Trećeg dana Gospojine, nastavio se bogat program domaćina.
Pored raznovrsnih štandova Etno bazara koji traje do nedelje, mnogobrojni posetioci imali su priliku da uživaju i u Dečijoj ulici, konceptu koji je sve popularniji, a namenjen je najmlađima. Na Tisi je održan i plivački maraton, pa su svi zainteresovani plivači imali prilku i da okušaju svoju sreću i takmiče se u svojoj katagoriji. Svoju sreću i ove godine okušao je voditelj Gospojine, čuveni Ivan Zeljković, Zeka milioner. Nastavljene su i aktivnosti namenjene poljoprivrednicima u okviru 2. Gospojinskog Poljo festa. Tokom dana su održavani paneli, a posetioci su imali prilku i da vide konkretan rad izložene mehanizacije na organizovanom spitu. U prepodnevnim časovima je najpre održan godišnji susret Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju Glavaševa kuća, prema rečima predsednika Kluba, Branislava Vojnova, noseća tema je bila 180 godina od rođenja dr Vladimira Glavaša: “Program je vrlo zanimljiv i interesantan. Prvo imamo analizu i iznošenje rada od prethodne godine. Događaji su: uručivanje priznanja povodom godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februara, zatim učešće u Noći muzeja, pa smo imali jednu lepu manifestaciju pečenja rakije na tradicionalan način, sada imamo godišnji susret, a zatim manifestaciju muljanja grožđa, takođe na tradicionalan način. Imamo sve veći odziv novih članova, pristalica.”
Mnogobrojna deca i njihovi roditelji uživali su juče u toku dana u aktivnostima Dečije ulice, koja traje i danas, u nedelju 24. avgusta.
Olivera Mihajlov, učiteljica: “Već četvrtu godinu uspešno organizujemo likovne radionice sa decom, moj tim i ja, sačinjen od dve učiteljice i dve vaspitačice. Svake godine se trudimo da se likovne radionice ne ponavljaju i uvek spremamo nove aktivnosti za decu. Mislim da je ove godine odziv najveći do sad. Vrlo smo zadovoljni i prelepo je videti osmeh na dečijim licima.”
U organizaciji Dečije ulice već godinama učestvuju aktivisti i volonteri Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej, kao i volonteri u okviru Gospojinskog kampa.
Dragan Martinović, zamenik koordinatora Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej: “Asocijacija mladih opštine Novi Bečej sa KZM-om već četvrtu godinu za redom organizuje Dečiju ulicu sa ciljem da se animiraju najmlađi posetioci Gospojine. Tom prilikom organizujemo motoričke, kreativne i edukativne radionice. Zjedno sa volonterima kreiramo ukrase kojima je ovaj prostor ukrašen, što ovaj ambijent pretvara u jednu vrlo zanimljivu ulicu koja najmlađima nudi edukativan i kvalitetan program tokom ovog vikenda.”
Ana Cagić, volonterka iz Beograda: “Dečiju ulicu je organizovala KZM u saradnji sa Asocijacijom za mlade. Veći deo programa su pripremili volonteri, radionice su besplatne, sa ciljem da se mladi zabave i uključe u porodični program, kakvog je karaktera Gospojina.”
Tradicionalno prepoznatljiv program u okviru Gospojine, a takođe namenjen najmlađima, svake godine priprema Narodna biblioteka u okviru svoje Avlije zabavlije. Po 7. put Narodna biblioteka imala je priliku da ugosti i svoje drugare iz Beograda, iz Zvečanske ulice. Ovogodišnja Avlija zabavlija je 16. po redu, kaže Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke: “I deci i roditeljima smo pripremili pravi šou, školu za klovnove, čekaju ih Snežana i veštica i naravno klovnovi. Išli smo i u Dečiju ulicu i deca su se tamo jako prijatno osećala. Pozvali smo i hor Osnovne škole „Josif Marinković“, hor roditelja, da otpevaju pesmu „Happy day“, jer mislim da im je mesto upravo na ovoj manifestaciji. A gde su naše mame i hor roditelja, tu su i perkusionisti, bez kojih je nezamislivo jedno ovakvo dešavanje.”
Još jedan vrlo bitan događaj organizovan je u toku 3. dana Gospojine u Novom Bečeju. U pitanju je prvi Otvoreni balkanski vušu šampionat koji je zvanično overen i od strane Evropske vušu federacije. Srpski kung-fu vušu savez sa sedištem u Novom Bečeju otvoren je pre svega godinu i po dana, a već se u Novom Bečeju održava ovakvo takmičenje, zadovoljan je njegov predsednik, Radenko Tadić: “To je velika čast za nas i to je samo potvrda našeg rada i pravca koji smo izabrali. Ove godine smo imali sreće da nam je svoje učešće potvrdila ekipa Kazahstana. Oduševljeni su gostoprimstvom i bezbednošću. Takođe, tu je i češka ekipa, koja je fantastična, koja je osvojila sve zlatne medalje, osim u borbi sa našim Novobečejcem Kormanjoš Ferencom. Sa nama je i 21 predstavnik u ekipi Bugarske i predstavnik Balkanske federacije, gospodin Georgije Denihin. Došli su i Mađari, par klubova iz Bosne, Makedonci su danas otkazali zbog prevoza, reprezentacija Nigerije zbog problema sa ebolom nije dobila vize. Predstavnik kazahstanske federacije Murat Tumarov, koji je inače predsednik Saveza regiona centralne Azije, je obećao da će dovesti još 5 zemalja. Već smo deseti put deo Gospojine i želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja nam uvek daje sve svoje resurse na uslugu.”
