U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, u četvrtak, 23. novembra, otvorena je izložba grafičkih radova studenata Fakulteta tehničkih nauka, depratman za arhitekturu i urbanizam, koji su prikazali različita potencijalna rešenja prostornog uređenja onoga što je nekada bilo centar naseljenog mesta Vranjevo. Ove studije izrađene su u okviru projekta “Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti” koji je podržalo ministarstvo kulture i informisanja.

 

Profesor Darko Reba sa Departmana za arhitekturu i urbanizam pojasnio je kako je došlo do saradnje između ovog fakulteta i opštine Novi Bečej. “Do saradnje je došlo na inicijativu opštine, mada smo mi i pre sarađivali sa Novim Bečejom. Jednostavno, želeli smo da studenti naprave neko svoje viđenje jednog specifičnog i zanimljivog prostora koji treba da postane neki budući centar Vranjeva” rekao je Reba istakavši i da ovi radovi nastali u saradnji studenata i asistenata i profesora Fakulteta tehničkih nauka nisu gotova rešenja, ali da predstavljaju dobru polaznu osnovu za razvoj potencijala ovih prostora i izrazio uverenje da ovi predstavljeni projekti mogu biti odlična inspiracija za neko detaljnije rešavanje pitanja prostornog uređenja Vranjeva.

Novica Blažin, direktor Doma kulture, objasnio je da postoji volja opštinskih čelnika da se centar Vranjeva stavi pod zaštitu i prostorno uredi tako da što bolje oslikava duh pređašnjih vremena, te da je odatle proistekla i ideja za ovu izložbu koju su stvorili studenti Fakulteta tehničkih nauka. “Na ideju smo došli jer je taj prostor ulice Josifa Marinkovića i okolnih, paralelnih ulica, je predmet za proglašenje zaštićenim i ta odluka je na vladi Republike Srbije i napa ideja je da ne čekamo na zvaničnu odluku vlade već da razmišljamo korak unapred i da budemo spremni kada nam se to desi” istakao je Blažin. On je posebno naglasio da je ideja vodilja da se sačuva autentičnost lokaliteta, ali da se doda i jedna doza savremenosti i budućnosti, a sve u cilju povezivanja centra Novog Bečeja i centra Vranjeva i proširivanja onoga što Novi Bečej kao celina ima da ponudi na kulturnom, istorijskom, ali i turističkom planu.

Izložba radova studenata FTN biće dostupna posetiocima do kraja godine u holu Doma kulture, a posle toga ostaje u vlasništvu Doma i moći će da se vidi i tada. Pored ovoga, u galeriji “Selo” postavljena je izložba “240 godina pošte u Novom Bečeju”, a u petak, 24. novembra u 20 časova, nas očekuje predstava “Kovači” novosadskog pozorišta, dok je u subotu Noć pozorišta gde ćemo moći da odgledamo dve predstave. U 16 časova “Agenciju za lepo ponašanje” namenjenu najmlađima, a od 20 časova “Generalnu probu Nušića”. Ulaznica za dečiju predstavu je 100 dinara, a za veliku scenu 250, a ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter te će organizatori odvojiti deo od prihoda u humanitarne svrhe.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U četvrtak, 12. novembra, …

U četvrtak 12. novembra 2020. godine, od 0...

novembar 09, 2020

Novi Bečej: 31 lice poziti…

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR t...

novembar 14, 2020

Bečej: Danas 32 novozaraž…

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaj...

novembar 19, 2020

Bečej: 12 lica pozitivno n…

Bečej: 12 lica pozitivno na brzim testovim...

novembar 09, 2020

Bečej: Nove mere Opštinsk…

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne si...

novembar 14, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih sluč...

novembar 20, 2020

Novi Bečej: Trenutno 6 akt…

Kako portal Webinfo saznaje, od marta 2020...

novembar 10, 2020

Bečej: Na današnji dan 44…

Bečej: Na današnji dan 44 aktivnih sluča...

novembar 14, 2020

NAJNOVIJE

Bečej: Na današnji dan 191 aktivan slučaj zaražen ko...

Proverite da li posao zbog kojeg dolazite možete obavit...

Na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije opšti...

Za ponedeljak 30. novembar, zakazana je 5. sednica SO Be...

Bečej: Na današnji dan 190 aktivnih slučajeva zaraže...

Prema odluci opštinskog Veća opštine Bečej, uvodi se...

NAJČITANIJE

U četvrtak 12. novembra 2020. godine, od 09:00 do 13:00...

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR testova, zaklj...

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaja zaraženih ...

Bečej: 12 lica pozitivno na brzim testovima ...

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne situacije. ...

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih slučajeva zaraže...

FLICKR