Na 79. sednici opštinskog veća održanoj u petak, 23. novembra u Novom Bečeju, jedna od glavnih tema na dnevnom redu bio je rebalans opštinskog budžeta o kome će odlučivati skupština opštine krajem naredne nedelje.

 

Povod rebalansu je činjenica da će opština Novi Bečej morati da plati negde oko 20 miliona dinara, odnosno, trećinu ukupnog duga za transport mosta koji je svojevremno trebalo da povezuje opštine Bečej i Novi Bečej, a koji, na kraju, i nije postavljen ovde.

Govoreći o ovoj temi, Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je: “U kratkom roku doneta je odluka o rebalansu budžeta s obzirom na to da nas očekuje plaćanje duga za most iz 2003. godine koji iznosi 63 miliona dinara zajedno sa zateznom kamatom. Postignut je dogovor sa opštinom Bečej i treba da se potpiše zajednički, trojni sporazum između pokrajinskog sekretarijata za finansije AP Vojvodine, opštine Bečej i opštine Novi Bečej oko otplate tog duga. S obzirom na to da je presuda Apelacionog suda pravnosnažna već dobrim delom godine, vrši se pritsak na ove dve opštine da izmire svoja dugovanja. Koliko su ta dugovanja nerealna, zato što je neko svojevremeno želeo da bude dobar i da pokloni taj most, a da pri tome dug ostavi samom sebi, odnosno građanima opštine Novi Bečej. Zato građani naše opštine treba da znaju da, eto, zbog nečijeg hira iz 2003. godine opština sada mora da izdvoji između 20 i 25 miliona dinara kako bi platila dugovanje za most koji ni nemamo jer je on u Adi”. On je još jednom podsetio da, iako, opština plaća taj dug, on se, u stvari, plaća sredstvima poreskih obveznika, te su tako, u stvari, građani ti koji vraćaju dug.

Ipak, da nije sve tako crno ukazuje i činjenica da će rebalansom budžeta obe osnovne škole u Novom Bečeju dobiti sredstva da rekonstruišu svoje objekte. “Konkretno se radi o rekonstrukciji sportskog terena u Osnovnoj školi „Josif Marinković“ koji će biti otvoren ne samo za školu i njene đake, nego i sve građane tog dela naseljenog mesta, odnosno Vranjeva, jer tamo zaista nema nijednog sportskog terena. Sa druge strane, radi se o rekonstrukciji dela fasade Osnovne škole „Miloje Čiplić“ što je, takođe, više godina neophodno” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej. On je istakao i to da je na sednici Veća doneto više odluka o komunalnim taksama i porezima: “Ono što je bitno, a doneto je ovoj sednici opštinskog veća je donošenje standardnih odluka o komunalnim taksama, o utvrđivanju osnovice poreza na nekretnine za 2019. godinu i tu se ništa drastično nije ni desilo, iako smo zaista u nekom trenutku imali mogućnost da na pojedine kategorije, i to ne samo mogućnost, nego u nekoj meri i obavezu, podignemo i četiri ili pet puta poreze. Opštinsko veće je, ipak, donelo odluku da to ne rade, nego da zadrže nivo cena u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na to da su pojedine cene nekretnina zaista otišle u nebesa. Mi funkcionišemo tako što lokalna smouprava dobija ugovore o kupoprodaji koji su overeni kod notara i na osnovu toga lokalna samouporava utvrđuje osnovicu poreza

Pored budžeta, na dnevnom redu se našao i statut opštine Novi Bečej. Naime, u toku je postupak usaglašavanja ovog akta sa pozitivnim pravom, nedavno je održana i javna rasprava o nacrtu novog statuta, a u okviru staturnih izmena i dopuna predviđeno je da opština Novi Bečej, u skladu sa zakonom, dobije i svoj grb, zastavu i zvanični praznik. Predloženo je da praznik bude 26. novembar budući da je tog dana 1959. godine prvi put opština Novi Bečej definisana u sadašnjim granicama. Maksimović je o ovome rekao: “Opštinski većnici su doneli jednoglasnu odluku da upute predlog Skupštini opštine, s obzirom na to da je u međuvremenu održana javna rasprava, učestvovali su građani, tako da je donet grb opštine Novi Bečej, jer opština Novi Bečej nije imala svoj grb i praktično je „zloupotrebljavala“ na neki način, ne mislim to u nekom lošem smislu, grb Mesne zajednice Novi Bečej. Grb je, praktično, stilizovani grb Mesne zajednice s obzirom na to da je on opšteprihvaćen već skoro dve decenije

Skupština će na sledećoj sednici odlučivati i o predlogu Veća da se za direktora Doma zdravlja imenuje sadašnji vršilac dužnosti direktora, dr Žarko Đorđević, a za direktora Centra za socijalni rad sadašnja direktorka kojoj ističe mandat, Vesna Davidović.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: Predsednik pri…

U toku je Dečja nedelja, koja se ove godin...

oktobar 08, 2020

Novi Bečej: U četvrtak …

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 ...

oktobar 19, 2020

Obeležena 76. godišnjica …

Odavanjem pošte borcima koji su stradali u...

oktobar 08, 2020

3. Sednica SO Bečej: Usvoj…

Danas je održana treća sednica Skupštine...

oktobar 19, 2020

U petak, 9. oktobra, bez st…

Sutra bez struje delovi Bečeja. ...

oktobar 08, 2020

U utorak, 13. oktobra, bez …

U utorak, 13. oktobra, bez struje delovi No...

oktobar 08, 2020

Predstava „Laži me” ko…

Nakon dva odlaganja zbog situacije sa epi...

oktobar 08, 2020

Produženje roka izvođenja…

Opština Bečej obaveštava o novom produž...

oktobar 09, 2020

NAJNOVIJE

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

U subotu je održan prvi "Vinofest Potisja", organizovan...

Posao za terenske komercijaliste. ...

Pozorišna manifestacija „Dani Laze Telečkog“ koja ...

Klaster Potiskog regiona u saradnji sa turističkom orga...

NAJČITANIJE

U toku je Dečja nedelja, koja se ove godine obeležava ...

U četvrtak 22. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Domu ...

Odavanjem pošte borcima koji su stradali u Drugom svets...

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Be...

Sutra bez struje delovi Bečeja. ...

U utorak, 13. oktobra, bez struje delovi Novog Bečeja. ...

FLICKR