U sredu, 28. juna, potpisani su ugovori između predstavnika opštine Novi Bečej i troje mladih poljoprivrednika iz Kumana koji će zahvaljujući projektu “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana.

 

Projekat koji su sproveli Omladinski klub Novog Bečeja i RCR Banat iz Zrenjanina u saradnji sa opštinom Novi Bečej obuhvatio je šestomesečnu teorijsku i praktičnu obuku, a izgrađena su i tri plastenika. Kako kažu sprovodioci, ideja projekta je bila da se kroz međusektorski pristup kreiraju uslovi za razvoj povrtarstva kako bi se doprinelo smanjenju nezaposlenosti u opštini Novi Bečej. Poljoprivrednici će plastenike koristiti naredne dve godine, posle čega će oni biti ustupljeni nekim novim polaznicima, a do tada bi trebalo da sadašnji korisnici postanu potpuno samostalni poljoprivredni proizvođači.

Duško Matić jedan je od ratara koji su prošli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim rečima, veoma je zahvalan na ukazanoj šansi, a ideju da se uključi u ovakav posao dobio je radeći za privatnika. “Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam rešio da pokušam” rekao je Matić stojeći ispred plastenika koji će u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako kaže, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naročito, zimi.

Koordinator projekta, Kristijan Lukić, istakao je da je projekat realizovan sredstvima ministarstva omladine i sporta, a da je danas izvršena primopredaja izgrađenih plastenika. “Potpisani su ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti ove inkubatore, ove plastenike i samim tim unaprediti i naučiti da rade u toj oblasti i nadamo se da će posle dve godine, kada izađu iz plastenika, postaviti svoje i nastaviti da se bave tim poslom” rekao je Lukić komentarišući današnje potpisivanje ugovora.

I Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, zadovoljan je rezultatima projekta. Kako je rekao, za organizatore je projekat završen, ali za mlade ratare tek počinje. “Ovaj poljoprivredni inkubator je, inače, drugi za opštinu Novi Bečej, predstavlja šansu da naši sugrađani dobiju besplatno te plastenike i rasad i da ulože samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogućnost da sami zasnuju svoju proizvodnju što vidimo i kao najveći benefit ovog projekta” istakao je Svilengaćin.

Inače, ukupna vrednost projketa iznosila je 2.916.700 dinara. Finansijska sredstva Ministarstva omladine i sporta iznosila su 1.916.700 dinara, dok je Opština Novi Bečej sufinansirala projekat u iznosu od 1.000.000 dinara


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Novi Bečej: u petak Zonska…

U galeriji "Selo" Doma kulture opštine Nov...

oktobar 05, 2021

Bečej: U petak premijera p…

Premijera predstave "Pozorišne priče" u k...

oktobar 05, 2021

Toplana Bečej: Od danas kr…

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obave...

oktobar 07, 2021

Izgradnja kanalizacione mre…

Na 35. sednici Opštinskog veća opštine N...

oktobar 07, 2021

Učenici OŠ „Petar Konjo…

U okviru „Dečije nedelje“, „Glavaše...

oktobar 07, 2021

Društvo Intelektualaca Bra…

Društvo Intelektualaca Braća Tan kao part...

oktobar 08, 2021

Posao za kuvara u Bečeju

Posao za kuvara ...

oktobar 13, 2021

Posao za noćnog čuvara

Posao za noćnog čuvara. ...

oktobar 02, 2021

NAJNOVIJE

U četvrtak i petak, 14. i 15. oktobra, bez struje delov...

Posao za kuvara ...

Društvo Intelektualaca Braća Tan kao partner iz Srbije...

U okviru „Dečije nedelje“, „Glavaševu kuću“ u...

Na 35. sednici Opštinskog veća opštine Novi Bečej, ...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava kupce ...

NAJČITANIJE

U galeriji "Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej u pe...

Premijera predstave "Pozorišne priče" u koprodukciji G...

Javno preduzeće „Toplana” Bečej obaveštava kupce ...

Na 35. sednici Opštinskog veća opštine Novi Bečej, ...

U okviru „Dečije nedelje“, „Glavaševu kuću“ u...

Društvo Intelektualaca Braća Tan kao partner iz Srbije...

FLICKR