U četvrtak, 20. septembra, u galeriji “Selo” u Domu kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba fotografija “Lica Novobečejaca”.

Ova internesantna izložba plod je rada članova udruženja “Zeleni objektiv”, a pred posetioce donosi trenutke iz svakodnevnog života naših sugrađana uhvaćene okom kamere i sačuvane od zaborava. To je i jedan od razloga što je ovo jedna od najposećenijih izložbi u Domu kulture u poslednjih nekoliko meseci. Sa ovim je saglasna i Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture: “Na izložbi možemo da prepoznamo jako mnogo Novobečejaca, doći će i rodbina i komšije i znatiželjni Novobečejci i treba da dođu.  Izložba će biti otvorena nekih mesec dana, tako da će svako imati priliku da dođe i da vidi da ovi ljudi koji čine udruženje „Zeleni objektiv“ nisu samo fotografisali i ispoštovali neku foto tehnologiju, već, vidim da se na ovim fotografijama, itekako, prepoznaje ta škola foto-estetike, neke osnove koje jedan gotograf mora da zna i ja sam, jednostavno, oduševljena svime što je ovde izloženo”.

Izložbu je prokomentarisao i Goran Dobožanov, član udruženja “Zeleni objektiv”, rekavši: “Postojimo nešto više od tri godine, počelo je kao udruženje fotografa amatera i ljubitelja očuvanja životne sredine, zato smo „Zeleni objektiv“, inače. Trudimo se da utičemo na mlade, ali i na naše ljude uopšte, da zavole fotografiju i, što je još bitnije, da više obrate pažnju na očuvanje našeg Novog Bečeja, lepog i prirode koju još uvek imamo. Mi smo više želeli da pokažemo lica naših sugrađana u svakodnevnom životu, kako oni izgledaju u odmoru ili u radu, neke uobičajene živote koje mi možda ne gledamo kada prolazimo pored njih, a ovako je zabeležen neki trenutak, pa je možda lakše videti to

Izložba broji četrdeset i pet fotografija i otvorena je do 15. oktobra.

Neposredno po otvaranju izložbe, u donjem holu Doma kulture, održana je i promocija knjige “Novobečejski svetlopisci” čiji autor je Karolj Andre, a oba događaja su finansijski podržana od strane Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novi Bečej, dok je Dom kulture i izdavač knjige.

Karolj Andre kaže da je sve počelo kao hobi. Bavio se sakupljanjem starih razglednica Novog Bečeja i starih poštanskih markica, nabavljao ih na rasprodajama i pribavljao za svoju zbirku. “Ja sam, uglavnom, radio na poštanskim markicama i razglednicama, a ostalo se gomilalo, pa kad je dostiglo dve ili tri kutije od cipela, kada su se napunile, počeo sam da razmišljam o tome da nešto uradim sa tim. Počeo sam da pronalazim koji su svi fotografi radili u Novom Bečeju, to sam istraživao, pa sam njihovu biografiju pokušavao da sastavim i polako smo stigli do knjige”. Sa druge strane, Ivana Arađan, recenzentkinja ove knjige, ističe da ona ima veliki značaj: “Mislim da njena vrednost leži u tome što je ona vrlo sistematična, istorijski vrlo dobro potkovana i uz taj bogat fotografski materijal priča jednu vrlo zanimljivu i vrlo kompleksnu priču vezanu za Novi Bečej kroz čitavih 130 godina, praktično od 1870. godine, pa do nekih 2000-tih godina. Andre Karolj vrlo postupno i sistematično radi na obradi zavičajnog nasleđa i mislim da je ova knjiga zaista primer dobre prakse na koji način tretira zavičajno fotografsko nasleđe, na koji način se ono može čitati, učiti i interpretirati i što je najvažnije, sačuvati za buduće generacije

Knjiga je dostupna čitaocima u Narodnoj biblioteci Novi Bečej.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U sredu bez naplate parkira…

Povodom praznika Dana Primirja u Prvom svet...

novembar 10, 2020

Bečej: Opštinski štab pr…

Opštinski Štab za Vanredne situacije opš...

novembar 15, 2020

U petak, 27. novembra, bez …

U petak, 27. novembra, bez struje delovi No...

novembar 21, 2020

Posao za jednog vozača kam…

Posao za jednog vozača kamiona C i E kateg...

novembar 10, 2020

Maksimović: Uskoro progla…

U opštini Novi Bečej je u subotu 31 lice ...

novembar 16, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 186 aktivnih sluč...

novembar 22, 2020

Posao za 6 lica u DOO „S…

Posao za 6 lica u DOO „Shadow Net-u...

novembar 10, 2020

Dom kulture opštine Novi B…

Povodom pogoršanja epidemiološke situacij...

novembar 16, 2020

NAJNOVIJE

Bečej: Na današnji dan 191 aktivan slučaj zaražen ko...

Proverite da li posao zbog kojeg dolazite možete obavit...

Na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije opšti...

Za ponedeljak 30. novembar, zakazana je 5. sednica SO Be...

Bečej: Na današnji dan 190 aktivnih slučajeva zaraže...

Prema odluci opštinskog Veća opštine Bečej, uvodi se...

NAJČITANIJE

Povodom praznika Dana Primirja u Prvom svetskom ratu, u ...

Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej j...

U petak, 27. novembra, bez struje delovi Novog Bečeja. ...

Posao za jednog vozača kamiona C i E kategorije. ...

U opštini Novi Bečej je u subotu 31 lice zvanično bil...

Bečej: Na današnji dan 186 aktivnih slučajeva zaraže...

FLICKR