Voliš da piješ vino? Evo nekoliko praktičnih saveta u vezi sa tim pićem, bez obzira na to da li preferiraš belo ili crno.
Ako ideš u goste i želiš domaćinima da pokloniš vino, najbolje je da to bude crno vino proverenog proizvođača koje je pitko i dobro se slaže uz mnoga jela. Zato, ako ne znaš sam koje je najbolje, vino kupi u specijalizovanoj prodavnici u kojoj će ti iskusni prodavac pomoći u vezi sa izborom.
Takođe, ako vino poklanjaš dami, a ona predloži da ga isto veče pijete, obavezno se ponudi da otvoriš flašu i sipaš piće. Bonton nalaže da žena nikada sama ne otrava bocu i ne sipa vino i čaše, čak i kada je domaćica na večeri ili ručku.
Ako ti dočekuješ goste, treba da znaš da je jedna standardna boca dovoljna za oko pet klasičnih vinskih čaša. Kako biste bili sigurni da će vina biti dovoljno, podelite broj gostiju sa dav i po.
Ako služiš crno vino, preporučljivo je da ga pretočiš u specijalnu staklenu vinsku bocu. Ne samo što će lepše izgledati na stolu, već ćeš na taj način poboljštai ukus vina – mlado vino će izgubiti oštar miris, a staro će se odvojiti od taloga.
Iz kojih čaša ćeš piti vino je veoma bitno. Najbolje su one od kristala, tanke i providne. Ako je čaša izrezbarena, obojena i od debelog stakla, to može izmeniti ukus vina, a biće vam onemogućeno i da vidite nijansu i bistrinu napitka.
Male čaše koristite za dezertna vina, srednje za bela, velike za crna, a duguljaste za penušava vina.
Veličina čaše mora biti tolika da dozvoljava da se piće zakovitla prilikom ispijanja, a poželjno je i da se sužava pri vrhu što će sprečiti prosipanje kada se čaša pomera.
Mnogi se pitaju zašto vinske čaše imaju dugačke drške - da ne biste dlanom dodirivali čašu i tako grejali vino.
Kada sipate vino ne prelazite polovinu ili trećinu čaše.
A gde se čuva vino, pre i posle točenja?
Boca vina bi trebalo da stoji na temperaturi koja ne prelazi 12 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suvom mestu. Crno vino se služi na sobnoj temperaturi, a belo rashlađeno ali nikako sa ledom.
(MONDO)