U petak, 24. januara, u galeriji „Selo“ u Domu kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba slika našeg nedavno preminulog umetnika, Tibora Nađa. 

 

Shvatih da stvari istrošene, mažene, bačene, prezrene imaju dušu, priču koju pričaju nemo. Pokušah preneti na platno, naslikati to nešto što se očima ne vidi, nego, oseća, zrači, nešto između. S božijom pomoći, možda mi to i uspe. Dragi moji, ako poneko od vas oseti titraje energije, atmosfere, nemu priču prostora i vremena i počne razmišljati o njima – onda sam uspeo! Sud prepuštam vama“, piše u odlomku iz autobiografije Tibora Nađa koji su posetioci izložbe dobili uz programe, a u kojem je ovaj naš veliki slikar dao raison d'être, razlog postojanja, svoje umetnosti i prema kojem je i izložba (koja će Novobečejcima biti dostupna do 20. februara) i ponela ime. 

O veličini i značaju dela Tibora Nađa govorili su njegovi prijatelji i poznanici, a Aleksandar Bogdanović koji je poznavao Nađa više od trideset godina istakao je da onaj ko ga nije upoznao mnogo izgubio. „Teško da će da se ponovi jedna ličnost koja toliko oseća Vojvodinu i Banat kao što je to Tibika osećao. Ničim nije bilo pomućeno to naše prijateljstvo, mi smo ostali drugovi i mi smo i danas drugovi, bez obzira što njega nema, ali ako mu se ja pridružim uskoro tamo gore, opet ćemo biti zajedno“, rekao je Bogdanović dodavši da je deo Tibora Nađa ostao u galeriji gde su izložene njegove slike i gde je on mnogo godina radio i stvarao. 

Saglasan da je trag koji je Naš ostavio u kulturi i umetnosti Novog Bečeja, ali i šire, neizbrisiv, je i Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej. On je naglasio da je Tibor Nađ bio, pre svega, dobar čovek, neko sa kim se uvek moglo razgovarati i sarađivati, a da njegovo delo govori mnogo više nego što bi to mogao ijedan likovni kritičar. „Doprinos koji je Tibor Nađ ostavio opštini Novi Bečej, što se tiče slikarstva, ogroman je. On je jedan od velikih slikara koji su živeli i nisu više među nama, a koji su ostavili veliki trag“, rekao je Blažin ovom prilikom. Kako dodaje, ideja je bila da izložba bude u znaku muzike i dobre, pozitivne energije koja je vladala i u njegovom ateljeu dok je stvarao svoja dela. On je rekao i da su mnoge od izloženih slika iz privatne kolekcije porodica Nađ i Čajka, te da im je ovo prvo javno izlaganje. 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Novi Bečej: Zaključno sa …

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 1...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Regresiranje …

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji dan...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Prijave za vak…

Obaveštavaju se građani opštine Novi Be...

januar 20, 2021

NAJNOVIJE

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 aktivnih sluča...

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas je počela v...

Danas je počela imunizacija građana opštine Bečej pr...

Obaveštavaju se građani opštine Novi Bečej, koji že...

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

NAJČITANIJE

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

FLICKR