U četvrtak 22. avgusta, u organizaciji Turističke organizacije i opštine Novi Bečej, paljenjem vatri ispod 92 Gospojinska kotlića u 18 časova počela je "eksplozija zabave", jedna od najvećih manifestacija u Srbiji, Gospojina 2013.

 

Iz godine u godinu, prvog dana ove manifestacije kuvari se takmiče u pripremanju čorbe i pokušavaju da svojim "tajnim sastojcima" baš oni budu najbolji, a na velikoj bini koja se nalazila pored platoa gde su ekipe kuvale riblju čorbu tamburaški orkestri su se nadsviravali, takmičili i učinili celu atmosferu još atraktivnijiom. 

Gužva, radost, smeh, galama i veselje - to je ono što krasi Velikogospojinske dane, bilo da se ste aktivni učesnik, organizator ili samo slučajni prolaznik.

Kako bi program prvog dana bio što bogatiji i zanimljiviji, potrudio se voditeljski trio, Ivan Zeljković, Višeslav Petković i Slađana Đorđijev direktorka JP Radija Novi Bečej. JP Radio Novi Bečej je inače ceo program "strimovao" tako da je nekoliko radio stanica širom Srbije imalo prilike da "uživo" sluša program novobečejskog radija i šta se uostalom dešava u okviru Gospojisnkih dana.


Tradicionalno se prvog dana ove manifestacije kuvari takmiče u pripremanju riblje čorbe dok se na bini pord njih nadmeću tamburaški orkestri. "Tamburaške bande" su se od 18 časova predstavljale na velikoj bini koja se nalazila pored platoa gde su ekipe kuvale riblju čorbu da bi nakon toga silazili i svirali “od stola do stola” - kuvarima na "uvce".

Kao i uvek, najveću medijsku pažnju izazvao je otvoreni izazov predsednika opštine Novi Bečej, Saše Šućurovića i njegov poziv na kulinarski okršaj u kuvanju riblje čorbe. U tom kulinarskom okršaju između novinara i predsednika, najbolju čorbu skuvala je ekipa
-"Kikindskih novina",
-drugo mesto zauzeo je predsednik opštine Novi Bečej - Saša Šućurović,
-dok je treće mesto zauzela redakcija Blica.
Predsednik opštine sada teba da ispuni dato obećanje i da pobedničkoj ekipi, kao pravi domaćin, skuva tradicionalni vojvođanski ručak - u svom domu.

Do 20 sati su se kuvale preostale čorbe, a tada je nastupio očekivani trenutak. Proglašenje "naj čorbe". Žiri u sastavu Kiralj Jožef, Đoka Varenika, Miroslav Božin, Zdravko Šćepanović, Rac Lajoš, Ležaić Nikola i Sabo Zoltan su odlučili da je najbolju čorbu skuvao
-Goran Jerkov iz Bečeja koji je time osvojio 60.000,00 din.
-Drugo mesto i iznos od 20.000,00 dinara "odneo" je Nikola iz Novog Sada i ekipa "Manit",
-a treće mesto je pripalo je Predragu Stojkoviću iz Bečeja i ekipi "Tom" čime su osvojili nagradu u iznosu od 10.000,00 dinara


Izabrani su i "najbolji" tamburaši, iako, kako je i sam žiri izjavio "Nijanse su odlučile".
Žiri u sastavu Mile Nikolić, Đerđ - Đusi Kovač, Senka Mandić i Saša Urošev objavili najbolje.
1. PRVO MESTO - Tamburaši “Za našu dušu” iz Ravnog sela, kojima je pripalo 60.000,00 din
2. DRUGO MESTO - USFV “Teodor Pavlović iz Novog Miloševa i dobitak od 20.000,00 din
3. TREĆE MESTO - „Derani” iz Subotice koji su osvojili 10.000,00 din


Nešto posle 23 sata masu je prodrmala grupa Ođila koja je u svom prepoznatljivom ritmu i melosu bila završni deo prvog dana Gospojine. Ođila je na Gospojini priredila pravi muzički doživljaj ciganske muzike i melodije iz celog sveta. Prisutni su mogli ćuti zaštitni znak romske muzike, hit “Ðelem, đelem”, a zatim su se nizale poznate melodije iz filmova “Cigani lete u nebo”, romske i ruske balade.

Ne propustite danas u okviru Velikogospojinskih dana:

17:00 - otvaranje Poljo-festa
20:30 - koncert : The Frajle
22:00 - pozdravni govor domaćina
22:30 - koncert : Parni Valjak

Podsetite se PROGRAMA CELOKUPNE MANIFESTACIJE

Svakako da Vas osim koncerata očekuje još mnogo dobre zabave tokom celog dana, počev od "etno bazara", "dečije ulice", "avlije zabavlije"....

 

WEBINFO

{fshare}

Grupa “Ođila“ nastala je u oktobru 1983. Jedan susret, Igora i Bobana (koji su do tada nastupali kao duet) sa Sanjom i Dašom , koje su do tada pevale u Akademskom horu "Branko Krsmanović" i Ođila“ započinje svoj život. Boris im se pridružuje 1986 godine.
“Odjila“ je kovanica, spoj reči „ođi“- duša i „đila“- pesma. Grupa je u periodu od 1985 do 1990 objavila tri albuma i oržala na stotine koncerata, a nakon toga bend nastavlja sa radom u nešto izmenjenoj formi.
Igor odlazi i nastavlja karijeru muzičara u Holandiji. Sanja, Boris i Boban zajedno sa Andrejom formiraju grupu „Romano 4“ koja se okreće ciganskoj muzici sa naših prostora, ali i autorskoj, dok “Ođila“ nastavlja svoj život kroz Dašu, koja nastavlja koncertne aktivnosti u EX –Yu, a od 1994 u Italiji.
Te iste godine "Ođila" izdaje svoj četvrti kompilacijski album sa studijskim i "live" izvođenjima.
Kroz bend je u to vreme prošlo puno dobrih muzičara i pevača.
Po povratku Daše iz Italije dolazi do ponovnog okupljanja benda 2007. godine, na inicijativu poznatog filmskog producenta gospodina Pjera Amatija i ta faza traje i danas.

izvor: Group Odjila

 

Naftna industrija Srbije (NIS) je i ove godine podržala manifestaciju Velikogospojinski dani, koja se održava do 27. avgusta u Novom Bečeju. 
Ove godine, Velikogospojinski dani održavaju se jubilarni, 20. put, a posetioce očekuje raznovrstan zabavni program.

NIS tradicionalno podržava ovu manifestaciju u okviru svog korporativnog programa podrške razvoju lokalne zajednice.

Projekat Velikogospojinski dani izabran je u okviru Javnog konkursa koji je NIS raspisao pod sloganom "Zajednici zajedno", a namenjen je podršci projektima iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti u gradovima i opštinama u kojima NIS posluje.

Tokom trajanja festivala u Novom Bečeju, NIS je u saradnji sa Teniskim savezom Srbije pripremio i aktivnosti za najmađe, pa će u subotu od 17 časova biti organizovana "NIS Otvorena škola tenisa".

Mališani uzrasta od šest do 10 godina imaće priliku da uz muziku besplatno igraju tenis i nauče prve korake "belog sporta" uz pomoć stručnih trenera.

"NIS otvorena škola tenisa" do sada je organizovana u Čačku i Nišu, a posle Novog Bečeja posetiće i druge gradove širom Srbije: Zrenjanin, Kikindu, Beograd, Novi Sad i Pančevo.


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

NAJČITANIJE

U petak, 31. jula, od 07:00 do 08:00 časova, se, zbog r...

Jubilarna „25. Tiska akademija akvarela“ ove godine ...

Prema saznanjima do kojih je došao portal Webinfo, do d...

Nakon 40 godina, počela je izgradnja fiskulturne sale u...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej raspolaže s...

FLICKR