Prema podacima Republičke izborne komisije na osnovu prebrojanih 75,92 odsto glasačkih listića Tomislav Nikolić kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju i lider SNS-a ima 49,76 odsto glasova, a Boris Tadić kandidat koalicije Izbor za bolji život ima 47,15 odsto glasova.

 

Konačna pobeda Tomislava Nikolića je nesumnjiva, i na tome mu je čestitao Boris Tadić.

Izlaznost glasača je bila manja nego ikada i po RIK-u iznosi 46,87 odsto. Procena je da je bilo 3,02 odsto nevažećih listića. Uobičajeno je da ih bude između jedan i dva odsto.

Obojica predsedničkih kandidata su rekli da su izbori bili fer, demokratski i bez nepravilnosti.

Ovakav rezultat je iznenađenje s obzirom na izborne prognoze agencija za ispitivanje javnog mnjenja i otvara pitanje da li će uticati na formiranje republičke vlade. Po Ustavu predsednik daje mandat za sastav vlade stranci koja obezbedi parlamentarnu većinu.

----------------------------------------------

Svetski mediji izvestili: neočekivani zaokret u Srbiji

U prvim komentarima posle objavljivanja preliminarnih rezultata po kojima je na predsedničkim izborima u Srbiji pobedio lider SNS-a Tomislav Nikolić, zapadni mediji ukazuju da bi ovakav rezultat mogao uticati i na približavanje Srbije Evropskoj uniji i na budućnost Kosova.

Srpski vođa opozicije Tomislav Nikolić je, suprotno svim anketama i prognozama, pobedio na izborima za predsednika Srbije, piše nemački politički nedeljnik „Špigl”, navodeći da je on, na osnovu 70 odsto prebrojanih glasova, dva odsto ispred dugogodišnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, prenosi Tanjug.

„Šanse su male da dođe do preokreta tog trenda”, prenosi magazin ocene analitičara i navodi da Nikolić od 2004. godine „izaziva” Tadića.

Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi magazini, ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću.

I magazin „Fokus” i dnevnik „FTD”, kao i elektronski nemački mediji, javljaju o pobedi Nikolića, ukazujući da je on desni populista i da je bio saveznik nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Nikolićev populizam je naišao na odziv birača, koji su reagovali na njegovu kritiku socijalne nepravde i korupcije u Srbiji i na obećanja o novim radnim mestima, finansijskoj bezbednosti i milijardama dolara stranih ulaganja, navela je američka agencija.

I Bi-Bi-Si podseća da se Nikolić posle poraza na ranijim izborima „tokom ove kampanje usredsredio na ekonomiju, obećavajući nova ulaganja i povećanje poreza za bogate”.

Ishod izbora mogao bi međutim „uticati i na izglede Srbije da uđe u EU i na budućnost Kosova”, ocenio je i britanski radio.

Odgovarajući na zabrinutost Zapada i regiona povodom njegove pobede, Nikolić je u prvo rekao da „Srbija neće odustati od svog Evropskog puta”, prenosi Rojters.

Nikolićeva pobeda mogla bi podeliti vlast u Srbiji, budući da se Tadićeva Demokratska stranka sprema da ponovo formira koalicionu vladu, dodaje Rojters i podseća da je „po Ustavu Srbije premijer moćniji od predsednika, ali da šef države može da zadržava zakone”.

----------------------------------------------

Dežer: Izazovi za novo rukovodstvo, EU spremna za saradnju

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer čestitao je sinoć lideru SNS-a Tomislavu Nikoliću na pobedi, kao i srpskom narodu, i poručio da su pred novim predsednikom određeni izazovi, ali da je EU spremna da sarađuje sa njim. „Čestitam Nikoliću na izboru za predsednika Srbije. Čestitam i građanima na demokratskim i konkurentnim izborima 6. i 20. maja. Ovo je dobra vest za demokratiju i stabilnost u Srbiji”, rekao je Dežer za Tanjug.

Prema njegovim rečima, EU je svesna da građani imaju mnoga očekivanja posebno na ekonomskom planu i da postoje određeni izazovi. „Ali je od velikog značaja da se što pre formira stabilna vlada, kao i parlament, odnosno institucije koje će se suočavati sa tim izazovima”, rekao je Dežer.

Jedno od ključnih pitanja na kojima mora da se radi je nastavak pomirenja u regionu, ukazao je on.„Srbija je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU, i želeli bismo da nastavimo dalje tim putem zajedno sa Srbijom, Nikolićem i novom vladom”, dodao je on. „Među važna pitanja spadaju i vladavina zakona i ekonomska pitanja i što pre mora da se počne sa njihovim rešavanjem i mi smo spremni da sarađujemo sa Nikolićem na ostvarenju tih dostignuća”, zaključio je Dežer.

----------------------------------------------

Konuzin: Poštujemo izbor srpskog naroda

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je sinoć da se zvanična Moskva sa poštovanjem odnosi prema izboru srpskog naroda i poručio da rusko-srpska saradnja ima sigurnu budućnost.

U izjavi za Tanjug, posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji na kojima prema preliminarnim rezultatima vodi lider SNS-a Tomislav Nikolić, Konuzin je rekao da je u Rusiji pažljivo praćen razvoj izborne kampanje. „Sa poštovanjem se odnosimo prema izboru srpskog naroda. Spremni smo da nastavimo da postepeno razvijamo bilateralne odnose nezavisno od unutarpolitičkih događaja u našim zemljama. To se potpuno uklapa u tradiciju veza dveju slovenskih zemalja”, istakao je ruski ambasador.

„Odmah posle toga spremni smo da obnovimo poslovne kontakte u vezi sa pitanjima u svim sferama delatnosti od uzajamnog interesa. Za to postoji dobar početak. Usaglašeni su ili se završava usaglašavanje bilateralnih sporazuma, postoje planovi za ostvarivanje kontakata i konsultacija. Razrađuju se perspektivni projekti”, dodao je on.

Ruski ambasador je još dodao da je probleme u vezi sa tekućim pitanjima saradnje neophodno rešavati. „Ponoviću ono što sam već ranije govorio: imamo planove na milijarde i decenije. Rusko-srpska saradnja ima sigurnu budućnost”, zaključio je on.

----------------------------------------------

Koštunica: Veliki korak ka promenama

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica čestitao je sinoć Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i poželeo mu da obavlja tu dužnost na dobrobit države, na korist svih građana i da sve svoje snage usmeri na zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije. „Srbiji su potrebne promene i izbor Nikolića za predsednika Srbije je važan i veliki korak u neophodnim promenama dosadašnjeg režima”, istakao je Koštunica za Betu.

Koštunica je ukazao da u Srbiji građani žive teško i loše, da su ugroženi vitalni nacionalni interesi zemlje i da će biti potrebno prave mudrosti da Srbija pronađe put za izlazak iz ove teške krize.

----------------------------------------------

Zukorlić: Presudili su glasovi Bošnjaka

Glavni muftija islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je sinoć za agenciju Anadolija, komentarišući rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, da ga raduje pobeda lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Uveren je da su izbore u Srbiji odlučili glasovi Bošnjaka, pa i oko 65 hiljada glasova koje je on lično osvojio u prvom krugu predsjedničkih izbora 6. maja.

„Presudili su glasovi koje je na prošlim predsjedničkim izborima Boris Tadić dobio od nas Bošnjaka. Sad ih je izgubio i za toliko je izgubio i izbore”, istakao je muftija Zukorlić.

----------------------------------------------

Bilt: Srbija mora da nastavi da ide ka Evropi

Stokholm – Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je juče povodom preliminarnih rezultata predsedničkih izbora u Srbiji da Beograd s Tomislavom Nikolićem na čelu treba da pokaže jasnu spremnost da nastavi evropske integracije i pomirenje u regionu. „Srbija pod Nikolićem mora da izgradi poverenje u svoju spremnost da ide prema Evropi i partnerstvu u regionu”, oceni je Bilt u poruci na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------

Pešić: Građani kaznili arogantnu vlast

Jedna od nekadašnjih lidera DOS-a Vesna Pešić ocenila je sinoć da je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima očekivana jer su građani kaznili njegovog protivkandidata Boris Tadića i Demokratsku stranka zbog arogantnog ponašanja na vlasti.

Pešić je rekla Tanjugu i da su Tadić i DS „u poslednje vreme dosta arogantno vladali” i da su zaboravili na obične građane koji su i zbog loše privatizacije ostali „bez igde ičega”. „Ne sme niko nikada prema običnom čoveku da bude arogantan. Običan čovek uvek zaslužuje pažnju, ali za njih obični ljudi više nisu postojali”, rekla je ona dodavši da neko ko je političar to nikada ne sme da zaboravi.

----------------------------------------------

Princ Aleksandar Karađorđević čestitao Tomislavu Nikoliću

Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je sinoć Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbija.

