Novinar portala "WEBINFO", je razgovarao sa predsednikom opštine Novi Bečej, Sašom Šućurovićem. Podsetite se šta je sve urađeno tokom 2015. godine i saznajte koji su planovi opštine Novi Bečej za 2016. godinu. Zatim, kako i kada se može rešiti problem nekvalitetne vode za piće u novobečejskoj opštini, kao i problem dvorca Heterlendi.

 

Šta biste istakli kao Vaš najveći uspeh u 2015.godini?

-Svaka ozbiljna lokalna vlast planira šta će raditi u narednoj godini. Tako smo i mi isplanirali da dosta toga uradimo u 2015. godini i mogu reći da sam zadovoljan realizovanim.
Iako lokalne zajednice iz godine u godinu dobijaju sve manji budžet, mi smo, pre svega dobrom organizacijom i štednjom, ove godine u mnogo toga investirali. Dosta toga smo uradili od sopstvenih sredstava, kao što je rekonstrukcija parka, kanalizaciona mreža u ulicama Tapai Šandora i Josifa Marinkovića. Moram da istaknem, da smo uz dobru saradnju, pre svega sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu ali i sa drugim sekretarijatima, uradili dosta po pitanju kanalizacije i u Šušanjskom slivu. Uskoro će početi radovi u ulicama Narodnog Fronta, Čika Ljubinoj i Njegoševoj. Sredstva su obezbeđena, a nabavka je urađena. Uradili smo dva vodovodna prstena u Bočaru, dobili smo i sprovodimo nabavku za sređivanje vodovodne mreže u Novom Miloševu i vodovodne mreže u Novom Bečeju. Deo sopstvenih sredstava je opština odvojila i za sređivanje ulice Brigadira Ristića. Tako da, što se infrastrukture tiče, mislim da smo i više nego dosta uradili u 2015. godini.
Isto tako bih naglasio, da se dosta radilo na planu poljoprivrede. Uradili smo otresišta, deo atarskih puteva, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu očišćeno je preko 20 kilometara kanalske mreže i urađena je analiza poljoprivrednog zemljišta. Ujedno, vodili smo naše poljoprivrednike po evropskim sajmovima da vide kako poljoprivrednici rade u drugim zemljama. Organizovali smo „eksurziju“ za naše voćare i odveli ih u Čačak da steknu nova iskustva i da dođu do što boljih rezultata u proizvodnji.
Svakako da smo imali plan i za socijalne usluge. Odvojili smo više sredstava za Narodnu kuhinju, omogućili smo ljudima koji su socijalno ugroženi da ipak imaju koliko-toliko normalan život, povećali smo jednokratne pomoći za milion dinara i mislim da smo i tu uradili više nego prethodnih godina.
Takođe, nova radna mesta su uvek prioritet. Zato smo odvojili sredstva, zajedno sa Ministarstvom, da se uradi deo saobraćajnice u industrijskoj zoni u Novom Miloševu. U Bočaru smo došli do investitora i sa novim poslodavcem potpisali ugovor – što znači još  50 novih mogućih radnih mesta. Dosta smo sarađivali i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, pa je realizovan veliki broj stručnih praksi pripravnika „Prve šanse“. Svakako bih istakao ovogodišnje javne radove kada je priliku da radi dobilo 130 nezaposlenih lica i kada smo iz budžeta, za tu namenu izdvojili 1,5 miliona dinara i „dobili smo“ okrečene škole, popravljene sportske terene, dečija igrališta, igrališta u vrtiću. Mislim da je to lep primer kako se uz dobru saradnju i organizaciju, u okviru javnih radova, može dosta toga uraditi.
Po prvi put smo počeli misliti i o našim preduzetnicima, to je nešto novo. Sam grad Novi Bečej je bio poznat po Udruženju zanatlija. Zanatlije su se svojevremeno udružile i kupile Zanatski dom, ali on godinama nije funkcionisao u tom obliku. Upravo preko javnih radova smo sredili taj Dom, a Udruženje zanatlija će ponovo početi da funkcioniše kao Udruženje preduzetnika i svi naši preduzetnici i poljoprivrednici, i svi oni koji imaju potrebe za nekim informisanjem će sada imati pravu adresu na koju se mogu obratiti. Zajedno sa NSZ, u okviru tog Zanatskog doma, otvoriće se klub za lakše nalaženje posla. Moram spomenuti i turizam. Naše manifestacije su ove godine dobila brojna priznanja. Osvojili smo nagradu za najbolju manifestaciju u jugoistočnoj Evropi, zatim plaketu i medalju Novosadskog sajma, ali ja mislim da nam je najveće priznanje što nam je Ministarstvo turizma dodelilo sredstva za izgradnju kampa u vrednosti od 10 miliona. To bi po planu trebalo da bude kamp sa 4 zvezdice, kakav u Srbiji još ne postoji.
To su ciljevi, a planovi za 2016. godinu će biti slični kao i za 2015. godinu - sa jedne strane štednja, a sa druge strane, sve to što uspemo da uštedimo uložićemo u investicije, infrastrukturu - razvijanje grada. Nije lako, ali uz štednju i lobiranje, može se doći i do tih ciljeva koje smo zacrtali.

 

Kad smo se već dotakli naredne godine, gde će biti akcenat u 2016.?

-Kao što sam već rekao, 2016. godina će i po budžetu biti slična kao 2015. godina. Cilj nam je da što više uštedimo i da što više uložimo u infrastrukturu. Kada spominjem infrastrukturu, ulagaćemo u kanalizaciju. Nabavke su urađene za izradu kanalizacije u tri ulice, radiće se vodovod i u Štrosmajerovoj ulici, kao i u Novom Miloševu. Za ovo su sredstva već obezbeđena.
Isto tako, u Novom Miloševu će se uraditi sportski tereni, presvući će se i biće postavljena nova podloga. U Bočaru ćemu završiti tu halu koja će biti dodeljena novom investitoru.
Svakako da ćemo uraditi i deo atarskih puteva, a kad već pričamo o njima, moram napomenuti da ćemo uraditi i put prema Starom hrastu, gde ćemo sa Pokrajinskim Sekretarijatom pokušati da Stari hrast i tu staru prevodnicu sprovedemo nameni, odnosno da to bude jedna turistička destinacija.
Što se tiče Kamp naselja, dobili smo 10 miliona, odvojili smo 5 miliona iz budžeta i za taj novac se može dosta toga uraditi. Od Ministarstva turizma, zajedno sa našim partnerima iz Slovenije očekujemo da ćemo privesti i kamp kraju.
Dosta toga smo radili na IPA projektima i očekujemo da nam tu dosta projekata prođe ove godine.
Izdvojio bih i Kancelariju za mlade koja je uradila veliku salu koja se završava do Nove godine. Mislim da ćemo odmah početkom godine raspisati nabavku da završimo sve prostorije u Kancelariji za mlade, da se sve privede nameni, tj da KZM počne da funkcioniše kao hostel.
Jedna velika investicija, koja je imala problema u samoj svojoj realizaciji je kuglana u Novom Bečeju, gde su nabavku dobile 3 firme. Što pre ćemo uraditi nabavku za opremu i očekujem da će sredinom godine i kuglana proraditi, jer kuglanje je sport koji je na visokom nivou u opštini Novi Bečej, tako  da će napokon i ti sportisti imati svoje prostorije.
To su planovi kojima će se opština Novi Bečej u 2016. godini baviti, a svakako ćemo se boriti i za završetak industrijske zone, kako bi se što više investitora privuklo u našu opštinu.

 

Ove godine se često moglo čuti u medijima o dvorcu Heterlendi. Koji je vaš komentar?

-Dvorac Heterlendi je priča, investicija, koja se puno spominjala po medijima. Moj tim i ja smo apelovali da se to završi i urgirali da dođe do završetka. Hteli smo da sve to bude u zakonskim okvirima. Sam projekat je ušao u ćorsokak, pošto je firma, koja je taj posao dobila, u blokadi za 205 miliona, i to više od hiljadu dana. Jedini pravni put jeste da se raspiše nova nabavka, da se izabere novi izvođač i da se napokon taj dvorac privede nameni. To je jedan lep projekat i lokalna samouprava daje punu podršku tom projektu, ali prvo mora da se realizuje zakonska procedura. Sudski veštaci su bili tamo te treba da se prihvati to veštačenje. Od strane izvođača radova nije prihvaćeno, a kada bude prihvaćeno i kad se tačno bude znalo dokle se stiglo i šta je urađeno, koliko je para potrošeno i koliko para je ostalo u tom projektu, svakako će se doći do rešenja. Opština Novi Bečej je tu da sa svom svojom službom sve to ubrza, i ja kao predsednik opštine daću sve od sebe da što pre dođemo do rešenja.

 

Problem nekvalitetne vode za piće u opštini Novi Bečej se provlači već dugi niz godina. Da li postoji neki plan za eventualno rešenje?

-Hvala vama na tom pitanju, iako je tužno što se o toj temi upravo najviše priča pred izbore. Kada sam 2012. godine postao predsednik opštine, na službenom putovanju u Italiji sam pronašao firmu koja je bila spremna da reši problem pijaće vode u Novom Bečeju. To je firma „Zelio“, koji to radi upravo i u fabrici vode u Zrenjaninu. Mi sredstva za to nemamo, a imali smo neke ponude javnog-privatnog partnerstva koja u Srbiji do tog trenutka nisu funkcionisala na tom nivou. Pošto je i Zrenjanin u nekim problemima oko same realizacije, ostaje nam da čekamo i vidimo kako će oni to realizovati i tada ćemo nastaviti dalje sa našim razgovorima i planovima. Mislim da se pitanje pijaće vode u Novom Bečeju može rešiti na jeftiniji način nego kako se to ranije planiralo. Svakako, pregovori i dalje traju i mislim da će do kraja sledeće godine sigurno doći do nekih projekata i idejnih rešenja. Problem pijaće vode nije samo izvorište, veliki problem imamo i u gubitku vode u mreži u azbestnim cevima, koje su isto štetne. Dosta gubitaka u mreži je i zbog nenaplaćene vode i zbog krađe vode. Sve se to mora sanirati i srediti i upravo projekti koje sam spomenuo – dva prstena vodovodne mreže u Bočaru i menjanje vodovodne mreže u dve ulice u Novom Bečeju – jesu put u pravcu rešavanja problema. Da bi nam se Fabrika vode i Prečistač vode uopšte isplatili, ne smemo imati velike gubitke u mreži, koji su sada negde oko 40 odsto.

 

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović je za kraj razgovora uputio i prazničnu čestitku:

Za kraj godine bih pre svega želeo da svim svojim sugrađanima čestitam praznike, da im poželim uspešniju i srećniju 2016. godinu i da svi zajedno dočekamo zadovoljnije 2017. godinu.


 

NAJČITANIJE

Isključenja struje u utorak i sredu. ...

Ovo je period godine kada mnogi ulažu dodatni trud da s...

Srbija se, poput mnogih drugih zemalja, suočava sa prob...

Hormonski disbalans je stanje koje može značajno utica...

Tražite pouzdan proizvod za održavanje higijene podova...

Od ponedeljka do srede naredne nedelje, najavljena nova ...

NAJNOVIJE

Tražite pouzdan proizvod za održavanje higijene podova...

Na teritoriji opštine Bečej, kada se steknu adekvatni ...

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

Obaveštavamo Vas da će ”Ciklonizacija“ AD Novi Sad...

Posao za dva službenika obezbeđenja ...

Posao za dva vozača kombija ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži