Srbiji nije dovoljna ni armija kontrolora zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači. Rashladne vitrine ne ulivaju poverenje

 

- Svi nalazi inspekcije o proizvođačima i prerađevačima mesa biće uskoro dostupni svim građanima na našem sajtu - otkriva za „Novosti“ Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači će se nalaziti u zelenoj, narandžastoj i crvenoj zoni, u zavisnosti od toga kakav je kvalitet njihove robe i kako ispunjavaju standarde, te će i potrošači moći da se informišu o tome.

Inače, prema važećem zakonu, najodgovorniji za robu postaje proizvođač koji mora da garantuje sve ono što se nalazi u proizvođačkoj specifikaciji i deklaraciji za robu koja je u prometu.

Čelebićaninova je kazala da u Srbiji trenutno ima 277 veterinarskih inspektora, a potrebe su takve „da ni armija inspektora ne bi bila dovoljna“, zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači. Posebno u periodima tropskih vrućina, koje su bukvalno preplavile Srbiju.

REDOVNE POSETE
Redovne kontrole inspektora sprovode se u 25 okruga na teritoriji Srbije. Protiv trgovaca koji neispravnu namirnicu stavi u promet, pokreće se prekršajni postupak ukoliko se radi o fizičkom licu ili preduzetniku, ili privredni prestup ukoliko se radi o pravnom licu. Kazne za firme iznose do tri miliona, za preduzetnike do pola miliona, a za građane do 50.000 dinara.

- Kupci moraju da obrate pažnju na rok trajanja, izgled hrane, boju, miris, ukus, a najvažnije je kupovati hranu na proverenim mestima, gde postoje i rashladni uređaji - kažu u Upravi za veterinu.

Strah od mogućih problema sa kvalitetom mesa i prerađevina, ali i sve više cene ove jedne od osnovnih životnih namirnica, razlog je što je, u ovim vrelim danima, u ponudi sve više robe koja je, bar izgledom, sve više „na ivici“ ispravnosti.

Od prošlog meseca je, na primer, kilogram junećeg buta prve klase bez kostiju koštao oko 670 dinara. U isto vreme se, i to u istoj prodavnici, meso treće kategorije prodaje za čak 706 dinara za kilogram. Trgovci za ovo baš i nemaju opravdanja, osim da će, možda, i za junetinu prve kategorije stići nove, naravno više cene.

Slična nelogičnost postoji i u slučaju piletine. Naime, kilogram piletine pripremljene za roštilj košta 299 dinara, dok ista količina iznutrica ima cenu od 295 dinara. Pileći file, kao najbolji u ovoj kategoriji mesa, košta oko 630 dinara.

Svinjski but košta i do 550 dinara za kilogram, mada ga neke trgovine nude i po 499, dok svinjski file košta 815 dinara.


izvor: novosti.rs