Održana poslednja sednica skupštine opštine Novi Bečej u odlazećoj godini.

 

Odbornici skupštine opštine Novi Bečej zasedali su 29. decembra šesti put u aktuelnom sazivu. Na ovom, poslednjem ovogodišnjem zasedanju, prva tačka dnevnog reda i ključna tema sednice bila je rasprava o budžetu za narednu godinu.

Prema rečima Saše Maksimovića, predsednika opštine Novi Bečej, budžet za 2017. godinu je osmišljavan i kreiran kao štedljiv, ali sa dosta prostora da bude i razvojni, investicioni. Ipak, kako naglašava Maksimović, veliki problem predstavljaju preuzete obaveze i dugovanja koji su “nasleđeni” od prethodnih lokalnih vlasti koji u mnogome otežavaju ovakvo budžetiranje. Pre svega, tu se misli na dugovanja Doma zdravlja opštine Novi Bečej za koja lokalna samouprava još traži održivo rešenje. Prvi čovek novobečejske opštine podvukao je i da su mere štednje prisutne u velikom broju budžetskih stavki, a naročito u aspektu troškova direktnih budžetskih korisnika. Da se podsetimo, prema novoj zakonskoj regulativi, u direktne budžetskte korisnike spadaju kabinet predsednika opštine, opštinska uprava, skupština opštine i opštinsko veće što su stavke koje su u novom budžetu za nekih 20 miliona manje nego u budžetu za 2016. godinu.

Opozicioni odbornici kritikovali su sam postupak izrade budžeta izrazivši želju da budu aktivnije uključeni u diskusiju i raspodelu sredstava prema budžetskim stavkama. Ivica Milankov, odbornik Srpske radikalne stranke, kao propust je istakao nepostojanje sredstava odvojenih za finansiranje pratilaca za decu sa posebnim potrebama, a Saša Šućurović, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine, usprotivio se budžetskom davanju od 2.500.000 dinara za preduzeće Vojvodina Spa D.O.O. ocenivši ga kao netransparentno. Ipak, obojicu je demantovao predsednik opštine, Saša Maksimović, koji je obrazložio da novac za decu sa posebnim potrebama postoji, ali da je raspodeljen na druge stavke, na sličan način kako su sredstva za jednokratnu socijalnu pomoć premeštena iz ingerencija predsednika opštine na Centar za socijalni rad. Što se Vojvodina Spa tiče, on je objasnio i da će to preduzeće biti restruktuirano i prilagođeno da funkcioniše na sličan način kao nedavno likvidirana kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Cela rasprava o budžetu, uključujući i raspravu o amandmanima, trajala je skoro pet sati. Ipak, ono što je obeležilo ovu sednicu jeste istinski parlamentarna atmosfera. I vlast i opozicija radile su konstruktivno i kroz dijalog što su pohvalili mnogi za skupštinskom govornicom. Predsednik Maksimović još jednom je naglasio da će vladajuća većina uvek prihvatati ono što je korektno i što koristi svim građanima opštine. Kao pozitivan primer istakao je amandman odbornika LSV o povećanju sredstava za farmersku zonu u naseljenom mestu Kumane koji je prihvaćen već na sednici opštinskog veća koje je i predlagač budžeta.  Budžet je usvojen većinom od 18 glasova.

Novi budžet projektuje 966.215.000 dinara primanja i 1.066.215.000 izdataka što ga čini nešto većim od prethodnog koji je sa prihodne strane iznosio 934.607.000, a sa rashodne 966.200.000 dinara.

Među drugim temama o kojima je bilo reči na ovoj sednici skupštine građanima je posebno interesantna ona koja se tiče dugovanja Doma zdravlja. Naime, na inicijativu grupe odbornika predvođene Nikolom Arsenovim, u dnevni red je uvršteno i donošenje odluke o formiranju anketnog odbora koji će se baviti pitanjem nastanka i strukture pomenutih dugova koji prema rečima čelnika opštine Novi Bečej iznose negde oko 130.000.000 dinara. Posle kraće rasprave, usvojena je odluka da se odbor formira i to tako da ga čine četiri odbornika iz odborničke grupe SNS, dva iz odborničke grupe LSV, dva iz odborničke grupe “Miša Vrebalov” i jedan iz odborničke grupe SRS.

Takođe, na predlog odbornice LSV, Nevene Subotić, u dnevni red je uvršten i predlog da se Laslo Šuranji, naš istaknuti paraolimpijac, proglasi počasnim građaninom opštine Novi Bečej. Ovaj predlog je naišao na univerzalno odobravanje i ova odluka doneta je jednoglasno čime je ovom sportisti odato još jedno i više nego zasluženo priznanje.

Uz ovo, usvojena je odluka o uspostavljanju saradnje sa ruskim gradom Novočerkaskom čime je poslovni i prijateljski odnos između naše opštine i ovog grada stavljen i u zvaničnu formu i prepoznat kao pitanje od značaja za Novi Bečej.

Sednici je prisustvovalo 29 od 31 odbornika, odlučivalo se o 15 tačaka dnevnog reda, a ukupno zasedanje je trajalo nešto više od šest sati.

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Zaključno sa 10. j…

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 ak...

januar 10, 2021

Književnost kao mala besmr…

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „P...

januar 10, 2021

Bečej: Odeljenje fizikalne…

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitaci...

januar 11, 2021

Italiko upošljava 4 lica

Italiko upošljava 4 lica. ...

januar 11, 2021

Pčelari prijavili Lidl tr…

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS...

januar 12, 2021

Novi Bečej: Zaključno sa …

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 1...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Regresiranje …

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji dan...

januar 18, 2021

Novi Bečej: Prijave za vak…

Obaveštavaju se građani opštine Novi Be...

januar 20, 2021

NAJNOVIJE

Bečej: Zaključno sa 20. januarom - 100 aktivnih sluča...

U Domu zdravlja opštine Novi Bečej, danas je počela v...

Danas je počela imunizacija građana opštine Bečej pr...

Obaveštavaju se građani opštine Novi Bečej, koji že...

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

NAJČITANIJE

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

FLICKR