U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u subotu, 25. maja, održana je svečanost dodele nagrada učesnicima osmog festivala ilustracija “BookiLL Fest”, a ovom prilikom je otvorena i gostujuća izložba “Bibiane”, Međunarodne ustanove umetnosti za decu.

Najboljih 120 radova festivala “BookiLL” je, takođe, izloženo u Banatskom kulturnom centru.

Obe izložbe otvorene su do 6. juna ove godine.

Prisutne su pozdravili Radovan Vlahović, direktor i osnivač Banatskog kulturnog centra, kao i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej koja je i ove godine podržala festival ilustracija knjiga “BookiLL Fest”.

Na ovogodišnji festival čiji prvi deo je održan na Novosadskom sajmu u okviru Sajma knjiga pristiglo je više od 1700 radova iz 27 zemalja, a žiri koji su činili Slobodan Ivkov koji je predsedavao žirijem, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović, nije imao nimalo lak zadatak. Govoreći o najboljim radovima, Slobodan Ivkov je istakao da se pojam ilustracije sve više širi i menja što žiriranje čini utoliko zahtevnijim: “Pojam ilustracije i dalje se širi i to nije samo multimedijalna, nego je postala i globalna tema. Sve je postalo ilustracija. Izabrali smo sto dvadeset radova od hiljadu i sedamsto i jasno vam je koliko je to, onda, težak posao bio”. On je rekao i da se tehnike ilustrovanja menjaju, da se mogu nazvati, uslovno rečeno, kombinovanim tehnikama budući da gotovo uvek prolaze kroz neku kompjutersku obradu dok je ilustracija disciplina koja se sve teže definiše, a koja se sve više razlikuje i od stripa i od karikature. “Jedan od najzanimljivijih primera je pop ap Anamarije Vartabedijan koji je, u stvari, multimedijalan projekat. To je ilustracija video spota Nena Belana, hrvatskog muzičara kojeg mnogi znaju, a ona je to sve svela na trodimenzionalno izdanje, štampano u jednom primerku koje, istovremeno, izgleda kao LP iz onih dobrih, starih vremena” istakao je Ivkov.

Žiri je za najbolju ilustraciju knjige za decu nagradio Aleksu Jovanovića za ilustrovanje knjige “Prijatelji iz savane” dok je za najbolju ilustraciju pesničke knjige nagradu dobila Anamarija Vartabedijan za njenu knjigu “Zvijezda moga sna - Neno Belan”. Nagrada za najbolju ilustraciju prozne knjige pripala je Stefanu Georgesku iz Rumunije za knjigu “Kuća kafe”, a za najbolju foto-ilustraciju knjige naradu je dobila Ana Petrović za knjigu “Kowloon/Kowloon”

Ovom prilikom, otvorena je i gostujuća izložba “Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017” koja je organizovana u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu “Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije “Babka” iz Kovačice. Direktor ustanove “Bibiana”, Peter Tvrdonj, istakao je da sa Banatskim kulturnim centrom postoji višegodišnja saradnja: “Ja ne znam, tačno, koliko već sarađujemo. Sigurno više od pet godina. Ove godine smo doneli srpske ilustratore koji su učestvovali na međunarodnoj izložbi u Bratislavi. Sigurno ćemo sarađivati i u budućnosti. Ne sarađujemo samo sa Banatskim kulturnim centrom, sarađujemo i sa galerijom “Babka” koja nas je, praktično, i povezala za Banatskim kulturnim centrom”. On je dodao i da je ovo povezivanje sasvim logično kada se uzme u obzir značaj koji “BookiLL Fest” ima, kao i delatnost galerije “Babka” i “Bibiane”.

Žiri “BookiLL Fest” dodelio je i priznanja Viktoriji Fominioj (Rusija), za originalno ilustrovanje knjige za decu “Alisine avanuture u zemlji čuda”; Tijani Knežević (Srbija), za ilustrovanje knjige “Kućica na drvetu”; Mileni Vasojević (Srbija), za inovativni pristup ilustrovanju knjige-kalendara “Mala priča o velikom Mesecu”; Jefimiji Kocić (Srbija), za inovativne ilustracije u obliku QR kodova za knjigu “Vila Rosa”; Miroslavu Hrašku (Srbija), za originalni naivno- slikarski pristup ilustrovanju knjige za decu “Dečak iz graška: Mirko Hraško slika Janka Hraška”; Kristofu Devosu (Belgija), za originalne ilustracije knjige za decu “Mak pronalazi prijatelja”; i Alekosu (Aleksis Forero),(Kolumbija), za inovativne ilustracije, u obliku otiska prsta, za njegovu knjigu za decu “Rapito i Sapon”.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Produženje roka izvođenja…

Opština Bečej obaveštava o novom produž...

oktobar 09, 2020

Posao za elektromehaničara…

Posao za elektromehaničara u Novom Bečeju...

oktobar 14, 2020

Posao za jednog referenta r…

Posao za jednog referenta reklamacija u Pol...

oktobar 14, 2020

Bečej: Građani biraju gde…

Građani opštine Bečej i ove godine moći...

oktobar 14, 2020

8. Bečejski festival monod…

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:fem...

oktobar 14, 2020

Batez obišao teren u OŠ …

Fotografija: Opština BečejPokrajinski s...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Nove mere kriz…

Opštinski štab za vanredne situacije opš...

oktobar 14, 2020

Novi Bečej: Prvi „VINOFE…

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turi...

oktobar 14, 2020

NAJNOVIJE

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

NAJČITANIJE

Opština Bečej obaveštava o novom produženju roka izv...

Posao za elektromehaničara u Novom Bečeju. ...

Posao za jednog referenta reklamacija u Poletu. ...

Građani opštine Bečej i ove godine moći će da se iz...

Osmi Bečejski festival monodrame „Be:femon“ svečan...

Fotografija: Opština BečejPokrajinski sekretar za sp...

FLICKR