Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov, najavio je realizaciju projekta regionalnog vodosnabdevanja kojom bi bio rešen akutan problem oba Bečeja, s banatske i bačke strane.

To bi moglo, najzad, da spoji ono što se do skoro smatralo nespojivim. Uglavnom Bačvani imaju primedbe na Banaćane, a u poslednje vreme i ovi drugi ne ostaju dužni. Rivalitet nije na odmet ako je u interesu napretka, ali daleko je bolje timski raditi.

- Znali smo to i pre nedavne posete Vojvođsnkoj kancelariji u Briselu, gde smo, između ostalih, predstavili i ovaj projekat, ali su nam u EU jasno dali do znanja da, ako želimo da naši projekti dobiju „zeleno svetlo“ i ozbiljnija sredstva iz pretpristupnih fondova EU, treba opštine da se udružuju, jer se na taj način neuporedivo lakše ostvaruju ciljevi - rekla je direktorka Regionalne razvojne agencije Banat Irena Živković.

Kako je rekla šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej Svetlana Glavaški ideja o regionalnom vodovodu nije nova, ali su tek prošle godine preduzeli zvanične korake. Formirana je zajednička međuopštinska radna grupa, koja je, u saradnji s regionalnim razvojnim agencijama Banat i Bačka, izlobirala kod NIP sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za regionalni sistem vodosnabdevanja dve komšijske opštine.

-Ukupna vrednost prve faze realizacije projekta, izrade projektno-tehničke dokumentacije, iznosi 12 miliona dinara. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će iz sredstava NIP obezbediti 8,4 miliona dinara, a ostatak će nadomestiti naša i bečejska opštine - naglasila je Svetlana Glavaški.

Po rečima Vrebalova, jasno je da Novi Bečej, kao i ostale sredine u Banatu, ima vodu punu arsena i zbog toga pripada vodi najgoreg kvaliteta. Nije tajna da već osam godina voda u Novom Bečeju nije za piće.

- Bilo je nekih obećanja za realizaciju regionalnog vodovoda iz Kovina, pokušali smo i s pilot postrojenjem koje bi obezbedilo vodu po srpskim standardima, koji su uzgred rečeno na višem nivou od evropskih, ali su nedostajala sredstva za kupovinu prečistača, a i nismo znali šta ćemo s otpadom koji prečistač pravi, pa smo odustali. Ova sadašnja ideja je daleko prihvatljivija. S druge strane Tise je izdašno vodozahvatno polje, s čijeg izvorišta se dobija voda visokog kvaliteta „B“ kategorije, postoji Fabrika za preradu pijaće vode koja snabdeva samo Bečej, a u naseljenim mestima najveće potiske opštine je i dalje problem pijaće vode prisutan. Realizacijom aktuelnog projekta prevazišli bismo probleme vodosnabdevanja u obe opštine na vrlo kvalitetan način- zaključio je Vrebalov.

 

izvor: Dnevnik


NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju u...

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

FLICKR