EcoBikeProgram „EcoBike-Net, Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi” predstavljen je danas u Bečeju.


Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF akcionarsko društvo za razvoj nacionalne infrastrukture – projektni partner iz Mađarske. Prezentacija je organizovana sa ciljem da se predstavnici lokalne samouprave, stručna javnost i lokalno stanovništvo upoznaju sa aktivnostima ovog značajnog projekta.

Inače projekat turističke signalizacije podrazumeva obeležavanje pravaca kretanja ka brojnim zaštićenim područjima, zatim postavljanje info - tabli, drvenih klupa, stolova i slično, a što se tiče opštine Bečej i Novi Bečej, staze će proći kroz park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva” odnosno specijalni rezervat prirode „Slano kopovo”.

Brankica Tabak, podsekretarka pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine je istakla značaj EcoBikeNet projekta na razvoju i unapređenju biciklističke rute EuroVelo 11 u pograničnom području Mađarske i Srbije.
- Nakon realizacije svih projektnih aktivnosti u značjanoj meri će biti obezbeđeni svi preduslovi za stvaranje sigurnijeg i bezbednijeg saobraćaja za bicikliste, kao i bolja informisanost o prirodnim vrednostima zaštićenih područja duž ove međunarodne biciklističke staze. -

Dane Mandić član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam dodao je da se značaj ovog projekta ogleda u promovisanju zdravijeg načina života, ali i da će on pre svega doprineti razvoju lokalnog turizma.

Projekat je započeo 1. decembra 2020 godine i trajaće 18 meseci, sa ukupnim budžetom od 353.735,70 evra, a realizuje se u okviru trećeg poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

Eurovelo 11 biciklisti nazivaju najboljim putem na istoku, jer se kreće od vrha hladne severoistočne Norveške, preko Evrope do sunčane Grčke, u dužini od oko 6.000 km. U Srbiji, trasa ulazi kod Horgoša i vodi Tisom preko Zrenjanina do Beograda. U centralnoj Srbiji ide uz reku Moravu, Preševsku dolinu, odakle prelazi u Makedoniju.

Dužina ove staze kroz našu zemlju je 213,2 kilometara, a više od polovine čine nasipi duž reka Tise i Dunava. Na ovaj način biciklista je najbliži rekama i prirodi, izbegavajući preopterećene puteve.

Ipak, nedostatak ovo biciklističkog puta je loš zemljani nasip koji zahteva izgradnju asfaltnih biciklističkih staza. Kako bi se to postiglo prvo je potrebna tehnička dokumentacija. Zato projekat EcoBikeNet – “Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja pristupa prirodi” ima za cilj da razvije ovaj međunarodni biciklistički biser.

 

 


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR