U ponedeljak, 13. marta, Goran Sadžakov, v. d. direktora Turističke organizacije Bečej, Miomir Jelenić, član opštinskog veća za turizam i Čaba Štefaniga, član veća za kulturu, civilne organizacije i regionalnu saradnju, održali su konferenciju za medije u maloj sali opštine Bečej.

 

Kako je Jelenić objasnio, dosadašnje aktivnosti turističke organizacije bile su bazirane prevashodno na prihvatanje gostiju sportskog turizma, a u manjoj meri drugih vrsta turista. Iz tog razloga, lokalna samouprava se odlučila da doprinese što boljem razvoju turističke ponude opštine Bečej. "Aktivnosti u vezi sa razvojem turizma na teritoriji opštine Bečej su ulaganje u turističku infrastrukturu, izgradnja turističko – rekreativnog platoa "Tiski vrbak", ulaganje u razvoj rečnog turizma, ulaganje u razvoj lovnog turizma i ulaganje u marine na Tisi" rekao je Jelenić, istakvaši da je za razvoj turističke ponude Bečeja ključna saradnja sa bratskim gradom Čongradom, ali i dobra saradnja sa višim nivoima vlasti, pre svega sa Pokrajinom. O potrebi da se unaprede postojeći turistički resursi cele opštine svedoči i podatak koji je Jelinić izneo tokom konferencije da je broj noćenja tokom 2016. godine bio 15.500, dok se u tri godine koje su prethodile kretao između 20.000 i 25.000 noćenja. On je istakao i da se tokom ove godine planira oko 30 turističkih manifestacija, istakavši kao posebno značajne Majske igre, Szent Istvan, međunarodno muzičko takmičenje na Fantastu, ali i Tanderbal, festival koji se ove godine prvi put organizuje i to od 4. do 6. avgusta.

    "Tiski vrbak"- ove godine, mogle bi se očekivati staze za pešake, montažna bina i sojenice, kao i pošumljavanje vrbama"

Predstavljajući projekat "Tiski vrbak", Goran Sadžakov istakao je da će se on nalaziti na samoj obali Tise, odmah pored kamp naselja. "Bečej je unazad nekih tridesetak godina, na neki način, izgubio vezu sa Tisom. Tisa jeste jedan od naših najvećih resursa i treba da joj se vratimo i okrenemo onome što imamo" rekao je Sadžakov istakavši i da je dodatna prednost to što kod Bečeja Tisa pravi jednu od najvećih krivina, što je samo po sebi veoma atraktivno. On je rekao da je predviđeno da se ceo Tiski vrbak sastoji iz nekoliko celina. Pre svega, jedan deo prostora biće namenjen turističkim dešavanjima na otvorenom kao što su bioskop, koncerti i pozorišne predstave na otvorenom gde bi centralno mesto zauzimala montažna bina na kojoj bi se sve to odigravalo. Druga celina zamišljena je kao plato, odnosno, neka vrsta trga sa klupama za sedenje i sojenicama u kojima bi se nalazile istorijske postavke iz prošlosti Bečeja. Treća celina je zamišljena kao prostor za sportske i rekreativne sadržaje i adrenalin park, dok bi četvta celina bilo igralište za najmlađe. Ipak, nije sve potrebno graditi iz početka. "Pre desetak godina, lokalna samouprava preduzela je određene korake i izgrađena je komunalna infrastruktura, znači, voda, kanalizacija i struja" istakao je Sadžakov. Celokupna  vrednost projekta Tiski vrbak procenjuje se na negde oko 35 miliona dinara, dok će se projekat realizovati po fazama. Ove godine, mogle bi se očekivati staze za pešake, montažna bina i sojenice, kao i pošumljavanje vrbama.

    Trodnevna manifestacija Tanderbal, prvog vikenda avgusta

Sadžakov se osvrnuo i na manifestaciju Tanderbal. Ovo trodnevno dešavanje prvog vikenda u avgustu počeće u popodnevnim časovima, u petak, kada se očekuje dolazak gostiju, pre svega nautičara. Zamišljeno je da se što veći broj čamaca i splavova okupi na Tisi i da se festival otvori u trenutku kada se dosegne kritična masa. Za to veče predviđeni su i vatromet dobrodošlice i muzički koncert. Drugi dan je rezervisan za vežbanje na otvorenom gde će instruktori i treneri iz Bečeja držati različite sportske treninge na otvorenim površinama. Takođe, u subotu, planiran je širok spektar radionica. Od slikanja po telu, pravljenja maketa, pa sve do radionica veslanja i streličarstva, za svakoga će biti po nešto. Zamišljeno je i da se organizuju obilasci grada na svaka dva sata, plivački maraton, ali i takmičenje u preplivavanju Tise sa lubenicom nazvano "krišom u Banat po lubenicu". Ideja organizatora jeste i da se napravi ljudski lanac kojim bi se preko Tise, držeći se za ruke, povezali Bačvani i Banaćani. I u subotu je planiran koncert za završetak programa tog dana. Poslednjeg dana, u nedelju, nastaviće se radionice, ali biće organizovan i spust čamcima niz Tisu do ostrva na kom se nekada nalazila bečejska tvrđava, a posle toga i takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Ipak, Sadžakov je naglasio i da je ovo samo gruba skica dešavanja, te da se svakodnevno dogovara i pregovara, pa je moguće da će biti i izmena u detaljima i satnici. Ova manifestacija koštaće oko 3 miliona dinara, a finansiraće se, najvećim delom, iz donacija.   


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR