Otvorena izložba Selme Đulizarević Karanović “Trnoružičnjak” u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju

 

 

U četvrtak, 1. februara, u 19 časova otvorena je izložba radova emintetne beogradske umetnice, Selme Đulizarević Karanović, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Dobro poznati ambijent novobečejske biblioteke ispunili su umetnički radovi čijom estetikom dominira motiv ruže i cveta i koji u svojoj ukupnosti predstavljaju jedan sasvim neočekivan, ali i više nego jasan, pristup čuvenoj bajci o Trnoružici koja se nalazi u samom temelju umetničkog izraza višestruko talentovane umetnice.

Govoreći o ovoj postavci, Selma Đulizarević Karanović rekla je: “Ovde je prikazan deo radova koji su se bavili korsetima. To je bio moj projekat “Nevidljiva” prikazan 2014. godine u prodajnoj galeriji u Beogradu. Korset je metafora o ženskoj sputanosti. Žene su se emancipacijom oslobodile tog okrutnog odevnog predmeta koji je nametao odrasloj ženi obavezu da ima struk kao devojčica od 12 godina. To je bila priča o korsetima. Neki od tih predmeta bili su nosivi, a neki su bili obični, više kao skulpture. Drugi deo radova ovde je prikazan na izložbi u Udruženju likovnih umetnika Srbije prošle godine u septembru i tema je bajka o Trnoružici i obuhvata dva segmenta. To su crteži rađeni kombinovanom tehnikom, crteži u boji i kolaži koji prikazuju usnulu princezu i bujni vrt koji je okružuje”. Ona dalje dodaje da su tu i kostimi koji personifikuju vile, odnosno, likove iz bajke, a sastoje se od korseta i krinolina. Đulizarević Karanović dodaje i da je činjenica da radi na Fakultetu primenjenih umetnosti mnogo doprinela u razvijanju njenih ideja u medijumu kostima budući da je imala priliku da uči od kolega koje predaju na odseku za scenski kostim.    

Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, koja je bila domaćin i moderator zvaničnog otvaranja izložbe više je nego zadovoljna prilikom da novobečejskoj publici predstavi radove Selme Đulizarević Karanović. “Ja mislim da vas nisam razočarala i da sam ispunila svoje obećanje da smo organizovali izložbu tipa kakvog Novi Bečej nije imao do sada. Potrudili smo se večeras da doživimo jednu bajku i da dodamo životu malo boje i da budemo u trnoružičnjaku u bajci o Trnoružici koju svi jako dobro znamo. Večeras nije bilo Grdana. Večeras je pobedila ljubav, pobedila je umetnost, pobedila je lepota. Nadam se i da će svi ostali programi koji će se održavati u biblioteci biti upravo to, da će širiti poruku ljubavi i lepote” rekla je Đukičin.    

Izložba je otvorena za posetioce do 21. februara u radnom vremenu Narodne biblioteke.


Selma Đulizarević Karanović rođena je 1967. godine u Sarajevu. Studirala je na odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom faukltetu u Beogradu. Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Stekla je zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva pod mentorstvom Anđelke Bojović 2012. godine. Samostalno je izlagala na više od 30 izložbi u zemlji i regionu. Radi kao vanredni profesor na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Grafičkom odseku.   


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: Regresiranje …

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji dan...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Prijave za vak…

Obaveštavaju se građani opštine Novi Be...

januar 20, 2021

Bečej: Danas počela vakci…

Danas je počela imunizacija građana opšt...

januar 20, 2021

Novi Bečej: Danas počela …

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas...

januar 20, 2021

Bečej: 100 aktivnih sluča…

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 ak...

januar 20, 2021

Novi Bečej: Utvrđen pred…

Danas je održana 11 sednica Opštinskog ve...

januar 25, 2021

Bečej: Zaključno sa 25. j…

Bečej: Zaključno sa 25. januarom - 88 akt...

januar 25, 2021

Posao za 30 šivača

Posao za 30 šivača. ...

januar 25, 2021

NAJNOVIJE

Novi Bečej: Zaključno sa 26. januarom - 97 aktivnih sl...

Bečej: Zaključno sa 26. januarom - 99 aktivnih slučaj...

U Novom Miloševu danas je svečano pušteno u rad PEPO ...

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović je do...

Bečejsko udruženje mladih raspisalo je poziv za mlade ...

Posao za 30 šivača. ...

NAJČITANIJE

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Obaveštavaju se građani opštine Novi Bečej, koji že...

Danas je počela imunizacija građana opštine Bečej pr...

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas je počela v...

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 aktivnih sluča...

Danas je održana 11 sednica Opštinskog veća opštine ...

FLICKR