Lokalna samouprava je prošle godine konstatovala realan problem građana opštine sa fekalnom i atmosferskom kanalizacijom. Od tada je izgrađeno, bezmalo, dva kilometra kanalizacije, a uložen 21 milion dinara.

Trenutno su u toku radovi za 16 miliona dinara, namenjenih prvenstveno takozvanom šušanjskom slivu u Novom Bečeju. Ovaj deo naselja nalazi se u depresiji i ima problem posle svake veće kiše i da zato predstavlja najkritičnije područje na teritoriji opštine. Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej najavljuje da će lokalna samouprava konkurisati za još sredstava.
-Konkurisali smo za novih 20 miliona dinara pri Upravi za kapitalna ulaganja i verujem da ćemo ostvariti ta sredstva, čime bismo za kritični deo Novog Bečeja, izgradnjom fekalne kanalizacije, praktično rešili trajno. Dodatni problem je što, poslednjih 15 godina, niko nije čistio atmosfersku kanalizaciju. Sada JP „Komunalac“ vrši izmuljivanje kompletnog šušanjskog sliva, čime ćemo rešiti u narednih 15 godina ovaj problem. Svaka lokalna samouprava mora ozbiljno da pristupi tom problemu. Ono što je osnova jeste dobar projekat, u suprotnom sredstva ćete teško dobiti. Kada napravite dobar projekat sve će ići svojim tokom. Morate konstatovati problem, a onda pristupiti njegovom rešavanju, a ne zanemarivati ga. Problem atmosferske kanalizacije rešava naše komulno preduzeće sredstvima iz budžeta opštine, a što se tiče fekalne kanalizacije ozbiljna sredstva su dali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Uprava za kapitalna ulaganja, uz učešće, naravno i opštine. Kada sve ovo bude završeno, ostaće još dve manje paralelene ulice, koje možemo završiti sopstvenim sredstvima, odnosno iz budžeta opštine. Tada možemo da pređemo na ostatak naselja, kao i ostala naseljena mesta opšine. Predstoji nam i rekonstrukcija vodovoda, ali ćemo paralelno raditi rekonstrukciju kanalizacije, odnosno atmosferskih kanala u svim naseljenim mestima. To je svakako tema za budućnost i za ozbiljnu projektnu dokumentaciju.


Ivan Bošnjak, direktor JP „Urbanizam i putevi“, kaže da će ceo šušanjski sliv, kada je fekalna kanalizacija u pitanju, biti završen kada se završe radovi i na glavnom kolektoru u ulici Vlade Kolarova, odnosno na sekundarnoj mreži u poprečnim ulicama, koje se naslanjaju na glavni kolektor.
-Novi Bečej je izuzetno ugrožen sa aspekta hidrologije, posebno šušanjski sliv, gde imamo veoma velikih problema sa evakuacijom otpadnih voda, kako atmosferskih, tako i fekalnih. JP „Urbanizam i putevi“ je izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju fekalne kanalizacije u ovom delu naselja. Izgradnja se izvodi fazno. U toku su radovi u ulicama Miloje Čiplić i Dositejevoj, od ulice JNA do Petefi Šandora, odnosno Zmaj Jovina, od Narodnog fronta do Petefi Šandora. Ukupna dužina kanalizacije je oko 1.840 metara. Prečnik cevi koje se ugrađuju je fi 250. Izgradnjom ove kanalizacije biće obezbeđeno oko 160 katastarstkih parcela, odnosno 160 domaćinstava.

Danilo Gurjanov
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Svečano obeležen Dan oslo…

Intoniranjem ruske i srpske himne, i polaga...

oktobar 05, 2021

„Most prijateljstva” - …

Uz podršku opštine Novi Bečej, Udruženj...

oktobar 05, 2021

Kompanija Agrotech otvorila…

Kompanija Agrotech je svečano otvorila naj...

oktobar 03, 2021

Nedimović i Božić poseti…

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović...

oktobar 03, 2021

Dom zdravlja Bečej: vakcin…

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju o pro...

oktobar 05, 2021

Novi Bečej: u petak Zonska…

U galeriji "Selo" Doma kulture opštine Nov...

oktobar 05, 2021

Bečej: U petak premijera p…

Premijera predstave "Pozorišne priče" u k...

oktobar 05, 2021

Toplana Bečej: Od danas kr…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

oktobar 07, 2021

NAJNOVIJE

U četvrtak i petak, 14. i 15. oktobra, bez struje delov...

Posao za kuvara ...

Društvo Intelektualaca Braća Tan kao partner iz Srbije...

U okviru „Dečije nedelje“, „Glavaševu kuću“ u...

Na 35. sednici Opštinskog veća opštine Novi Bečej, ...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava kupce ...

NAJČITANIJE

Intoniranjem ruske i srpske himne, i polaganjem venaca n...

Uz podršku opštine Novi Bečej, Udruženje za pružanj...

Kompanija Agrotech je svečano otvorila najsavremeniji p...

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinsk...

Iz Doma zdravlja Bečej obaveštavaju o promenama što s...

U galeriji "Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej u pe...

FLICKR