Ove godine navršava se trideset godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, a moto ovogodišnje Dečije nedelje glasi: „Da pravo svako, dete uživa lako“. Na tridesetogodišnjicu Konvencije, Srbija još čeka na Zakon o pravima deteta, ali i na donošenje novog Nacionalnog akcionog plana za decu budući da je prethodno važeći istekao pre četiri godine. Na značaj brige o deci i za decu najbolje ukazuje i podatak da u opštini Bečej danas ima oko dve hiljade dece manje nego pre nekih deset godina, a da čak hiljadu dece živi u ekstremnom siromaštvu.

 

Govoreći o položaju dece i mladih u opštini, predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić, istakao je da se gotovo trećina budžeta lokalne samouprave usmerava na njihove potrebe i probleme. „Naravno da je to malo. Kada pričamo o tome uvek je malo i uvek treba više za decu. Mi ćemo se truditi da što više sredstava u narednom periodu izdvojimo za decu. Spremni smo da pomažemo deci i da ako nešto možemo da ispravimo, da popravimo, da nešto novo uvedemo u Bečeju mislim da tu nema nikakvih prepreka“, rekao je Tošić na konferenciji za medije sazvanoj upravo povodom početka Dečije nedelje. 

Kao primer dobre prakse, Izabela Šormaz, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej, ukazala je na to da opština Bečej od 2007. godine u kontinuitetu ima lokalni akcioni plan za decu, ali i druge dokumente koji se, delimično, tiču života i prava dece. „Pošto ovaj plan ističe 2020. godine, nas odmah nakon završetka Dečije nedelje očekuju konkretne aktivnosti oko istraživanja, pripreme situacione analize i pripremanje novog dokumenta da bi Skupština krajem sledeće godine donela novi strateški plan za koji se nadam da će biti usklađen sa Nacionalnom strategijom. Ako to ne bude slučaj, mi ćemo doneti naš lokalni akcioni plan za decu na osnovu naših realnih potreba kao što je to i sad trenutno“, objasnila je Izabela Šormaz.

Koordinatorka Dečije Nedelje, Tatjana Mitić, kao jednu od najznačajnijih aktivnosti u okviru „Dečije nedelje“ izdvojila je humanitarnu akciju „Deca deci“, ali i posebnu tribinu. „Kao i prethodnih godina, prikupljaće se garderoba, obuća, školski pribor i u četvrtak će to svi moći da odnesu u Centar za mlade koji se nalazi u Glavnoj ulici broj 47. Zatim, tribina pod nazivom „Ostvarivanje prava dece u opštini Bečej“ koja je u organizaciji Društva prijatelja dece, Centra za socijalni rad i Narodne biblioteke Bečej u četvrtak, u 18 časova u svečanoj sali opštine Bečej“, rekla je Mitić.

U petak, u 14 časova predviđen je završni program „Dečije nedelje“ na Trgu oslobođenja u Bečeju, a u slučaju lošeg vremena Dečiji vašar i dodela lente „Građanin po meri dece“ kao i sav prateći program održaće se u hali Sportskog centra. 


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Bečej: Još 6 lica pozitiv…

Štab za vanredne situacije opštine Bečej...

jul 27, 2020

Bečej: 6 lica pozitivno na…

Štab za vanredne situacije opštine Bečej...

avgust 03, 2020

Novi Bečej: Uručene novč…

I ove godine, opština Novi Bečej nagradil...

jul 28, 2020

25. saziv Tiske Akademije A…

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. ...

avgust 04, 2020

Novobečejski Dom zdravlja …

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem g...

jul 28, 2020

Posao za 3 prodavca u Gomek…

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

avgust 04, 2020

Novi Bečej: U petak onlajn…

Jovica Jašin, vrsni glumac iz Zrenjanina, ...

jul 28, 2020

Posao za 5 radnika u Bečej…

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

avgust 04, 2020

NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

NAJČITANIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej raspolaže s...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

I ove godine, opština Novi Bečej nagradila je đake ge...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem ginekološke o...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

FLICKR