Kao i na većini slavlja u Srbiji, novogodišnja trpeza ne može bez Ruske salate, sarme, prasećeg pečenja i torte. Ako ipak želite da malo promenite jelovnik i isprobate neke „evropske“ đakonije, evo predloga za vas.

 

FRANCUSKA ČORBA OD BUNDEVE 
Ukusna i zdrava supa od bundeve biće pravo osveženje za vaše ukućane.

Sastojci:
* 1/4 osrednje bundeve
* 1 crveni luk
* 2 čena belog luka
* 1 šargarepa
* malo celera
* peršunov list
* lovorov list
* biber
* mešavina suvih začina
* voda
* pavlaka ili kajmak

Priprema:
1. Očistiti-oguliti bundevu i iseći je na krupne komade.
2. Oprati i očistiti ostalo povrće; crveni i beli luk, šargarepu, celer, peršunov list.
3. Staviti isečene komade bundeve sa ostalim povrćem u veliku šerpu i nalijte potrebnu količinu vode.
4. Pustite da provri, dodajte mešavinu suvih začina, biber i lovorov list.
5. Smanjite temperaturu i kuvajte supu oko pola sata.
6. Isključite šporet i dozvolite da se supa samo malo ohladi.
7. Izmiksajte blenderom ili mikserom, skuvano povrće zajedno sa supom i sipajte u pripremljenu šerpu.
8. Prokuvajte ponovo, proverite ukus i dodajte još mešavine suvih začina po potrebi.
9. Skinite sa šporeta i dodajte iskidani peršunov list i zgnječeni beli luk.
Sipajte supu u tanjire, dodajte kašičicu kajmaka ili pavlake, sveže grubo samleven biber i ukrasite.

ĆURKA NA ITALIJANSKI NAČIN
Ako vam je praseće pečenje već dosadilo i želite da makar u novogodišnjoj noći „uđete“ u Evropu, predlažemo vam ćuretinu na italijanski način.

Sastojci:
* 1 vekna belog hleba
* 8 jaja
* 150g naseckanog peršuna
* 150g naseckane salame
* 100g naseckane ljute salame ili kobasice
* 450g mocarela sira, iseckanog na kockice
* 25g narendanog parmezan sira
* 10g sitno iseckanog peršuna
* 1 kašičica crnog bibera

Priprema:
Zagrejte rernu na 190 C. Narežite hleb na kockice pa ga stavite u veću posudu i poprskajte sa dovoljno vode da sve kockice budu vlažne. Hlebu dodajte pršutu, salamu, sireve, peršun, biber i jaja, pa dobro izmešajte sve ove sastojke.

Napunite ćurku ili ovo punjenje stavite u posudu za pečenje pa ga možete i servirati uz gotovo pečenje. Ako punite ćurku, pecite je barem 45 minuta ili više u zavisnosti od veličine.

KOKA-KOLA KOLAČ
Glavni simbol Nove godine je Deda mraz, a kako se zna da je imidž ovog debeljuškastog deke u crvenom osmislila kompanija Koka-kola dajemo vam predlog da upravo to bude glavna poslastica vaše trpeze. Recept za Koka-kola kolač vrlo jednostavan za primenu i veoma ukusan.

Sastojci za koru:
* 6 svežih jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 1/2 kesice praška za pecivo
* 1-2 kašike kakaoa
* 1 dl hladnog mleka
* 1 dl koka-kole

Sastojci za fil:
* 100 gr margarina
* 150 gr šećera u prahu
* 1 kesica vanilin šećera
* 150 gr mlevenih oraha
* 200 gr plazma keksa
* 3 dl koka-kole
* 2 kašike ruma

Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro sjediniti, sipati u pripremljen pleh. Peći 10 minuta na 180 stepeni, a zatim još 5 minuta na 200 stepeni. Kada je kora pečena izvaditi je iz rerne, okrenuti na tacnu ili poslužavnik i jos vruću koru preliti sa mlekom i koka kolom. Ostaviti da se ohladi.

Priprema fila:
Umutiti margarin sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Pomešati mlevene orahe sa mlevenim keksom, koka kolom i rumom. Sve sjediniti i izjednačiti masu. Ako je masa previše retka, dodati još mlevenih oraha ili keksa.

Završna priprema kolača:
Masom premazati koru i ostaviti je u frižider da stoji najmanje 1 sat. Na kraju po želji istopiti čokoladu i preliti kolač ili ukrasiti šlagom. Kolač ostaviti da stoji u frižideru sve do služenja.


izvor: smedia.rs


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona, prisustvova...

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

FLICKR