Na petoj večeri festivala komedije „Jovan Knežević Caca“ u Novom Bečeju, u sredu, 6. novembra, poslednjeg takmičarskog dana, nastupilo je pozorište „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi sa predstavom „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, a u režiji Miloša Jagodića.

 

Ovaj klasični Nušićev tekst osavremenjen je i doveden u sadašnji trenutak ne izgubivši ni mrvicu Nušićeve satiričnosti i kritike našeg mentaliteta i određenih tipova karaktera. Kapetan Jerotije ovog veka je tehnofob, zaostatak nekih minulih vremena, čovek koji ne razume savremenu tehnologiju, ali kojeg jednako kao i u devetnaestom veku, vodi ambicija i želja za napredovanjem. Ovoga puta, on je preletač iz jedne stranke u drugu, a u duši mu je bol što mu je posle poslednjih izbora izmaklo ministartvo. Okružen poltronima, politikantima ili, u najboljem slučaju, neveštim ljudima, on je rešen da ugrabi to „sumnjivo lice“, a sa njim i svoje unapređenje. Ipak, najuočljivija razlika u ovom čitanju Nušića je sam završetak kada ovaj Jerotije uzima pištolj i, umesto da prihvati izbor svoje kćeri, ubija nesrećnog Đoku kako bi sakrio skandal koji je nastao njegovim častohlepljem i prevelikom ambicijom pretvarajući tako komediju u tragikomediju.

Uigrana ekipa, dobra režija, ali i odlična scenografija, dobro su korespondirali sa publikom koja je predstavu ocenila prosečnom ocenom 8.91 i time je stavila na drugo mesto posle predstave iz Aleksinca „Tetka od milion dolara“ koja je postigla ocenu 9.1. dok je za glumca večeri izabran Miroslav Živadinović koji je igrao Jerotija. Kako ističe, nije mu bilo lako da izgradi taj lik, iako je dugo priželjkivao da ga igra. On je dodao i da je gledao više postavki „Sumnjivog lica“ i da je u njima tražio smernice kako da igra svog Jerotija. „Ovde je to bilo malo teže zato što to nije moglo biti uzor kako su igrali Ciga Jerinić ili Ivan Bekjarev zato što je ovaj tekst adaptiran i premešten u današnje vreme i u samom tekstu ima dosta savremenih izraza. Tako da sam morao sam da potražim način da ostvarim ovaj lik“ , rekao je Živadinović.

Član stručnog žirija, Aleksandar Volić, ukazao je na to da je gotovo neverovatno koliko je Nušić i danas aktuelan što je i ova predstava jasno pokazala. „Prepoznajemo savremenost i glumci igraju jako uverljivo. To smo videli i potpuno smo im verovali u svakom trenutku su bili u dramskoj situaciji, u Nušićevoj situaciji, u komičkom žanru. Nigde nije bilo preterivanja. Igrano je s merom, ali strasno. Igrano je sa jednom sjajnom angažovanošću i to je publika prepoznala. Taj žar, tu strast u igri, taj temperament“, rekao je Volić o predstavi. On je naglasio i da je prava glumačka veština onda kada se glumi i bez reči i kada tišina na sceni pogađa u metu jednako kvalitetno kao i replika.

Poslednje večeri ovogodišnjeg izdanja festivala komedije, u četvrtak, 7. novembra, u 20 časova biće proglašeni pobednici i dodeljene nagrade, a odmah potom sledi i predstava u čast nagrađenih.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Posao za 15 radnika na proi…

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u...

januar 24, 2022

Novi Bečej: Ministar Momir…

Ministar građevinarstva, saobraćaja i inf...

januar 24, 2022

Bečej: Svetao primer u sak…

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I...

januar 26, 2022

Novi Bečej: Podeljeno 50 p…

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske d...

januar 26, 2022

Posao za elektroinstalatera

Posao za elektroinstalatera. ...

januar 26, 2022

Počeo rani javni uvid u Pr…

Rani javni uvid u materijal za izradu Prost...

januar 21, 2022

NAJNOVIJE

Posao za elektroinstalatera. ...

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske dece sa smetnj...

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I i III Mesne ...

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture T...

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u Bačkom Grad...

Rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana p...

NAJČITANIJE

Posao za 15 radnika na proizvodnoj liniji u Bačkom Grad...

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture T...

Do kraja januara 2022. godine, teritorija I i III Mesne ...

Pedesetoro predškolske i osnovnoškolske dece sa smetnj...

Posao za elektroinstalatera. ...

Rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana p...

FLICKR