U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, u subotu, 25. maja, održana je svečanost dodele nagrada učesnicima osmog festivala ilustracija “BookiLL Fest”, a ovom prilikom je otvorena i gostujuća izložba “Bibiane”, Međunarodne ustanove umetnosti za decu.

Najboljih 120 radova festivala “BookiLL” je, takođe, izloženo u Banatskom kulturnom centru.

Obe izložbe otvorene su do 6. juna ove godine.

Prisutne su pozdravili Radovan Vlahović, direktor i osnivač Banatskog kulturnog centra, kao i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej koja je i ove godine podržala festival ilustracija knjiga “BookiLL Fest”.

Na ovogodišnji festival čiji prvi deo je održan na Novosadskom sajmu u okviru Sajma knjiga pristiglo je više od 1700 radova iz 27 zemalja, a žiri koji su činili Slobodan Ivkov koji je predsedavao žirijem, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović, nije imao nimalo lak zadatak. Govoreći o najboljim radovima, Slobodan Ivkov je istakao da se pojam ilustracije sve više širi i menja što žiriranje čini utoliko zahtevnijim: “Pojam ilustracije i dalje se širi i to nije samo multimedijalna, nego je postala i globalna tema. Sve je postalo ilustracija. Izabrali smo sto dvadeset radova od hiljadu i sedamsto i jasno vam je koliko je to, onda, težak posao bio”. On je rekao i da se tehnike ilustrovanja menjaju, da se mogu nazvati, uslovno rečeno, kombinovanim tehnikama budući da gotovo uvek prolaze kroz neku kompjutersku obradu dok je ilustracija disciplina koja se sve teže definiše, a koja se sve više razlikuje i od stripa i od karikature. “Jedan od najzanimljivijih primera je pop ap Anamarije Vartabedijan koji je, u stvari, multimedijalan projekat. To je ilustracija video spota Nena Belana, hrvatskog muzičara kojeg mnogi znaju, a ona je to sve svela na trodimenzionalno izdanje, štampano u jednom primerku koje, istovremeno, izgleda kao LP iz onih dobrih, starih vremena” istakao je Ivkov.

Žiri je za najbolju ilustraciju knjige za decu nagradio Aleksu Jovanovića za ilustrovanje knjige “Prijatelji iz savane” dok je za najbolju ilustraciju pesničke knjige nagradu dobila Anamarija Vartabedijan za njenu knjigu “Zvijezda moga sna - Neno Belan”. Nagrada za najbolju ilustraciju prozne knjige pripala je Stefanu Georgesku iz Rumunije za knjigu “Kuća kafe”, a za najbolju foto-ilustraciju knjige naradu je dobila Ana Petrović za knjigu “Kowloon/Kowloon”

Ovom prilikom, otvorena je i gostujuća izložba “Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017” koja je organizovana u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu “Bibiana” iz Bratislave i Galerijom Fondacije “Babka” iz Kovačice. Direktor ustanove “Bibiana”, Peter Tvrdonj, istakao je da sa Banatskim kulturnim centrom postoji višegodišnja saradnja: “Ja ne znam, tačno, koliko već sarađujemo. Sigurno više od pet godina. Ove godine smo doneli srpske ilustratore koji su učestvovali na međunarodnoj izložbi u Bratislavi. Sigurno ćemo sarađivati i u budućnosti. Ne sarađujemo samo sa Banatskim kulturnim centrom, sarađujemo i sa galerijom “Babka” koja nas je, praktično, i povezala za Banatskim kulturnim centrom”. On je dodao i da je ovo povezivanje sasvim logično kada se uzme u obzir značaj koji “BookiLL Fest” ima, kao i delatnost galerije “Babka” i “Bibiane”.

Žiri “BookiLL Fest” dodelio je i priznanja Viktoriji Fominioj (Rusija), za originalno ilustrovanje knjige za decu “Alisine avanuture u zemlji čuda”; Tijani Knežević (Srbija), za ilustrovanje knjige “Kućica na drvetu”; Mileni Vasojević (Srbija), za inovativni pristup ilustrovanju knjige-kalendara “Mala priča o velikom Mesecu”; Jefimiji Kocić (Srbija), za inovativne ilustracije u obliku QR kodova za knjigu “Vila Rosa”; Miroslavu Hrašku (Srbija), za originalni naivno- slikarski pristup ilustrovanju knjige za decu “Dečak iz graška: Mirko Hraško slika Janka Hraška”; Kristofu Devosu (Belgija), za originalne ilustracije knjige za decu “Mak pronalazi prijatelja”; i Alekosu (Aleksis Forero),(Kolumbija), za inovativne ilustracije, u obliku otiska prsta, za njegovu knjigu za decu “Rapito i Sapon”.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Prijavite se za dobijanje s…

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” ...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 4. ja…

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 akt...

januar 04, 2021

Bečej: U sredu akcija dobr…

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u O...

januar 04, 2021

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

NAJNOVIJE

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

NAJČITANIJE

Organizatori akcije “Posadi svoj hlad” pozvali su sv...

Bečej: Zaključno sa 4. januarom - 270 aktivnih slučaj...

U sredu 6. januara od 8 do 12 časova, u OŠ "Zdravko Gl...

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

FLICKR