Princ je izrazio očekivanje da će Nikolić u potpunosti odgovoriti velikim očekivanjima, kako onih koji su mu neposredno poverili svoj glas, tako i svih građana Srbije. „Njegov mandat neće biti lak, ali verujem da će novoizabrani predsednik opravdati ukazano poverenje i svoje značajne sposobnosti na najbolji način angažovati na dobro zemlje. Na tom zadatku verujem da će moći da računa na punu podršku svih kojima je dobrobit i napredak naroda na srcu – i ovde i svuda”, poručio je Karađorđević u čestitki upućenoj Nikoliću, prenosi Tanjug.

----------------------------------------------

Bogosavljević: Izbore odlučila mala izlaznost i beli listići

U drugom krugu predsedničkih izbora juče je glasalo 46,3 odsto birača što je daleko manji broj nego što je to bio slučaj sa drugim krugom izbora za šefa države održanim u februaru 2008. godine kada je glasalo 68,14 odsto punoletnih građana Srbije. Situacija pre četiri godine, međutim, razlikuje se od jučerašnje jer se tada glasalo isključivo za predsednika dok su sada prvi put istovremeno održani izbori na svim nivoima.

Neki analitičari smatraju da upravo ovakva izlaznost uz jako veliki broj „belih listića” predstavlja „ključ” Nikolićeve pobede, dok drugi ocenjuju da je veću „težinu” imao poziv Vojislava Koštunice da se glasa za Nikolića nego što je to imao poziv lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića koji je stao uz Tadića.

Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević uveren je da su pobednika na predsedničkim izborima odlučili mala izlaznost i visok procenat nevažećih listića u drugom krugu glasanja. On je, kako prenosi Tanjug, naveo i da nizak procenat izlaznosti pokazuje da su na izbore izašli građani koji žele promene, a da se nisu pojavili oni kojima postojeće stanje odgovara. Prema njegovim rečima bilo je oko 30.000 nevažećih listića koji su u kombinaciji sa niskim procentom izlaznosti doveli do pobede Nikolića.

Potpuno je drugačijeg mišljenja analitičar Branko Radun. On je za „Politiku” ocenio da „beli listići” nisu imali nikakvog uticaja na ovakav izborni ishod.

„Ne vidim zašto bi nešto manja izlaznost posebno odgovarala Nikoliću. Ovo je standardna izlaznost za drugi krug. Sve je to slabo objašnjenje za Nikolićevu pobedu”, kategoričan je Radun.

On smatra da je zbog Koštuničinog oreola državnika i moralnog autoriteta koji ima kod jednog broja birača, njegov poziv imao uticaja na jedan broj birača, ali da ni to nije presudno uticalo na Nikolićev trijumf.

Kada je reč o glasačima SPS-a Radun ocenjuje da su oni u većem procentu bili za Nikolića nego za Tadića. „Dačićev poziv mogao je samo da odgovori jedan broj njih da glasaju za Nikolića. Ali birači nisu kofer novca koji može nekome da se prenese”, ističe Radun.

On ocenjuje da je televizijsko sučeljavanje dvojice kandidata u kome Tadić nije bio ubedljiv imalo uticaja na ishod izbora.

„Srbija je glasala iz inata. Ovo je pre svega kazna za čitav DS, ne toliko za Tadića”, mišljenja je Radun.

Urednik časopisa „Izazovi evropskih integracija” Nikola Jovanović ocenio je da se na osnovu relativno male izlaznosti, ali i male razlike između dva predsednička kandidata može zaključiti da građani ipak žele promene u politici, ali da ne vide jasno ko tu promenu može da sprovede i na koji način. Jovanović je, kako prenosi Tanjug, istakao da se može zaključiti da je drugi krug predsedničkih izbora imao „referendumski karakter”, tako da su se građani, suočenu sa pitanjem da li su zadovoljni postojećim stanjem, izjasnili za promene.


izvor: politika.rs


PROČITAJTE JOŠ...

 

NAJČITANIJE

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Na teritoriji opštine Bečej, kada se steknu adekvatni ...

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Zvuk bušilice niko ne voli, ali redovne posete stomatol...

Isključenja struje u utorak i sredu. ...

Ovo je period godine kada mnogi ulažu dodatni trud da s...

NAJNOVIJE

Tražite pouzdan proizvod za održavanje higijene podova...

Na teritoriji opštine Bečej, kada se steknu adekvatni ...

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

Obaveštavamo Vas da će ”Ciklonizacija“ AD Novi Sad...

Posao za dva službenika obezbeđenja ...

Posao za dva vozača kombija ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži