U protekle tri nedelje, u Novom Bečeju, održane su radionice posvećene edukaciji roditelja i vaspitača o načinima unapređivanja rada sa decom. Ovaj program pod nazivom „Dete u centru“ jedna je od mera populacione politike koje sprovodi Savet za populacionu politiku opštine Novi Bečej uz podrški kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju, a za čije sprovođenje je odvojeno 157.000 dinara. 

 

Edukacije je sprovela mr Dobrila Grujić, autorka ovog edukativnog programa, koja je istakla da je cilj usvajanje novih metoda i tehnika za vaspitavanje deteta i situacije u različitim fazama i momentima detetovog života. „Pored razvijanja kompetencija i veština roditelja za vaspitanje dece radi se i povezivanju i stvaranju partnerstva sa svim drugima u okruženju kako bi izgradili isti, sličan, jednak pristup, vaspitni stil kako ne bi dolazilo do zabune i deca se, u stvari, razvijala u željenom pravcu. Taj pravac je ostvarivanje njihovih potencijala i dostizanje nekog maksimuma“, rekla je Grujić. Ona je istakla da je pristup deci veoma bitan jer se poverenje, ali i rodteljski autoritet, konstantno preispituju i može se lako desiti da dete izgubi poverenje u roditelja i da počne da ga ukazuje osobama kao što su rođaci i prijatelji, a da roditelj izgubi mnogo od komunikacije sa sopstvenim detetom. Kao primer greške u pristupima navela je oca koji uči svoje dete da ne sme lagati, ali ga, kada telefonom zovu sa posla, uputi da kaže da tata nije kod kuće što kod deteta stvara zbunjenost i vodi ga usvajanju lošeg obrasca ponašanja po uzoru na oca. 

Među učesnicima edukacija koji su predstavnici institucija sa teritorije opštine Novi Bečej, veliki broj je roditelja, a jedna od njih je i dr Azra Velisavljev iz Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ koja je pohvalila tronedeljni program edukacija. „Vrlo je poučno. Bilo je i zabavno i vrlo je upotrebljivo zato što ja kao roditelj deteta od tri i po godine i jedne novopridošle bebe imala sam prilike da mnogo ovih veština i metoda primenim u praksi tokom ove tri nedelje i mogu reći da su bile vrlo uspešne“, rekla je Velisavljev ovom prilikom. Ona se saglasila i da je pored edukativnog dela ovih radionica značajna i razmena iskustava sa drugim roditeljima koji prolaze kroz iste ili slične stvari sa svojom decom.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novo Bečej: Sutra bez stru…

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:...

februar 23, 2021

Bečej: Zaključno sa 14. f…

Bečej: Zaključno sa 14. februarom - 108 a...

februar 14, 2021

Bečej: Danas i sutra bez g…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

februar 17, 2021

Novi Bečej: Asfalt za još…

U okviru projekta predsednika Opštine Novi...

februar 17, 2021

Bečej: Rasvetljeno razbojn…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslov...

februar 18, 2021

Posao za stručnog saradnik…

Posao za stručnog saradnika za pravne posl...

februar 18, 2021

Sutra bez grejanja delovi B…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

februar 21, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradsk...

februar 22, 2021

NAJNOVIJE

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:00 časova, b...

Posao za mehatroničara i operatera uređaja za lasersko...

Posao za prodajne predstavnike u Poletu. ...

U sredu 24. februara, u prostorijama Gradskog pozorišta...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

Posao za stručnog saradnika za pravne poslove u Poletu ...

NAJČITANIJE

U sredu, 24. februara, od 09:15 do 12:00 časova, b...

Bečej: Zaključno sa 14. februarom - 108 aktivnih sluč...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava cenjen...

U okviru projekta predsednika Opštine Novi Bečej „No...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bečeju r...

Posao za stručnog saradnika za pravne poslove u Poletu ...

FLICKR