KamenSpoticanjaU Novom Bečeju je u utorak, 14. septembra održana Komemoracija Jevrejskim žrtvama povodom 8 decenija njihovog stradanja u Drugom svetskom ratu.

Opširnije u video prilogu.

Tom prilikom, ispred Šlezingerove palate, nekadašnje kuće ugledne Jevrejske porodice, postavljeno je spomen obeležje „Kamen spoticanja“, delo nemačkog umetnika Gintera Demniga, a opština Novi Bečej je tako postala druga opština u Srbiji, posle Zrenjanina, koja ima ovo značajno obeležje.
Isak Asiel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji je istakao da Kamen spoticanja otvara velika pitanja.
"Najpre, onaj koji ih postavlja sve vreme kleči i time odaje počast stradalima, a onda i prolaznici saginjanjem da pročitaju i vide kako izgledaju na nesvestan način se poklanjaju sećanjima na žrtve. A svaka žrtva ima ime i prezime, nije samo broj."

Kako je istakla Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin, u znak sećanja na Jevrejsku zajednicu u Novom Bečeju, čiji je jedan od predsednika bio upravo Isidor Šlezinger, postavljena je spomen ploča na mestu nekadašnje sinagoge, koja je tu postojala u periodu od 1865. do 1947. godine.

Ovim povodom, u obnovljenoj i dopunjenoj stalnoj postavci na spratu Žitnog magacina u Novom Miloševu otvorena je izložba o poslednjem predratnom zrenjaninskom rabinu, Hermanu Helfgotu, a koju su priredili Dragan Rauški, Saša Stokić i Iskra Popov. Na izložbi je izloženo tridesetak fotografija, postavljenih hronološki. Takođe je upriličen i prigodan kulturno - umetničk program.

Migel Valterajt, prvi sekretar Ambasade Nemačke u Srbiji se pozvao na jednu mudru izreku: "Dokle god postoji sećanje na ljude, oni nisu zaista mrtvi. Ovo je odličan primer kako se može očuvati sećanje na ove ljude. Dakle, ovo je veoma tužan događaj, ali i odlična prilika da slavimo njihovu istoriju, da se setimo porodica koje su ovde živele. Ovo je ujedno i prioritet vlade Nemačke i velika mi je čast što smo ovde sa vama i što možemo da učimo iz prošlosti i ne zaboravimo na ono što se dogodilo."

U Novom Bečeju je, prema podacima, u periodu pre rata živelo oko 220 Jevreja, a deportovano ih je ukupno 7 stotina iz Kikinde, Novog Kneževca, Čoke i Novog Bečeja. Inicijativa za obeležavanje 80 godina od ovog tragičnog događaja pokrenuta je od strane Jevrejske opštine Zrenjanin, zbog čega je to bio prvi grad u kom je postavljeno ovakvo obeležje.

Ppredsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović je naglasio da istorija ne sme da se zaboravi, te da je ona tu da se iz nje uči.

Ovom prilikom, prisutni su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave obišli i nedavno rekonstruisani dvorac Hertelendi u Bočaru.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Ovog vikenda festival „Be…

Festival „Bečej noću“ organizuje se u...

jun 14, 2022

Postavljena bista Zdravka G…

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski...

jun 14, 2022

Bečej: Drugi rebalans u zn…

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvoji...

jun 14, 2022

NAJNOVIJE

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski“, nakon vi...

Festival „Bečej noću“ organizuje se u petak i subo...

Bečejpromet: Posao za 4 radnika u proizvodnji ...

Posao za 41 radnika u Kostel Automotiv DOO. ...

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju građane da će u ...

NAJČITANIJE

Festival „Bečej noću“ organizuje se u petak i subo...

Ispred Osnovne škole „Zdravko Gložanski“, nakon vi...

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

FLICKR