Festival komedije „Jovan Knežević Caca“ u punom je zamahu.

Posle odličnog starta i predstave „Kovači“ BAG teatra iz Boljevaca, u nedelju, 4. novembra,  druge večeri festivala, na daske koje život znače izašli su stari znanci novobečejske publike, glumci Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca. Aleksinčani, inače, prošlogodišnji pobednici festivala, ove godine su se predstavili komedijom „Tetka od milion dolara“ rađenom prema tekstu Kena Ludviga „Leading Ladies“,  a u režiji Branislava Nedića.

Ova neobična komedija u sebi sadrži elemente engleske farse, ali i francuskog vodvilja, prepletene sa komedijom situacije, a neretko, i komedijom karaktera. Priča prati dva neuspešna glumca koji saznaju da je izvesna bogata udovica na samrti i da traži svoje davno izgubljene sestriće, Maksa i Stiva, kako bi im ostavila veliko nasledstvo. Željni boljeg života, njih dvojica kuju plan da se predstave kao pomenuti sestrići i prevare staricu kako bi dobili nasledstvo. Problem nastaje kada shvate da u pitanju nisu sestrići, već, setričine i da imena nisu Maks i Stiv, nego, Maksin i Stefani. Preduzimljivi kakvi već jesu, oni ne bivaju pokolebani, pronalaze haljine, stavljaju perike i tu počinje istinski urnebes koji traje do samog kraja predstave.

Iako su scenama dominirali Srđan Stojadinović i Bojan Cvetković (Leo i Klark, glumci – prevaranti), kao i Ninuška Stojanović (Margareta – Meg), ništa manje nisu bile zapaženi ni uloge Zorice Stevanović koja je igrala tetku i Marko Vučković koji je tumačio ulogu Meginog verenika, sveštenika Dankana. Posebno je interesantan i lik Odri u tumačenju Jelene Tomić koji prelazi čitav spektar od hiperenergične, ali naivne devojčice, do samouverene i moćne žene. Publika je sve ovo nagradila aplauzima i visokom prosečnom ocenom od 9.10, a za glumca večeri je glasovima publike izabran Srđan Stojadinović.

Stojadinović je istakao da mu je ovo šesto ili sedmo gostovanje na festivalu u Novom Bečeju i da je veoma zahvalan novobečejskoj publici koja uvek isprati predstave „Teatra 91“ u velikom broju i nagradi ih visokim ocenama. „Što se tiče same uloge, mnogo je naporno. Pre svega, zato što ima mnogo presvlačenja iza scene. Treba fizički da se vratiš iz jednog lika u drugi, a treba sve to pratiti i tehnički. Uz pomoć kolega, tog tehničkog dela koji se ne vidi iza scene, koji nam pomaže, i ja i moj kolega, Bojan Diksi Cvetković, koji igra Maksin“, rekao je Stojadinović. On je dodao i da mu priznanje u Novom Bečeju posebno znači baš zato što je ovde više puta nastupao.

Predsednik žirija festivala, dr Milan Mađarev, ocenio je da aleksinački ansambl gotovo stalno podiže lestvicu svojim nastupima što se moglo videti i na drugoj večeri ovogodišnjeg festivala. „Podižu lestvicu što se tiče glumačkog dometa, što se tiče predstava na kojima rade. To su predstave koje su, uglavnom, u komičnom žanru i imaju jako dobro razvijenu saradnju sa Branislavom Nedićem koji jedno desetak godina tamo radi sa njima i to se vidi kada jedan reditelj u dužem periodu radi sa ansamblom. Tada, jednostavno, i kvalitet tih predstava je visok“, zaključio je Mađarev.

U pratećem programu festivala, u popodnevnim časovima, prikazan je dokumentarni film „Trnje i lovorike Olge Ilić“ scenaristkinje i rediteljke Jelene Stojanović.

Što se tiče treće večeri festivala komedije, u ponedeljak, 4. novembra, na scenu izlazi KUD „Karadžić“ iz Loznice sa predstavom „Zvezdana prašina“ po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Dragana Ostojića.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

U četvrtak i petak, 19. i …

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez str...

maj 17, 2022

Sledeće nedelje, Majske ig…

Najstariji festival scenskog stvaralaštva ...

maj 11, 2022

Bečej: Vozio bicikl sa vi…

U protekla 24 sata, na području Južnobač...

maj 17, 2022

Posao za referenta finansij…

Posao za referenta finansija. ...

maj 11, 2022

Neprijatni mirisi dopiru sa…

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, ...

maj 17, 2022

Posao za dva recepcionera

Posao za dva recepcionera. ...

maj 11, 2022

Posao za kuvara

Posao za kuvara. ...

maj 17, 2022

Posao za 3 radnika u proizv…

Posao za 3 radnika u proizvodnji na pilani...

maj 11, 2022

NAJNOVIJE

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za 3 točioca goriva na BMD Petrolu+ u Bečeju ...

Posao za pomoćnog radnika. ...

Posao za kuvara. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

NAJČITANIJE

U četvrtak i petak, 19. i 20. maja bez struje delovi Be...

Najstariji festival scenskog stvaralaštva dece i mladih...

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, d...

Posao za referenta finansija. ...

Pojedini Novobečejci, oni bliži Ljutovu, su se protekl...

Posao za dva recepcionera. ...

FLICKR