Više je razloga što Novi Bečej stremi realizaciji projekta kakav je izgradnja pristaništa na Tisi. Osnovni je što su u novobečejskoj opštini u svojim strateškim dokumentima turizam apostrofirali kao jedan od najvećih potencijala, a nautički turizam bi trebalo da dobije posebno mesto. U tom smislu veoma je važna izgradnja putničkog pristaništa. Kada se zna da na čitavom toku Tise kroz Srbiju nema pristaništa, onda je to razlog više zbog kojeg se treba boriti za jednu takvu investiciju.

Najveći problem plovnih reka u nas je nedostatak potrebne infrastrukture, konkretno marina i pristaništa, a onda i nabavka goriva, postojanje servisa, informacionih centara... A zna se da je Tisa reka koja protiče kroz pet zemalja, da njom plove međunarodn brodovi, ali ne dolaze u Srbiju jer nemaju gde da pristanu.

- Imamo najlepši kej na toku Tise kroz našu zemlju, ali turisti do njega, uglavnom, mogu da dođu samo suvozemnim putem. Nijedna jahta, nautičko plovilo ili turistički brod ne mogu da pristanu uz našu obalu. Sve smo to prilikom nedavne posete Vojvođanskoj kancelariji u Briselu predstavili partnerima iz EU i dobili čvrsta obećanja da bi projekat izgradnje pristaništa mogli vrlo brzo da realizujemo. Potrebno je da do kraja septembra donesemo kvalitetan projekat i investitori će se naći. Obezbedili smo 10,5 miliona dinara od NIP za projektno-tehničku dokumentaciju i verujem da ćemo već na jesen započeti ozbiljniju priču o jedinom pristaništu na Tisi kod Novog Bečeja - rekao je predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov.

Prvi su reagovali iz kompanije NIS, čiji su stručnjaci odmah ponudili da u okviru pristaništa naprave bunker stanicu za snabdevanje gorivom manjih jahti i brodova.

- Primetili smo da je u Srbiji veliki problem to što ne postoje mesta na kojima bi se brodovi mogli snabdevati gorivom, a ima preko 20.000 manjih brodova i svi su prisiljeni da to čine kanisterima. Vrlo je bitno da se već prilikom pravljenja projekta svi aspekti primene, pa smo se zato već po saznanju mogućnosti izgradnje pristaništa javili na pravu adresu. Ovde u Novom Bečeju je izuzetna lokacija ne samo za pristanište, nego i za izgradnju bunker stanice za snabdevanje malih i velikih plovila na Tisi. Tako bismo kao veliki proizvođač naftnih derivata imali mogućnost da naš proizvod dovedemo do krajnjih kupaca brodara, vlasnika jahti, čamaca - naglasio je direktor Direkcije za bunkerisanje Naftne industrije Srbije Samvel Čobanjan prilikom posete Novom Bečeju.

Sada se čekaju sredstva NIP za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kako bi se projekat pristaništa na Tisi u septembru odneo u Brisel i aplicirala sredstva iz pretpristupnih fondova EU. A kada pristanište bude završeno, korist od toga neće imati samo Novi Bečej, već i obližnje opštine Bečej, Kikinda, Nova Crnja...


izvor: Dnevnik


NAJNOVIJE

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je, posle ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

NAJČITANIJE

Bečej: Zaključno sa 10. januarom - 193 aktivnih sluča...

Intervju: Dario Tenžera, autor knjiga „Potiska vila...

Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije do daljnje...

Italiko upošljava 4 lica. ...

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je ...

Novi Bečej: Zaključno sa 18. januarom - 168 aktivnih s...

FLICKR