U ponedeljak, 23. septembra, predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, posetio je Bočar, a povod poseti je početak radova na rekonstrukciji kompleksa dvorca Hertelendi koji je poslednjih godina bio u žiži interesovanja.

Pokrajinska Vlada izdvojila je 361 milion dinara za rekonstrukciju kompleksa, a obnovljeni dvorac trebalo bi da bude prostor u kome će se realizovati predškolskog i ranog školskog uzrasta, od 6 do 10 godina starosti, kao što su boravak u prirodi, rekreacija, ali i obrazovni programi.

Govoreći o radovima na dvorcu, Mirović je rekao: „Mi smo izdvojili značajna finansijska sredstva, 361 milion, za ove radove jer kroz novu projektnu dokumentaciju rekonstruišemo i ovaj objekat koji se nalazi iza nas, gradimo novi objekat za smeštaj sto dvadeset dece u jednoj grupi, gradimo jednu malu salu za sportske aktivnosti, rekonstruišemo park u površini od gotovo šest hektara. Pravimo, praktično, novi centar za našu predškolsku i osnovnoškosku decu do četvrtog razreda osnovne škole, za decu iz cele Srbije koja će ovde moći u jednodnevnom, dvodnevnom ili trodnevnom boravku da osete staro srpsko, vojvođansko selo, da osete običaje, da obiđu poljoprivredna domaćinstva, da uz pomoć kulturnih poslenika iz ove opštine nešto nauče, da prođu rekreativnu nastavu, da gradimo sve ono što Vojvodina nije imala, a imaće kada ovaj objekat bude završen“. On je istakao i da je rok za završetak radova dve stotine i sedamdeset dana, a da radove izvodi „Modulor“ d.o.o. iz Beograda. On je rekao i da je aktuelna vlast u Pokrajini spremna i sposobna da dovrši ovakav kapitalni projekat koji je godinama stajao nedovršen i koji je bio predmet zloupotreba. Prema njegovim rečima, sudski veštaci utvrdili su da je na prethodnom projektu rekonstrukcije dvorca Hertelendi, započetom 2011. godine, nestalo čak pedeset miliona dinara.

Zadovoljan početkom radova je i prvi čovek opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je iskoristio priliku da se zahvali pokrajinskoj administraciji koja je opredelila sredstva za renoviranje dvorca u Bočaru. „Ovo je pitanje od životnog značaja za naseljeno mesto ovako malo kao što je Bočar. Ukoliko bude preduzetničkog duha u stanovnicima, verujem da ovo selo može da zaustavi dalje propadanje. Ovo je prvi korak koji će, zajedno sa Vladom AP Vojvodine, opština raditi. U pripremi je dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za izgradnju fiskulturne sale osnovne škole „Dositej Obradović“ u Bočaru. Činimo sve što je u našoj moći da sprečimo odlazak stanovnika iz Bočara“, rekao je Maksimović prilikom obilaska dvorca Hertelendi. On je naglasio i da lokalna vlast ima plan za svako naseljeno mesto u opštini, pa, tako i za Bočar.

Obilasku dvorca prisustvovao je i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Dvorac Hertelendi sagrađen je pre 169 godina, a do 2005. godine u ovom dvorcu bila je smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je ovaj objekat napušten i urušen.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: Predsednik pri…

U toku je Dečja nedelja, koja se ove godin...

oktobar 08, 2020

Novi Bečej: U četvrtak …

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 ...

oktobar 19, 2020

Obeležena 76. godišnjica …

Odavanjem pošte borcima koji su stradali u...

oktobar 08, 2020

3. Sednica SO Bečej: Usvoj…

Danas je održana treća sednica Skupštine...

oktobar 19, 2020

U petak, 9. oktobra, bez st…

Sutra bez struje delovi Bečeja. ...

oktobar 08, 2020

U utorak, 13. oktobra, bez …

U utorak, 13. oktobra, bez struje delovi No...

oktobar 08, 2020

Predstava „Laži me” ko…

Nakon dva odlaganja zbog situacije sa epi...

oktobar 08, 2020

Produženje roka izvođenja…

Opština Bečej obaveštava o novom produž...

oktobar 09, 2020

NAJNOVIJE

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

NAJČITANIJE

U toku je Dečja nedelja, koja se ove godine obeležava ...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

Odavanjem pošte borcima koji su stradali u Drugom svets...

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

Sutra bez struje delovi Bečeja. ...

U utorak, 13. oktobra, bez struje delovi Novog Bečeja. ...

FLICKR