Opštinski Štab za Vanredne situacije opštine Bečej je na četvrtoj vanrednoj sednici održanoj dana 23. marta doneo Zaključak, prema kojem se prihvata sprovođenje i primena svih mera koje je propisala Vlada Republike Srbije.

 

 

Podsećamo, Vlada Srbije donela je odluku da zabrana kretanja za sve građane važi od 17 do 5 sati ujutru, u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Izuzetak je nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu da napuste svoje domove od tri do osam časova ujutru, kako bi kupili namirnice.

Od 20 do 21 čas vlasnicima pasa je dozvoljeno da prošetaju svoje kućne ljubimce u krugu od 200 metara oko adrese stanovanja.

Napuštanje domova posle 17 časova i pre pet časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

Na snazi je odluka o privremenom ukidanju gradskog prevoza, ali se ta mera ne odnosi se na taksi prevoz, sosptveni prevoz putničkim vozilima i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni, a izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole, naglašeno je u saopštenju Vlade.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka, a od subote u 20 časova zabranjen je i boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Za ugostiteljske objekte doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića, što ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se zabranu ugostiteljima da svoju delatnost obavljaju tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.
To znači da građanin može da kupi hranu i piće "za poneti", a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće "za poneti" ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. U tom slučaju radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19, navodi Vlada, naglašavajući da se odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike - kladionice, autoperionice, igraonice i druge, koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana, navodi Vlada u saopštenju i poručuje da "u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina".

Vlada je ponovila apel svim građanima Srbije da se "najstrože pridržavaju" svih usvojenih mera.

 

 


NAJPOPULARNIJE BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR