U protekle tri nedelje, u Novom Bečeju, održane su radionice posvećene edukaciji roditelja i vaspitača o načinima unapređivanja rada sa decom. Ovaj program pod nazivom „Dete u centru“ jedna je od mera populacione politike koje sprovodi Savet za populacionu politiku opštine Novi Bečej uz podrški kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju, a za čije sprovođenje je odvojeno 157.000 dinara. 

 

Edukacije je sprovela mr Dobrila Grujić, autorka ovog edukativnog programa, koja je istakla da je cilj usvajanje novih metoda i tehnika za vaspitavanje deteta i situacije u različitim fazama i momentima detetovog života. „Pored razvijanja kompetencija i veština roditelja za vaspitanje dece radi se i povezivanju i stvaranju partnerstva sa svim drugima u okruženju kako bi izgradili isti, sličan, jednak pristup, vaspitni stil kako ne bi dolazilo do zabune i deca se, u stvari, razvijala u željenom pravcu. Taj pravac je ostvarivanje njihovih potencijala i dostizanje nekog maksimuma“, rekla je Grujić. Ona je istakla da je pristup deci veoma bitan jer se poverenje, ali i rodteljski autoritet, konstantno preispituju i može se lako desiti da dete izgubi poverenje u roditelja i da počne da ga ukazuje osobama kao što su rođaci i prijatelji, a da roditelj izgubi mnogo od komunikacije sa sopstvenim detetom. Kao primer greške u pristupima navela je oca koji uči svoje dete da ne sme lagati, ali ga, kada telefonom zovu sa posla, uputi da kaže da tata nije kod kuće što kod deteta stvara zbunjenost i vodi ga usvajanju lošeg obrasca ponašanja po uzoru na oca. 

Među učesnicima edukacija koji su predstavnici institucija sa teritorije opštine Novi Bečej, veliki broj je roditelja, a jedna od njih je i dr Azra Velisavljev iz Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ koja je pohvalila tronedeljni program edukacija. „Vrlo je poučno. Bilo je i zabavno i vrlo je upotrebljivo zato što ja kao roditelj deteta od tri i po godine i jedne novopridošle bebe imala sam prilike da mnogo ovih veština i metoda primenim u praksi tokom ove tri nedelje i mogu reći da su bile vrlo uspešne“, rekla je Velisavljev ovom prilikom. Ona se saglasila i da je pored edukativnog dela ovih radionica značajna i razmena iskustava sa drugim roditeljima koji prolaze kroz iste ili slične stvari sa svojom decom.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Priznanje „Zlatna amfora…

Nagradu „Zlatna amfora“, za izuzetne re...

novembar 13, 2020

Bečej: Danas 50 novozaraž…

Bečej: Na današnji dan 80 aktivnih sluča...

novembar 18, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 268 aktivnih sluč...

novembar 25, 2020

Novi Bečej: 31 lice poziti…

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR t...

novembar 14, 2020

Bečej: Danas 32 novozaraž…

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaj...

novembar 19, 2020

Potisje Bečej: Obustavljen…

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa rad...

novembar 26, 2020

Bečej: Nove mere Opštinsk…

Nove mere Opštinskog Štaba za Vanredne si...

novembar 14, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih sluč...

novembar 20, 2020

NAJNOVIJE

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih slučajeva zaraže...

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa radom u sedištu...

Bečej: Na današnji dan 268 aktivnih slučajeva zaraže...

Sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola, odno...

Bečej: Na današnji dan 191 aktivan slučaj zaražen ko...

Proverite da li posao zbog kojeg dolazite možete obavit...

NAJČITANIJE

Nagradu „Zlatna amfora“, za izuzetne rezultate u raz...

Bečej: Na današnji dan 80 aktivnih slučajeva zaražen...

Bečej: Na današnji dan 268 aktivnih slučajeva zaraže...

U trećem talasu, a prema rezultatima PCR testova, zaklj...

Bečej: Na današnji dan 83 aktivna slučaja zaraženih ...

JP „Potisje Bečej“: Prestaje se sa radom u sedištu...

FLICKR