U nedelju, 13. oktobra, održan je osmi po redu GastroFest u Goranskom parku u Bečeju, koji je okupio oko 60 izlagača i dvadesetak ugostiteljskih objekata.
Organizator manifestacije, Daniel Jovanović, istakao je bogat i raznovrstan program koji je privukao brojne posetioce.
„Posetioce smo dočekali sa širokom ponudom programa, uključujući gastronomske radionice, nedeljni ručak, dečji mini festival, lutkarsko pozorište i dečju predstavu“, rekao je Jovanović. Posebno interesovanje izazvala je dečja kulinarska radionica pod vođstvom omiljenog Osmana sa RTS televizije, kao i NTC radionice za decu.
U okviru gastronomske ponude, posetioci su imali priliku da uživaju u preko 40 različitih specijaliteta, a poseban fokus stavljen je na radionice posvećene pripremi pizze, roštilja i ribe.
„Na radionici o pizzi, posetioci su otkrili tajne pripreme autentične napolitanske pizze, dok su ljubitelji ribljih specijaliteta učili kako se priprema tradicionalna dunavska riblja čorba i šaran u rašljama. Radionica o roštilju stavila je akcenat na razlike između pljeskavica i burgera, uz savete o tehnikama pripreme i odabiru najboljih sastojaka.“
Jedna od novina ove godine bilo je uvođenje digitalnog plaćanja putem Green Wallet sistema. Posetioci su na ulazu mogli da nabave Green Wallet karticu ili da koriste mobilnu aplikaciju za kupovinu digitalnih tokena, čime je manifestacija dodatno modernizovana, ali se moglo plaćati i na tradicionalan način, gotovinom ili karticama.
Poseban doprinos festivalu dalo je Bečejsko udruženje oldtajmera, koje je izložilo između 20 i 30 automobila, dok je muzički program bio bogat. Dan je započeo koncertom grupe Bubamara, nakon čega su DJ Rebel i Nula Radio Band zabavljali posetioce sve do večernjih sati.
Kao ekološka inicijativa, ove godine uvedene su festivalske čaše od reciklirane plastike, čime je zabranjena upotreba jednokratne plastike, istakao je Daniel Jovanović.