama koji su dočekivali goste na tradicionalan način, sa hlebom i solju.

Govoreći o nagradama i nagrađenima, dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu i predsednica žirija, rekla je: “Ove godine, na konkurs je pristiglo desetak publikacija. Ovog puta, zaista, nismo imali pretežak zadatak zato što je knjiga “Ab ovo” izuzetno delo čoveka koji ima veliko spisateljsko iskustvo i preporučujem knjigu širokom publikumu na čitanje zato što je toliko zanimljivo i lepo napisana knjiga da može da se čita od najmanjeg uzrasta do odraslog, svakome će biti zanimljiva. Pokriva jedan dug period istorije, različiti su pejzaži koje možemo da upoznamo kroz tu knjigu i misli koje se tu sreću su retke i veoma lepo iskazane. Milan Micić je jedan izuzetan stilista i ja sam potpuno oduševljena što smo dobili ovakvu knjigu na konkurs. Milorad Grujić, sa druge strane, je za čitav životni opus dobio nagradu “Teodor Pavlović”. S punim pravom, zato što je pokretao različite publikacije, bio predsednik izdavačkog preduzeća Matice Srpske, bavio se i književnošću i spisateljstvom i publikovanjem tuđih dela. Zaista, jedan čovek koji je obeležio jedan period u istoriji spisateljstva Novog Sada i istorije književnosti koju je obogatio različitim delima”.   

Milan Micić istakao je da mu je velika čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime po jednom od najznačajnijih Srba XIX veka, a o ovom prilikom je rekao: “Ja sam počastvovan dobijanjem ove eminentne nagrade. Stajem u red eminentih dobitnika ove nagrade koja je prestižna u književnom svetu. Nagradu je dobila jedna moja knjiga proze, knjiga kratkih priča. Tematski, ona se vezuje za osamnaesti vek. Istovremeno je i realna i nadrealna i u tom vremenu druge polovine osamnaestog veka kada su se događale mnoge uznemirijuće stvari i mnoga duhovna kretanja, vrenja na prostorima Evrope i na prostorima gde živi srpski narod. Stvorila se atmosfera da se tokom devetnaestog veka pojave ljudi poput Teodora Pavlovića koji su bili dovoljno obrazovani, učeni, sa završenim školama, a, istovremeno, u sebi su čuvali srpsko nacionalno osećanje. I ne samo da su čuvali srpsko nacionalno osećanje, već su i dizali srpski nacion kroz svoj neposredan rad”          

Milorad Grujić, pak, kaže da mu je posebno značajno što su mu ovu nagradu dali Banaćani. “Znači mi što su mi dali Banaćani, a moj otac je rođen ovde, ja sam rođen u Zrenjaninu. I svi njegovi unatrag su odavde. Ja sam dolazio kao dete i to je prva nagrada koju ja iz Banata dobijam. Ove sve druge su mi iz drugih nekih mesta”. On je dodao i da, iako je ovo nagrada za životno delo, njegov rad se ne završava ovde, već se nastavlja jer pisac piše dokle god je fizički sposoban za to.

Precizan program 19. Dana Teodora Pavlovića možete pročitati OVDE  


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Građani biraju gde…

Građani opštine Bečej i ove godine moći...

oktobar 14, 2020

8. Bečejski festival monod…

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:fem...

oktobar 14, 2020

Batez obišao teren u OŠ …

Fotografija: Opština BečejPokrajinski s...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Nove mere kriz…

Opštinski štab za vanredne situacije opš...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Prvi „VINOFE…

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turi...

oktobar 14, 2020

Sutra počinju „Dani Laze…

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Tele...

oktobar 14, 2020

Posao za terenske komercija…

Posao za terenske komercijaliste. ...

oktobar 15, 2020

Prvi „Vinofest Potisja”…

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja...

oktobar 18, 2020

NAJNOVIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

NAJČITANIJE

Građani opštine Bečej i ove godine moći će da se iz...

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:femon“ svečan...

Fotografija: Opština BečejPokrajinski sekretar za sp...

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Novi Be...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

FLICKR