U četvrtak, 20. septembra, u galeriji “Selo” u Domu kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba fotografija “Lica Novobečejaca”.

Ova internesantna izložba plod je rada članova udruženja “Zeleni objektiv”, a pred posetioce donosi trenutke iz svakodnevnog života naših sugrađana uhvaćene okom kamere i sačuvane od zaborava. To je i jedan od razloga što je ovo jedna od najposećenijih izložbi u Domu kulture u poslednjih nekoliko meseci. Sa ovim je saglasna i Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture: “Na izložbi možemo da prepoznamo jako mnogo Novobečejaca, doći će i rodbina i komšije i znatiželjni Novobečejci i treba da dođu.  Izložba će biti otvorena nekih mesec dana, tako da će svako imati priliku da dođe i da vidi da ovi ljudi koji čine udruženje „Zeleni objektiv“ nisu samo fotografisali i ispoštovali neku foto tehnologiju, već, vidim da se na ovim fotografijama, itekako, prepoznaje ta škola foto-estetike, neke osnove koje jedan gotograf mora da zna i ja sam, jednostavno, oduševljena svime što je ovde izloženo”.

Izložbu je prokomentarisao i Goran Dobožanov, član udruženja “Zeleni objektiv”, rekavši: “Postojimo nešto više od tri godine, počelo je kao udruženje fotografa amatera i ljubitelja očuvanja životne sredine, zato smo „Zeleni objektiv“, inače. Trudimo se da utičemo na mlade, ali i na naše ljude uopšte, da zavole fotografiju i, što je još bitnije, da više obrate pažnju na očuvanje našeg Novog Bečeja, lepog i prirode koju još uvek imamo. Mi smo više želeli da pokažemo lica naših sugrađana u svakodnevnom životu, kako oni izgledaju u odmoru ili u radu, neke uobičajene živote koje mi možda ne gledamo kada prolazimo pored njih, a ovako je zabeležen neki trenutak, pa je možda lakše videti to

Izložba broji četrdeset i pet fotografija i otvorena je do 15. oktobra.

Neposredno po otvaranju izložbe, u donjem holu Doma kulture, održana je i promocija knjige “Novobečejski svetlopisci” čiji autor je Karolj Andre, a oba događaja su finansijski podržana od strane Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novi Bečej, dok je Dom kulture i izdavač knjige.

Karolj Andre kaže da je sve počelo kao hobi. Bavio se sakupljanjem starih razglednica Novog Bečeja i starih poštanskih markica, nabavljao ih na rasprodajama i pribavljao za svoju zbirku. “Ja sam, uglavnom, radio na poštanskim markicama i razglednicama, a ostalo se gomilalo, pa kad je dostiglo dve ili tri kutije od cipela, kada su se napunile, počeo sam da razmišljam o tome da nešto uradim sa tim. Počeo sam da pronalazim koji su svi fotografi radili u Novom Bečeju, to sam istraživao, pa sam njihovu biografiju pokušavao da sastavim i polako smo stigli do knjige”. Sa druge strane, Ivana Arađan, recenzentkinja ove knjige, ističe da ona ima veliki značaj: “Mislim da njena vrednost leži u tome što je ona vrlo sistematična, istorijski vrlo dobro potkovana i uz taj bogat fotografski materijal priča jednu vrlo zanimljivu i vrlo kompleksnu priču vezanu za Novi Bečej kroz čitavih 130 godina, praktično od 1870. godine, pa do nekih 2000-tih godina. Andre Karolj vrlo postupno i sistematično radi na obradi zavičajnog nasleđa i mislim da je ova knjiga zaista primer dobre prakse na koji način tretira zavičajno fotografsko nasleđe, na koji način se ono može čitati, učiti i interpretirati i što je najvažnije, sačuvati za buduće generacije

Knjiga je dostupna čitaocima u Narodnoj biblioteci Novi Bečej.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Bez naplate parkira…

Iz JP "Komunalac" saopštavaju da se povodo...

april 27, 2021

Posao u Bečejprometu za 4 …

Posao u Bečejprometu za 4 lica. ...

april 27, 2021

Novi Bečej: Uhapšen zbog …

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslov...

maj 02, 2021

Posao za trgovca i perača …

Posao za trgovca i perača tepiha i automob...

maj 02, 2021

Nastavlja se uručivanje op…

Protekle nedelje je održana još jedna akc...

maj 04, 2021

U Srednjoj školi Novi Beč…

U Srednjoj školi Novi Bečej nastavljeno j...

maj 06, 2021

Otvorene nove prostorije KZ…

Danas su svečano otvorene prostorije Kance...

maj 07, 2021

NAJNOVIJE

Danas su svečano otvorene prostorije Kancelarije z...

U Srednjoj školi Novi Bečej nastavljeno je sa uređenj...

Protekle nedelje je održana još jedna akcija uručivan...

Posao za trgovca i perača tepiha i automobila. ...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjanin...

Posao u Bečejprometu za 4 lica. ...

NAJČITANIJE

Iz JP "Komunalac" saopštavaju da se povodom predstojeć...

Posao u Bečejprometu za 4 lica. ...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjanin...

Posao za trgovca i perača tepiha i automobila. ...

Protekle nedelje je održana još jedna akcija uručivan...

U Srednjoj školi Novi Bečej nastavljeno je sa uređenj...

FLICKR