U petak, 13.maja u galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvarena je izložba slika „Naivna umetnost Kovačice“.

 

Izložbu su otvorili Marija Raspir, direktor Galerije umetnosti u Kovačici, Novica Blažin, direktor Doma kulture i Edit Zerebelji-Tenji.

Već tradicionalno, mi bar jednom mesečno imamo novu izložbu. Ovog puta je to izložba koja dolazi iz prestonice naivne umetnosti,  iz Kovačice. Mogu reći, da je slovačka nacionalna zajednica na vrhunski način uspela da organizuje svoje umetnike i da tu umetnost naive slikarstva prezentuje širom sveta na najbolji mogući način. To je i nama smernica. Onako kako su oni od svoje naive napravili kulturno-turistički brend, tako bi i mi našu Tisku Akademiju Akvarela pokušali da postavimo na stepenik više“ -izjavio je Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej.

Prema rečima direktorke Galerije umetnosti u Kovačici,Marije Raspir, ovo nije prva izložba slikara iz Kovačice u Novom Bečeju i veoma joj je drago što se ponovo mogu predstaviti novim delima novih slikara i dodala:“ Naši slikari se izražavaju bojom, oblikom, emocijom, a profesije su im svakojake. Znači, osnivači su bili seljaci, paori. Danas imamo sve manje seljaka slikara, a sve više ekonomista, doktora, učiteljica i domaćica, kojima slikarstvo nije osnovno zanimanje. Međutim, u poslednje vreme sve više slikara zanemari to svoje osnovno zanimanje i okreće se slikarstvu, pa ponekad čak od toga i žive“.

Galerija umetnosti u Kovačici je osnovana 15.maja 1955. godine, kao prva Galerija slikara seljaka. Sada je to ustanova, koja je od posebnog značaja za Republiku Srbiju. U pitanju je državni muzej, koji radi svakog dana tokom čitave godine. U galeriji postoji istorijski deo, gde su izloženi rodonačelnici-osnivači, koji su već umrli, a koji su osnovali galeriju. U drugom delu su izložene slike druge generacije slikara. Na svim slikama dominira slovačka etno tradicija i običaji, mada je galerija multinacionalna.

Izložba će trajati do polovine juna meseca.


NAJNOVIJE

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

NAJČITANIJE

U petak, 31. jula, od 07:00 do 08:00 časova, se, zbog r...

Jubilarna „25. Tiska akademija akvarela“ ove godine ...

Prema saznanjima do kojih je došao portal Webinfo, do d...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su...

Nakon 40 godina, počela je izgradnja fiskulturne sale u...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej obaveštava ...

FLICKR