Zimski ribolov uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj okupiće rekordan broj takmičara i gostiju na 5. međunarodnoj manifestaciji “MANIĆ-TISA 63” koja će se održati od 9. do 11. decembra 2016. godine u Novom Bečeju.

 

Zimi kada većina ribolovaca odlaže svoj pecaroški pribor, u Novom Bečeju, zahvaljujući ribi "fenomenu" naših voda, Lota-Lota (lat) ili Maniću, prava sezona tek počinje i praktično se nikad ne prekida. Ima li lepšeg načina za stravstvene ribolovce da zaokruže ribolovačku sezonu? Druženje, razmena iskustava, nova prijateljstva, ribolovačke priče, tradicionalni običaji, tamburaši, trubači, srdačni domaćini, dovoljan su razlog da se i ove godine okupimo na obali reke Tise u velikom broju.

Manić je riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Po našim saznanjima takmičenje je jedinstveno u svetu jer se održava samo kod nas. Takmičenje se odvija na 63 km reke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja, sa obe obale, po jasno utvrĎenim pravilima koje propisuje organizator uz saglasnost sa upravljačem vode.

Uporedo sa takmičenjem u pecanju na obali će se odvijati još jedna manifestacija „Tradicionalni vojvođanski svinjokolj“ sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta.

Svima onima koji se ne takmiče u pecanju manića, omogućili smo da uz simbolično učešće uživaju u neograničenoj konzumaciji specijaliteta tipičnih za svinjokolj kao što su vrući čvarci, svinjski paprikaš, ražnjići, kobasice, krompirača, banatske lepinje, sve to uz vrhunsko domaće vino i domaću rakiju!

U sklopu manifestacije “Tradicionalni vojvođanski svinjokolj”, u akciji “Uradi sam” gosti imaju i mogućnost sami da spreme specijalitete od svežeg svinjskog mesa baš onako kako najviše vole.

Za tu priliku uredićemo specijalne amfiteatre od slame i logorsku vatru a čitava scenografija biće posebno uređena u stilu starinskog seoskog dvorišta.

Da stvar ne prepustimo slučaju obezbedili smo tri tovljenika da nam gosti ne odu gladni.

Čitav događaj pratiće bogat kulturno umetnički program gde ćemo u saradnji sa KUD-ovima kroz pesmu, igru i običaje prikazati duh tradicije naroda koji žive na ovim prostorima. Kao poseban kuriozitet na takmičenju će učestvovati 5 žena strastvenih ribolovaca.

Nakon takmičenja svi učesnici će biti okupljeni na zajedničkoj svečanosti u Hotelu „Tiski cvet“ uz prigodne poklone i dodelu priznanja najboljima, nakon čega sledi druženje uz muziku i specijalne goste do duboku u noć.

U muzičkom programu učestvuju KUD Bećarac, KUD Teodor Pavlović, Apsolutno Romantično, specijalni gosti Music drive bend iz Slovačke i gosti iznenađenja.

Svoje učešće već tradicionalno potvrdili su takmičari iz Subotice, Valjeva, Beograda, Bajine Bašte, Novog Sada, Kneževca, Apatina, Kanjiže, Crvenke, Zrenjanina, Niša, InĎije, Kikinde, Loznice kao i gosti iz Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovačke, Češke, Engleske i BiH.

Opština Novi Bečej je prepoznala manifestaciju “Manić-Tisa 63” kao izuzetan zimski turistički događaj koji je nedostajao da se zaokruži sveukupna slika turističke ponude grada na Tisi te je uvrstila ovu manifestaciju u kalendar događaja.

Trudimo se da na originalan način prikažemo blagodeti našeg kraja. Zato svi vi koji niste osetili šta znači zima pod noktima, grejali se kraj vatre, slušali huk brane, doručkovali s nogu, pripremali ražnjiće na štapu, pecali manića, sedeli na slami, gazili blato, ovo je jedinstvena prilika i pravi trenutak za užitak.

Privilegija za mali broj srećnika – Videćete! 

PROGRAM MANIFESTACIJE

Ulaz na manifestaciju je besplatan. Dobro došli u Novi Bečej!

Vaši domaćini,
Opština Novi Bečej i Klub Tisa 63

Prijave i informacije:

063/1797639

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Klub Tisa 63


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

NAJČITANIJE

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem ginekološke o...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

Jovica Jašin, vrsni glumac iz Zrenjanina, kog smo imali...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Danas, u utorak 28. jula, održana je sednica Štaba za ...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

FLICKR