Danas je u sali Doma kulture održana 4. sednica Skupštine opštine Novi Bečej, na kojoj je centralna tačka dnevnog reda bila usvajanje budžeta za 2021. godinu.

 

Saša Maksimović, izvestilac po ovoj tački dnevnog reda predstavio je prisutnim odbornicima osnovne karakteristike novog budžeta. Budžet za 2021. godinu je projektovan na 898 miliona i 750 hiljada, odnosno, milijardu i 63 miliona dinara uz sredstva sa drugih nivoa vlasti.
Budžet jeste manji nego prethodnih godina i to za čak 270 miliona. Sa jedne strane smo smanjili naše želje za sledeću godinu i tu je ostvarena ušteda od oko 190 miliona, a sa druge strane tu je i realnih 73 miliona zbog samodoprinosa, koji više neće prolaziti kroz budžet”, rekao je prvi čovek novobečejske opštine i dodao da je najveći udar pretrpela opštinska uprava, kao i da je tu i jedna nova obaveza, plaćanje putnih troškova za lokalni-gradski prevoz, što je određeno Republičkim kolektivnim ugovorom i što iznosi oko 24,5 miliona dinara budžetskih sredstava.
Takođe tu su i rate po sporazumu od 43 miliona dinara za najvećeg poverioca, Dom zdravlja. Tu je i 30 miliona ivesticionih obaveza u dvorcu Hertelendi, a takođe bi trebalo obezbediti 150 miliona u budžetu, jer da biste imali učešće za konkurisanje, za bilo koja sredstva Republike i Pokrajine to je neki elementarni iznosi, koji mi, po svemu sudeći, sledeće godine nećemo imati.”

Predstavnik opozicije, Saša Šućurović je izneo nekoliko kritika na račun novog budžeta, iako je neke stavke čak i pohvalio. Ipak, najveće zamerke, Šućurović je izneo na račun, kako je rekao “nedovoljno predviđenih sredstava za finansiranja sportskih klubova u predstojećem periodu” i na činjenicu da se u novom budžetu ne nalazi izgradnja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Novom Bečeju, a da se sa druge strane spominje kreditno zaduženje za izgradnju bazena.
Predsednik opštine, Saša Maksimović je istakao da sport nije jedini način da se deca “zadrže” u opštini.
Biću iskren. Što se tiče sporta, mislim da je mnogo 27 sportskih klubova na teritoriji opštine Novi Bečej. Znam da su to "naša deca" koja treniraju, ali opštinski budžet, sam, bez privrede i sponzora, to ne može da iznese. Da bismo zadržali decu, osim sporta, moramo da im obezbedimo infratrukturu. Dalje. Postrojenje za prečišćavanja pijaćih voda se ne nalazi u ovom budžetu zato što smo mi projektnu dokumentaciju završili i ona se nalazi na odobravanju u Kancelariji za javna ulaganja odakle očekujemo finansiranje i to u punom iznosu. To je jedna od retkih institucija u Republici gde nije potrebno učešće opštine”, pojasnio je Maksimović i otkrio planove za eventualnu izgradnju bazena.
Bazen jeste želja građana i tu imamo uveravanja da bi za sledeću godinu mogli obezbediti polovinu sredstava od Vlade AP Vojvodine, a polovinu da obezbedi budžet opštine i to bi bilo kroz dvogodišnje finansiranje za kredit, s tim da zbog cele situacije, mislim da ni ne možemo završiti projektnu dokumentaciju na vreme. Dakle, ja kao predsednik ne mogu da se zadužim bez odobrenja na Skupštini i bez saglasnosti Ministarstva finansija.”

Odbornik Šućurović je kritikovao i stavku u novom budžetu kojom je, prema njegovim rečima za informisanje predviđeno više od 0,5 posto ukupnog budžeta, odnosno negde oko 0,6 odsto ukupnog budžeta, dok je predsednik opštine Saša Maksimović ukazao da je 0,5 % za informisanje zakonski minimum, ali ne i granica koja se ne sme preći.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: U četvrtak Skupšt…

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u sv...

novembar 16, 2021

Posao za 5 lica na benzinsk…

Posao za 5 lica na benzinskoj stanici. ...

novembar 17, 2021

Bečej: Kanalizacijom će u…

U opštini Bečej će u okviru pojekta "Či...

novembar 22, 2021

Novi Bečej: Druga Krajišk…

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maks...

novembar 26, 2021

EU priznala kovid sertifika…

Evropska komisija usvojila je danas odluku ...

novembar 15, 2021

Posao za pomoćnog radnika …

Posao za pomoćnog radnika u autoservisu St...

novembar 17, 2021

Odobrena prodaja Viktorije …

Kako navodi RTV, komisija za zaštitu konku...

novembar 22, 2021

9. manifestacija “MANIĆ-…

Udruženje građana Klub ljubitelja reke Ti...

novembar 28, 2021

NAJNOVIJE

U ponedeljak, 29. novembra, bez struje će biti deo Novo...

U ponedeljak, 29. novembra, bez struje će biti delovi B...

Udruženje građana Klub ljubitelja reke Tise “Tisa 63...

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović obiš...

U Domu kulture opštine Novi Bečej, odigrana je komedij...

U četvrtak 25. novembra, održana je javna rasprava o b...

NAJČITANIJE

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u svečanoj sali ...

Posao za 5 lica na benzinskoj stanici. ...

U opštini Bečej će u okviru pojekta "Čista Srbija" u...

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović obiš...

Evropska komisija usvojila je danas odluku o priznavanju...

Posao za pomoćnog radnika u autoservisu Stojšić. ...

FLICKR