Kao i uvek, vrhunac svakog Gopojinskog dana nastupi u večernjim časovima, na besplatnim koncertima na obali Tise. Veče 3. dana Gospojine je svakako bilo vrlo uzbudljivo. Najpre zbog kiše koja je pomerila početak prvog koncerta, a zatim i zbog fenomenalnih koncerata koji su potrajali dugo u noć. Najpre je nastupila rok grupa iz Mađarske, Zanzibar, koja je prva zagrejala atmosferu i izvela nekoliko biseva. Zatim je usledio koncert legendarne grupe Kerber, koji je atmosferu doveo do usijanja, pa nisu smetale ni kapi kiše koje su povremeno padale na oduševljenu publiku. Ovacije tokom ovog koncerta usledile su i za vreme spontanog izlaska na scenu Bore Đorđevića u toku pesme “Čovek od meda”, čemu se nije nadao ni Gale, frontmen Kerbera: “Koristim priliku da pozdravim Novi Bečej. Publika je izvanredna, kao i sam Novi Bečej. Produkcija je fantastična, sve je u startu bilo kako valja. Na Gospojinske dane dolaze gospoje, a ovde je bilo i gospojica. Imamo i odlično društvo, Riblju čorbu. Kad smo pričali o tome, kažu 40.000 ljudi, a mi smo pomislili 4.000, kažu, dobro smo čuli, 40.000. Impozantna scena, cela priča i svaka čast svima vama koji ste ovde bili večeras. Ne bismo bili danas na bini da nemamo tu neku energiju, Kerber voli veliku scenu i prija nam, tada se osećamo kao svoj na svome. Mi smo večeras radili skraćeni program, kiša nam je smetala svima, tako da smo preskočili million balada. Nismo uspeli da odsviramo neke pesme koje smo hteli da posvetimo baš Novom Bečeju. Novom Bečeju ne znam šta da kažem. Od srca hvala, očekivali smo dobro raspoloženje, srećan sam što smo večeras svirali. Bilo je izvanredno, vidim publici nije smetalo loše vreme, svi su mokri, ali su pevali kao da je bilo najsunčanije. Ne znam koji je ovde broj ljudi, ali potvrdili ste onu priču, ovo je veće od Gitarijade. Podseća na Beer Fest, a to je, prema mom mišljenju, najveće u Srbiji. Još jednom moram reći da je publika bila fantastična, skidam kapu. Moram pohvaliti i organizatore, produkcija je savršena, ljudi u bekstejdžu su odlično radili svoj posao. Sve je odrađeno profesionalno, to mi govori da imate dugu tradiciju i srećan sam što mogu da kažem da smo bili večeras kod vas.”
Na samom kraju 3. dana Gospojine, kao jagoda na šlagu, usledio je fenomenalan koncert legedni domaćeg roka, grupe Riblja čorba, koji su održali koncert za pamćenje, a koji je trajao više od 3 sata. Publika ništa manje nije ni očekivala od čuvenog Bore Đorđevića, koji je pred koncert izjavio sledeće: “Postoji neka pozitivna trema, neko uzbuđenje. Ovoga puta Tisa čini da to uzbuđenje bude više i jače. Mi uvek želimo da se dokažemo jer smo mladi i perspektivni. Uvek postoji to neko uzbuđenje koje nestaje kad počnemo prvu pesmu i kada ljudi počnu da pevaju sa nama, a onda sve teče, kao Tisa. Četiri generacije su rasle uz Riblju čorbu i mi smo vrlo ponosni na to što ljudi odrastaju uz nas i što na koncertima imamo zastupljene sve generacije. Novi Bečej je sjajan, bili smo pre neki dan kad smo se vraćali iz Rumunije i svratili smo na ručak sa organizatorima. Tada je bilo mnogo lepše jer nije padala kiša. Drago mi je da se Novi Bečej setio da postoji Riblja čorba i da sada sviramo na Gospojini.”
U nedelju 24. avgusta posetioci u Novom Bečeju najpre u toku dana mogu uživati u tradicionalnoj 21. Reviji paradnih zaprega, ali i Etno bazaru, Poljo festu. U 20 časova sledi čuvena humanitarna akcija gađanja predsednika opštine vodenim balonima, dok je vrhunac večeri rezervisan za koncert Džibonija i vatromet u ponoć.
Nevena Subotić
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej